Yksi parhaista omenaresepteistä on varmasti sinullekin tuttu – superhelppoa retrojälkkäriä on vaikea päihittää

Täydellisen kaurapuuron keitto-ohje 1:19 Täydellisen kaurapuuron keitto-ohje

Alkusyksyn ensimmäiset omenat voi upottaa herkulliseen ja päältä rapean omena-kaurapaistokseen. Milloin sinä söit viimeksi tätä klassikkojälkkäriä?

Videolla: Miten sinä keität kaurapuuron? Kurkkaa täydellinen ohje - ja viimeistele puuroannos vaikka omenoilla

Omena-kaurapaistos on perinteisen omenapiirakan lisäksi kenties yksi klassisimmista omenajälkiruoista Suomessa. Omenalohkojen päälle laitettava kauraseos kruunaa tämän perinteisen jälkiruoan.

– Kauraseokseen sopivat leseiset tai isot kaurahiutaleet, jotka tuovat rakennetta. Pikakaurahiutaleista tulee tähän tarkoitukseen liian mössöä, opasti kotitalousopettaja Arja Elina Laine jo vuonna 2015.

Omena-kaurapaistosta tehdessä unohtuu usein, että reseptiä voi muutella oman mielen mukaan.

– Vinkkinä sanottakoon, että paistokseen sopivat omenoiden sijaan myös vaikkapa luumut, marja-aroniat tai päärynät. Aina tulee laitettua vain omenaa, mutta pitkin vuotta voi tehdä samaa paistosta vähän varioiden.

Omena-kaurapaistos

4–6:lle

noin 10 kotimaista omenaa (hapokasta)
(½ dl calvadosta, rommia tai likööriä)
1 tl kanelia

Päälle:
150 g voita tai margariinia
1½ dl fariinisokeria
4 dl kaurahiutaleita
1 dl vehnäjauhoja

Lohko kuoritut omenat laakeaan, voideltuun uuninkestävään uunivuokaan. Kaada halutessasi päälle calvadosta tms. Anna maustua hetki tai muutama tunti. Ripottele pinnalle kanelia. Sulata rasva ja lisää fariinisokeri, kaurahiutaleet sekä vehnäjauhot. Levitä seos omenalohkojen päälle. Kypsennä 200-asteisen uunin alatasolla noin 30 minuuttia. Tarjoile esimerkiksi vaniljakastikkeen tai -jäätelön kanssa.

Resepti: Arja Elina Laine

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • masterchef2 (002)
      MasterChef Suomi

      MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.