Alkusyksyn ensimmäiset omenat voi upottaa herkulliseen ja päältä rapean omena-kaurapaistokseen. Milloin sinä söit viimeksi tätä klassikkojälkkäriä?
Videolla: Miten sinä keität kaurapuuron? Kurkkaa täydellinen ohje - ja viimeistele puuroannos vaikka omenoilla
Omena-kaurapaistos on perinteisen omenapiirakan lisäksi kenties yksi klassisimmista omenajälkiruoista Suomessa. Omenalohkojen päälle laitettava kauraseos kruunaa tämän perinteisen jälkiruoan.
– Kauraseokseen sopivat leseiset tai isot kaurahiutaleet, jotka tuovat rakennetta. Pikakaurahiutaleista tulee tähän tarkoitukseen liian mössöä, opasti kotitalousopettaja Arja Elina Laine jo vuonna 2015.
Omena-kaurapaistosta tehdessä unohtuu usein, että reseptiä voi muutella oman mielen mukaan.
– Vinkkinä sanottakoon, että paistokseen sopivat omenoiden sijaan myös vaikkapa luumut, marja-aroniat tai päärynät. Aina tulee laitettua vain omenaa, mutta pitkin vuotta voi tehdä samaa paistosta vähän varioiden.
Omena-kaurapaistos
4–6:lle
noin 10 kotimaista omenaa (hapokasta)(½ dl calvadosta, rommia tai likööriä)1 tl kanelia