HS: Montako päivää makaronilaatikko säilyy? Yksi virhe saa pilaantumaan jo päivässä

28867601
Lehtikuva

Ruoan oikeaoppinen jäähdytystapa pidentää sen säilyvyyttä. 

Miten pitkään itse tehty makaronilaatikko säilyy jääkaapissa? Ruoan säilyvyys riippuu eniten siitä, miten ruoka on jäähdytetty ja miten kylmässä sitä säilytetään, kertoo Eviran ylitarkastaja Annika Pihlajasaari Helsingin Sanomille.

Itse pidän yleensä nyrkkisääntönä sitä, että lauantaina tehty ruoka on syöty viimeistään tiistaina ja sunnuntaina tehty viimeistään keskiviikkona. Paria tuntia pidempään ei jääkaappiruokaa saisi pitää huoneenlämmössä, sillä niin saa päivässäkin ruuan helposti pilalle, hän sanoo Helsingin Sanomille.

Pelkässä huoneenlämmössä jäähdyttäminen antaa helposti kasvualustan ruokamyrkytystä aiheuttaville bakteereille. Ruoka kannattaisikin Pihlajasaaren mukaan jakaa pienempiin astioihin ja viilentää esimerkiksi kylmävaraajien päällä tai vesihauteessa. Talvella pakkasessa myös ulkona jäähdyttäminen on hyvä idea. Jääkaappiin sen sijaan lämmintä ruokaa ei saa koskaan laittaa.

– Jääkaappi ei tykkää siitä, että sinne laitetaan lämpimiä tuotteita, koska silloin lämpiävät myös muut elintarvikkeet. Lämpötilat jääkaapissa vaihtelevat usein, yleensä edessä ja ylhäällä on lämpimintä, Pihlajasaari toteaa Helsingin Sanomille. 

Ruokaisa makaronilaatikko 3:39

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • card_kaappaus_keittiossa
      Kaappaus keittiössä

      Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!