Kuinka kauan makaronilaatikko säilyy jääkaapissa? Asiantuntija muistuttaa riskistä

Näin kuljetat mökkimatkan ruoat oikeaoppisesti 7:28 Näin kuljetat mökkimatkan ruoat oikeaoppisesti
KATSO VIDEO: Muista nämä seikat, kun kuljetat ruokaa mökille!

Kesällä kannattaa olla erityisen tarkkana ruokien säilyvyyden kanssa, muistuttaa Marttaliiton asiantuntija.

Huomenta Suomessa vinkattiin viikonloppuna, miten ruoan saa säilymään parhaiten kesällä, esimerkiksi pitkillä automatkoilla.

Marttaliiton kehittämispäällikkö Emmi Tuovinen suosittelee pakkaamaan ruokia mieluiten lasisiin säilytysastioihin.

– Ne ovat läpinäkyviä, joten näkee heti ensisilmäyksellä, mitä sisällä on. Lisäksi ne voi pinota, kannen saa tiiviisti kiinni ja astiat käyvät myös mikroon, Tuovinen listasi. 

Ruokien nopea jäähdyttäminen todella merkityksellistä

Jos ruokia kuljettaa kylmälaukussa esimerkiksi mökille, on erityisen tärkeää muistaa kylmäketjun säilyminen. 

Tuovinen myös muistuttaa, että ruoka tulisi erityisesti kesällä jäähdyttää mahdollisimman nopeasti.

– Se on todella merkityksellistä, että sen jäähdyttäisi nopeasti. Kesäaikaan suosittelen laittamaan kylmähauteeseen tai kylmäkallen päälle ruoan, jotta sen saa nopeasti jäähdytettyä ja mahdollisimman nopeasti jääkaappiin.

Nämä ruoat pilaantuvat herkemmin

Tuovisen mukaan tämä pidentää ruoan säilymisaikaa ja varmistaa, ettät riskit pilaantumiselle ovat pienemmät. Tuovinen muistuttaa myös, että eri ruoat säilyvät eri tavalla.

– Jotkut ruoat pilaantuvat herkemmin, kuten riisi tai tuore kala. Puhutaan päivästä tai kahdesta. Jos nyt on tehnyt vaikka makaronilaatikon, niin kyllä sitä uskaltaa kolme tai neljä päivää syödä, jos se on koko ajan kylmässä säilytetty.

Myös hygieeninen ruoanvalmistus on tärkeää: ruoka kannattaa siis valmistaa puhtain käsin, niin se säilyy myös pidempään.

Kuinka kauan ruoat sitten säilyvät automatkalla kylmälaukussa? Mitkä ruoat voi jättää mökillä huoletta huoneenlämpöön? Katso videolta asiantuntijan haastattelu.

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • masterchef2 (002)
      MasterChef Suomi

      MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.