Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Yksi pikaruoka on nyt kaikkien huulilla Suomessa: "Vallankumous"

Premium-kebab on nyt ilmiö ja muun muassa burgerimiehenä tunnettu Akseli Herlevi on lähtenyt mukaan kebab-bisnekseen.
Premium-kebab on nyt ilmiö ja muun muassa burgerimiehenä tunnettu Akseli Herlevi on lähtenyt mukaan kebab-bisnekseen. DIF döner
Julkaistu 06.10.2023 11:30

Petra Tuominen

petra.tuominen@mtv.fi

Ensin tulivat premium-burgerit, sitten -pizzat ja nyt kohistaan kebabista. 

Pikaruokatrendeissä on nähtävillä selkeä kebab-buumi. Viimeisen vuoden aikana Suomeen on avautunut uusia, laatukebabiin keskittyviä ravintoloita, joista osa on kasvanut kokonaisiksi ketjuiksi.

Nopean syömisen suosion kasvun myötä myös S-ryhmä kehitti oman premium-kebabiin keskittyvän ravintolakonseptin. Ketju kuvailee kyseessä olevan "kebabin vallankumous".

Berliinissä syntyi 1970-luvun alussa neronleimaus, döner kebab, josta muodostui pian kaupungin kansallisannos. Döneristä tuli hitti ei vain Berliinissä, vaan koko Saksassa ja Euroopassa. Suomen ensimmäinen kebabgrilli avattiin 1980-luvulla Porissa ja sittemmin se on tullut tunnetuksi erityisesti pikkutuntien tuhtina mättöruokana.

– S-ryhmän uusin ravintolakonsepti Babista luo rohkeasti uudenlaista kebab-kulttuuria. Nyt unohdetaan pikaruoka ja paperikääreet, tuhatvuotisen perinteen omaava kebab saa tässä vallankumouksessa ansaitsemansa arvon, ketjun tiedotteessa julistettiin elokuussa.

Ensimmäinen Babista-ravintola avautui kesällä Mikkelissä ja on saanut siellä hyvän vastaanoton. Lokakuussa S-ryhmä tiedotti avaavansa Babistan Ouluun. Tarkoituksena on vielä avata Suomessa yhteensä jopa 20 ketjun ravintolaa.

Burgerimieskin lähti kebab-bisnekseen

Jo S-ryhmää ennen kebab-bisnekseen ryhtyi myös burgerimiehenä tunnettu kokki ja ravintoloitsija Akseli Herlevi. Herlevi perusti Naughty BRGR -ravintoloiden rinnalle viime syksynä DIF Döner -ravintolan yhdessä Lähi-Idän makuihin erikoistuneen keittiömestari Iman Gharaghozlun kanssa.

Kebab DIF Döner BabistaVasemmalla S-ryhmän Babistan kebab-annos, oikealla DIF Dönerin antimia.S-ryhmä/DIF Döner

Kebab on ollut Suomessa pitkään tunnettua ja suosittua ruokaa, mutta sitä ei ole lähdetty "laadullistamaan" aiemmin samaan tapaan kuin esimerkiksi napolilaista pizzaa. Pääkaupunkiseudulla ovat aiemmin vaikuttaneet muun maussa Holy Døner- ja Döner Harju -ravintolat, mutta nyt kebab-ilmiö on selkeästi laajentumassa muuallekin.

Myös Hesburgerissa ollaan havaittu kebab-ilmiö ja pikaruokaketju perustikin oman HeseKebabin. Se  on erillinen konsepti Hesburger-ravintoloiden yhteydessä.

– Luulen, että kebab menestyy nyt, koska kebab-puolella ei vielä ole tapahtunut samanlaista kehitystä kuin aiemmin burgereissa ja pizzassa, Herlevi pohtii. 

Lue myös: Toimiiko Big Mac pastana? Testasimme hittireseptin ja hämmennyimme mausta

Laatukebabin salaisuus?

Miten kebabista sitten tehdään premium-tuote?

– Se on aika helppoa. Suurin osa kebabistahan ei Suomessa ole naudanlihasta tehtyä, vaan kalkkunaa. Iman sanoo, että kebabiksi saa kutsua lihaa, jossa on 10 prosenttia naudanlihaa. Monet käyttävät siis kalkkunaa, meillä on 100-prosenttista naudanlihaa, Herlevi sanoo.

Laadukkaan lihan lisäksi hyvään kebabiin tarvitaan maukkaat kastikkeet. Annosten kanssa ei Herlevin mukaan kannata kikkailla sen enempää. 

– Ihmiset syövät täällä iskenderiä, kebabia riisillä, kebabia ranskalaisilla ja kebabia salaatilla. Sitä ei pidä lähteä muuttamaan, vaan pitää tehdä vain paremmin. Vähän raikkaammat salaatit, paremman makuiset kastikkeet ja oikea liha. Siinä se on.

Kebabin lisäksi Herlevi on sittemmin laajentanut bisneksiään myös hot dogien pariin. Aikooko kokki ottaa haltuun koko pikaruokaskenen?

– Pizza puuttuu vielä, se on itselleni ehkä kaikista vaikein. Jos olen yrittänyt tehdä pizzaa, niin siitä ei tule ikinä mitään. Jos tekisin pizzaa, niin tarjoaisin varmaan pelkkiä pizzapaloja, Herlevi pohtii. 

Lue myös: Tätä kebabkastiketta kannattaa kokeilla! Pikaruokaa parhaimmillaan

Katso myös video: Kuinka kauan jauheliha säilyy pakastimessa?

0:54Kuinka kauan jauheliha säilyy pakastimessa?Marttojen asiantuntija vastaa.

Katso Makuja-sivuston parhaat reseptit!

Lisää aiheesta:

Suomessa on tällä hetkellä yksi selkeä hittihampurilainen: "Kaikista kuuminta hottia"Uudenlainen hodari Suomeen – Burgerimies-Ossi iskee nyt omalla ruokakojullaanOletko maistanut? Burgeriguru Antti nimeää tämän hetken hittihampurilaisen Suomessa: "Myydään todella monessa paikassa"Akseli Herlevi pisti pystyyn yllättävän ravintolakonseptin: "En ainakaan itse ole nähnyt tällaista missään Suomessa"Tässäkö seuraava hittipizza? Outoa yhdistelmää hehkutetaan: "Kuin kinkku ja ananas"Akseli otti riskin ja käytti viimeiset 150 euroa julisteisiin – neljä vuotta myöhemmin hänen menestysravintolassaan on paistettu jo miljoona burgeria
PikaruokaRuokaAkseli HerleviRavintolatMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Pikaruoka
  • 7.8.06:32
    Syöpä

    Keuhkosyövän riski voi kasvaa, jos syöt näitä ruokia

  • 7.7.09:45
    Ravintolat

    Uutta tietoa Tanskan KFC-kohusta: Kelvotonta kanaa konkurssikypsässä ketjussa

  • 2.7.17:29
    Ravintolat

    Mäkkärin kanattomat nugetit testissä: "Mausta huomaa..."

  • 1.7.09:17
    Ruoka

    Hesburger lopettaa lastenaterian myynnin

  • 26.6.12:33
    Ravintolat

    Kaikki KFC-ravintolat kiinni Tanskassa – vuodetut viestit paljastavat järkyttävää tietoa