Pro Kala ry muistuttaa tärkeistä seikoista joulukalojen hankkimiseen ja syömiseen liittyen.
Videolla: Testaa myös pikagraavattu lohi
Joulu on jo ovella ja monissa kotitalouksissa mietitään jo kuumeisesti joulupöydän antimia. Erilaiset kalaruoat kuuluvat tärkeänä osana jouluun, oli kyse sitten graavisiiasta, mädistä tai lämminsavulohesta.
Kotimaisen kalan sekä ylipäätään kalansyönnin puolestapuhuja Pro Kala ry listasi lähestyvän joulun kunniaksi kolme tärkeintä asiaa joulukaloihin liittyen:
1. Älä osta tuoretta kalaa liian aikaisin
Tuore kala kuuluu niihin raaka-aineisiin, jotka kannattaa hakea kaupasta mahdollisimman lähellä h-hetkeä. Kala ei säily jääkaapissa päiväkausia, ja siksi suositus on, että se ostetaan korkeintaan edellisenä päivänä valmiiksi.
Jos käytät esimerkiksi säilykkeitä tai pakastekalaa, voit tietysti tehdä ostokset hyvissä ajoin etukäteen. Pakastekala kannattaa sulattaa jääkaapissa. Älä käytä kuumaa vettä, se kypsentää kalan pinnan ennen aikojaan.
2. Älä kata koko kalasatsia kerralla pöytään
Jos joulupöytä katetaan tarjolle useampaan otteeseen, kalaa tai mätiä kannattaa laittaa esille aina vain yhden kattauksen tarpeisiin. Jos siirrät useasti samaa kalaa jääkaappiin ja takaisin, se voi alkaa pilaantua.