Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Yhdellä ruokavalion osalla hurja merkitys – vaikuttaa siihen, kuinka pitkään ihminen elää

Shutterstock
Julkaistu 19.08.2016 11:02

UUTISPALVELU DUODECIM

Ruokavalion rasvakoostumuksella voi olla suuri vaikutus siihen, miten pitkään ihminen elää. Paljon tyydyttyneitä rasvoja ja transrasvoja syövät kuolevat varhemmin ja paljon tyydyttymättömiä ja monityydyttymättömiä rasvoja syövät myöhemmin.

Tiedot käyvät ilmi yhdysvaltalaistutkimuksesta, jossa hyödynnettiin kahden suuren terveystutkimuksen aineistoja. Yhteensä tutkimuksiin oli osallistunut yli 83 000 naista ja 43 000 miestä, joista 33 000 kuoli 26–32-vuotisten seurantojen aikana.

Vaikka tyydyttyneiden rasvojen ja transrasvojen syöminen liittyi suurentuneeseen vaaraan kuolla seurannan aikana, tuo vaara pieneni, jos huonoja rasvoja korvasi tyydyttymättömillä tai monityydyttymättömillä rasvoilla. Riski pieneni sitä enemmän mitä uutterammin rasvoja vaihtoi.

Samansuuntaisia tuloksia on saatu aiemmin tutkimuksissa, joissa on tarkasteltu rasvojen ja sydän- ja verisuonitautien yhteyttä.

Tyydyttyneitä rasvoja saa etenkin eläinrasvasta ja transrasvahappoja pikaruoasta. Tyydyttyneet ja monityydyttyneet rasvahapot ovat puolestaan kasvi- ja kalarasvoja.

Tutkimus julkaistiin Jama Internal Medicine -lehdessä.

Copyright Duodecim 2016. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Lisää aiheesta:

Tutkimus vahvistaa terveyshaitat: Huonot hiilihydraatit altistavat sydänoireilleTutkimustulokset muistuttavat: Kuidun terveyshyödyt voi saada myös näistä vähemmän tunnetuista lähteistäHaluatko laihtua? Kiinnitä huomiota rasvan laatuunMillaista rasvaa syöt? Vaikuttaa diabeteksen vaaraanSydäntautivaara! Tällaista rasvaa ei kannattaisi syödäTerveellistä vai ei? Maidosta paljastui uutta tietoa
PähkinätMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Pähkinät
  • 9.9.06:32
    Allergiat

    Iskevät jopa sekunneissa: Lastentautien erikoislääkäri listaa pähkinäallergian oireet

  • 18.6.10:32
    Ruokavirasto

    Ruokavirasto: Syö näitä pähkinöitä korkeintaan kolme päivässä – lapsilla vielä tiukemmat rajat

  • 8.5.11:47
    Takaisinvedot

    Tokmannin maapähkinöitä vedetään myynnistä homemyrkyn takia – tällaisesta aineesta on kyse

  • 22.4.09:26
    Suklaa

    Kohusuklaan suosiolla kalliit seuraukset: "Ostivat kaiken, mitä käsiinsä saivat"

  • 22.4.07:42
    Ruoka

    Tutkimus: Yksi ruokamuutos voi alentaa kolesteroliasi