Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Wallenbergin pihvi - tyylikäs klassikko

Julkaistu 28.07.2017 14:11

Kuohkean mehevä klassikko taitaa olla maailman hienostunein jauheliharuoka.

Tein vuosien tauon jälkeen unohtunutta herkkuani, Wallenbergin pihviä. Kun pakkasesta löytyi köntti vasikan jauhelihaa ja esillä olleesta, Sanna Mansikkamäen Muna-kirjasta resepti ruotsalaisklassikkoon, ei illan ruokaa tarvinnut harkita kahta kertaa.

Ehtaa Wallenbergin pihviä ei liiemmin ole tarjolla ravintoloissa. Äkkiseltään raaka-ainelistaa katsoessa se vaikuttaa vain jauhelihapihviltä, johon on lisätty kermaa. Pihvin sielu on kuitenkin huomattavan paljon kauniimpi. Hienoksi jauhettu liha vatkataan ilmavan kuohkeaksi, jopa vaahtomaiseksi ja lopputulos lähentelee kohokasta pinnan ollessa hienostuneen rapsakka.

Tutustuin annoksen taustoihin ruoanlaiton jälkeen ja huomasin tehneeni pihveistä turhan paksuja ja paistaneeni niitä hitusen turhan pitkään samasta syystä. Oikeaoppinen Wallenbergare on sentin paksu, pinnalta kauniin kullanruskea ja sisältä tyylikkään rosee. Mutta maku oli erittäin kohdillaan paksummissakin pihveissä.

Vasikan jauhelihaan törmää varsin harvoin Suomessa. Sen korvaajana käyttäisin mielummin possua kuin nautaa. Ehkä 70/30-sekoitussuhde possun hyväksikin voisi olla oiva tuuraaja.

Kaikki nyanssit huomioiden saadaan lautaselle annos, joka on enemmänkin elittiikouluista hienostopiireihin siirtynyt kaupunkilaisserkku maalaiselle jauhelihapihville.

Höysteeksi tarjoillaan klassisesti perunasosetta, puolukkasurvosta ja herneitä. Me hyödynsimme kaapin avonaisia antimia ja puutarhan satoa ja nautimme pihvin kermaisen ja sinappisen, sardellilla maustetun sipuli-kaalimuhennoksen sekä paistetun mustakaalin kera. Loistavaa sekin.

Wallenbergin pihvi
600 g vasikan jauhelihaa
3 keltuaista
2 dl kuohukermaa
2 tl suolaa
0,5 tl jauhettua mustapippuria
0,5 tl jauhettua valkopippuria
0,5 tl jauhettua maustepippuria
0,5 tl jauhettua muskottipähkinää
hyppysellinen neilikkaa
3 dl korppujauhoa leivitykseen
runsaasti voita paistamiseen

OHJE: Lihan kerman ja keltuaisen pitää olla jääkaappikylmiä. Pidä myös sekoituskulho sekä vatkaimen terät jääkaapissa tai pakastimessa ennen sekoitusta. Kerma ei sekoitu massaan kunnolla, jos kaikki ainekset eivät ole kylmiä.
Laita liha, mausteet, suola ja keltuaiset kylmään kulhoon. Vatkaa voimakkaasti sähkövatkaimella. Lisää kylmä kerma juoksevana nauhana koko ajan samalla hyvin vatkaten. Jatka vatkaamista, kunnes taikina on vaahtomainen. Nosta taikina vielä kylmään viilenemään puoleksi tunniksi tai pakastimeen hetkeksi.
Kaada korppujauho laakealle lautaselle, jossa on vähän reunoja. Taikina on sen verran löysää, että siitä ei kannata yrittää muotoilla pihvejä normaaliin tapaan. Nostele reiluja kasoja taikinasta korppujauhon päälle ja pyörittele pihvejä siinä kevyesti niin, että korppujauhoa tarttuu pihvitaikinaan joka puolelle. Kuumenna valurautapannu ja sulata siinä runsaasti voita. Paista pihvejä muutama minuutti per puoli riippuen niiden paksuudesta (”oikeaoppinen” paksuus pihvejä muotoiltaessa on 1 cm, päälle korppujauhot, paksuuntuu munan vaikutuksesta paistossa). Kääntele lusikalla voisulaa pannulta pihvien päälle paiston aikana. Pihvin voi jättää vähän roseeksi sisältä.
Tarjoile pihvit höysteiden kera ja lusikoi pannulta päälle ruskistunutta voita.

Lisää aiheesta:

Crêpes Prins Bertil - ehtaa retroruokaaHummeri Thermidor - helppoa luksusta, eikä niin kallistakaanMac 'n' Cheese kinkulla Anthony Bourdainin tyyliinLihapullat osa 19 - Lähi-itämaiset kibbeh-pullatPeltilihapiirakka huippukokin versionaPide - turkkilainen pizzapiiras
reseptiliharuokajauhelihajauhelihapihviwallenbergin pihviklassikkoruoka

Tuoreimmat aiheesta

resepti
  • 17.12.201910:53
    äyriäiset

    Sydänsimpukat papujen ja fenkolin kera

  • 13.12.201913:32
    lammasresepti

    Karitsaa kahdella tapaa, kyljyksenä ja krokettina maa-artisokkapyreen kera

  • 11.12.201914:31
    vegeruoka

    Helppo chilinen kirsikkatomaattipasta rapsakoilla kapriksilla

  • 05.12.201909:43
    juhlaruoka

    Vegaaninen maqluba-riisipaistos – arabialainen näyttävä juhlaruoka

  • 29.11.201909:11
    pasta

    Italialainen makaronilaatikko – maistuu tämäkin koko perheelle