Milloin joulukalat kannattaa ostaa? Älä ainakaan tee näitä virheitä

graavilohta
Shutterstock

Pro Kala ry muistuttaa tärkeistä seikoista joulukalojen hankkimiseen ja syömiseen liittyen.

Videolla: Testaa myös pikagraavattu lohi

Joulu on jo ovella ja monissa kotitalouksissa mietitään jo kuumeisesti joulupöydän antimia. Erilaiset kalaruoat kuuluvat tärkeänä osana jouluun, oli kyse sitten graavisiiasta, mädistä tai lämminsavulohesta.

Kotimaisen kalan sekä ylipäätään kalansyönnin puolestapuhuja Pro Kala ry listasi lähestyvän joulun kunniaksi kolme tärkeintä asiaa joulukaloihin liittyen:

1. Älä osta tuoretta kalaa liian aikaisin

Tuore kala kuuluu niihin raaka-aineisiin, jotka kannattaa hakea kaupasta mahdollisimman lähellä h-hetkeä. Kala ei säily jääkaapissa päiväkausia, ja siksi suositus on, että se ostetaan korkeintaan edellisenä päivänä valmiiksi.

Jos käytät esimerkiksi säilykkeitä tai pakastekalaa, voit tietysti tehdä ostokset hyvissä ajoin etukäteen. Pakastekala kannattaa sulattaa jääkaapissa. Älä käytä kuumaa vettä, se kypsentää kalan pinnan ennen aikojaan.

2. Älä kata koko kalasatsia kerralla pöytään

Jos joulupöytä katetaan tarjolle useampaan otteeseen, kalaa tai mätiä kannattaa laittaa esille aina vain yhden kattauksen tarpeisiin. Jos siirrät useasti samaa kalaa jääkaappiin ja takaisin, se voi alkaa pilaantua.

Pro Kala ry vinkkaa, että mätiä voi ostaa yhden isomman pakkauksen sijaan useamman pienen pakastemätipakkauksen. Näin mätiä voi sulattaa aina yhteen kattaukseen tarvitsemasi määrän kerrallaan. 

– Samaa ajattelua kannattaa tietysti soveltaa kaikkeen tarjottavaan, sillä näin vähennät myös mahdollisen ruokahävikin määrää!

3. Älä osta liikaa! Muista kokonaisuus

Mitä enemmän tarjottavaa, sitä vähemmän jokaista sorttia tarvitaan. Kun siis mietit paljonko kalaa, tai mitä tahansa ruokalajia, tarvitset, ota huomioon mitä kaikkea muutakin tarjolla on. Syöjien määrä vaikuttaa tietysti myös.

– Olet saattanut kuulla, että kalaa pitäisi varata 250 grammaa syöjää kohden, mutta tämä koskee tilanteita, jolloin kala on ainoa pääruoka. Kun pöytään katetaan laatikot, salaatit, kinkut, kalat ja niiden jälkeen on luvassa vielä jälkiruokaa, kaikkea tarjottavaa ei tarvita suuria määriä henkeä kohden, Pro Kala ry:stä muistutetaan.

Lähde: Pro Kala ry

Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • masterchef2 (002)
   MasterChef Suomi

   MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja