Loppuuko suklaa tosiaan maailmasta? Suklaaguru tyrmää uhkakuvat: Ongelma on aito, mutta ratkaistavissa

7:51 Katoaako kahvi kartalta?

Viime vuosina on maalailtu uhkakuvia kaakaon ja sitä kautta suklaan loppumisesta maailmasta. Suklaa-asiantuntijan mukaan turha spekulointi kannattaisi kuitenkin lopettaa ja keskittyä kaakaon tuottamisen eettisyyteen ja viljelijöiden tukemiseen.

VIDEO: Huomenta Suomen lähetyksessä keskusteltiin toisen herkun, kahvin tulevaisuudesta. 

Kysyimme hollantilaisen Tony’s Chocolonely -suklaamerkin edustajalta Ynzo van Zantenilta – joka kutsuu itseään humoristisesti suklaaevankelistaksi – onko hän huolissaan suklaan loppumisesta.

– Siinä on outo yhteys, että tästä aiheesta aletaan puhua aina silloin, kun kaakaon vuosittainen hinta määritellään – mikä on hieman kyseenalaista, van Zanten spekuloi.

Tulevaisuuden haasteet voidaan ratkaista

Van Zanten toki tiedostaa, että ilmastonmuutos on oikea ongelma, jolla on vaikutusta myös kaakaoviljelmiin.

– Se ei kuitenkaan tarkoita sitä, että kaakao yhtäkkiä loppuisi maailmasta, van Zanten sanoo.

Ratkaisuna ilmastonmuutoksen tuomiin haasteisiin, on esimerkiksi se, että kaakaoviljelmille kasvatettaisiin kaakaopuita korkeampia puita, jotka loisivat kaivattua varjoa viljelmille. Myös lehtien jättäminen maahan, niiden poisharavoinnin sijaan, auttaisi pitämään kosteuden kaakaopuiden juurissa.

– Jos jotain tapahtuu, niin korkeintaan se, että kaakaon viljelysalueet siirtyvät hieman. Mutta se ei silti tarkoita, että kaakao loppuisi maailmasta 5–10 vuoden aikana, kuten on uhkailtu, van Zanten vakuuttelee.

Tuotannossa on tehostamisen varaa

Van Zantenin mukaan, kaakaon kysyntä on kyllä lisääntynyt, mutta satoa voidaan kasvattaa tuotantoa tehostamalla, eli välttämättä ei tarvita lisää itse viljelysmaata.

– En usko, että tilanne on ihan niin hälyttävä, kuin annetaan uskoa, van Zanten toteaa.

Van Zantenin edustama Tony’s Chocolonely esimerkiksi pyrkii eettiseen suklaantuotantoon, jossa viljelijöille maksetaan työstään reilu korvaus, pyritään torjumaan orjatyön käyttö sekä neuvotaan viljelijöitä tehostetumpaan kaakaon viljelyyn. 

Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • masterchef2 (002)
   MasterChef Suomi

   MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja