Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Lihapullat osa 19 - Lähi-itämaiset kibbeh-pullat

Julkaistu 24.01.2017 12:00

Lähi-idän perinteisistä kibbeh-pullista tekee mahottoman mehevän taikinassa oleva bulguri ja uppopaistaminen. Meze-pöytään tai pottumuusin kylkeen!

Lihapullasaagasta on kertynyt jo valtava, mutta maailma tarjoilee alati lisää makuja pallon muotoon pyöriteltyinä. Lähi-idän klassikko kibbeh on jäänyt välistä vahingossa. Kyseessä on mm. Libanonissa, Syyriassa, Palestiinassa, Jordaniassa, Egyptissä ja Irakissa suosittu, jenkkifutiksen muotoinen lihapulla, jonka taikinaan sekoitetaan bulguria tekemään siitä kuohkea ja mehevä. Lue lisää kibbehin taustoja Wikipediasta.

Tässä versiossa pulla täytetään mausteisella jauhelihaseoksella. Oh yes, liha täytetään lihalla. Pullat uppopaistetaan, jolla niihin saadaan rapsakka pinta. Lihaksi kannattaa valita vähärasvaista vaihtoehtoa kuten naudanpaistia, lammasta tai kuten itse taioin pakkasesta, hirveä. Perinteinen tapa on jauhaa lihataikina mahdollisimman sileäksi, mutta itse tykkään hivenen rustiikkisemmasta koostumuksesta ja jätin taikinan krouvimmaksi. Paistaessa se tosin halkeili herkemmin kuin tiivis massa.

Kibbeh-pullat ovat täydellinen lisä meze-pöytään ja toimivat loistavasti sormin syötyinä, erilaisiin lähi-itämaisiin sooseihin dipattuina. Toisaalta nämä menevät täydellisesti ihan vaikka pottumuusinkin kera. Tein tällä kertaa kylkeen laiskan miehen tzatsikin, jossa jätin kurkun jogurtista kokonaan pois. Oikein hyvää näinkin.

PS. Tsekkaa 18 muuta lihapullaohjetta!

Kibbeh-lihapullat
4-8 hlölle riippuen muusta tarjottavasta

Pullataikina:
400 g vähärasvaista jauhelihaa, esim. naudan paistijauhelihaa
2 dl bulguria
1 sipuli, hienonnettuna
2 tl juustokuminaa, jauhettuna
1,5 tl suolaa
1 tl mustapippuria, jauhettuna

Täyte:
n. 100 g vähärasvaista jauhelihaa, esim. naudan paistijauhelihaa
1/2 sipuli, hienonnettuna
2 rkl kevyesti paahdettuja pinjansiemeniä
1/4 tl kanelia
1/2 tl maustepippuria
suolaa
mustapippuria

1 l kasviöljyä uppopaistamiseen, esim. rypsiöljy
lehtipersiljaa, viimeistelyyn
valkosipulista jogurttikastiketta (resepti alla)

OHJE: Laita bulguri kulhoon ja täytä se vedellä. Anna levätä 20 min. Valuta vesi kunnolla pois sihdin avulla.
Tee pullataikina. Kuullota paistinpannulla keskilämmöllä sipulisilppua muutama minuutti. Ota pannulta ja anna jäähtyä. Sekoita kulhossa yhteen jauheliha, kuullotettu sipuli, valutettu bulguri, juustokumina, suola ja mustapippuri. Voit tässä vaiheessa ajaa monitoimikoneella massan sileäksi, jos haluat tiiviimmän koostumuksen. Ei oo pakko.
Tee täyte. Ruskista pannulla jauheliha. Lisää sekaan sipulisilppu ja mausteet. Anna pehmetä muutama minuutti ja ota pannu liedeltä. Sekoita mukaan pinjansiemenet. Anna seoksen jäähtyä.
Muotoile pullataikinasta kosteilla käsillä kananmunan kokoisia ja muotoisia palloja. Työnnä sormi pallon keskelle ja tee onkalo. Täytä onkalo täytteellä ja painele tiiviisti pallo uudelleen kasaan.
Kuumenna paistoöljy 180 asteeseen. Älä päästä 200 asteeseen tai se voi syttyä. Mittari auttaa. Uppopaista lihapalleroita öljyssä osissa n. 4 minuuttia. Nosta reikäkauhalla talouspaperin päälle kuivumaan. Tarjoile kuumina tai huoneenlämpöisinä valkosipulisen jogurttikastikkeen kanssa.

Valkosipulinen jogurttikastike
1,5 dl maustamatonta kreikkalaista jogurttia
1 tl neitsytoliiviöljyä
2 valkosipulinkynttä, hienonnettuna
vajaa kourallinen mintunlehtiä, hienonnettuna
suolaa

OHJE: Vatkaa jogurtti notkeaksi. Sekoita mukaan loput ainekset. Mausta suolalla mieleiseksi.

Lisää aiheesta:

Sabich - israelilainen katuruokaleipä munakoisolla ja kananmunallaLihapullat osa 24: Leijonanpääpullat kiinalaisittainMaukkaan raikas kanakebabHirviburgeri punajuuren ja vuohenjuuston keraLihapullat osa 20 - Klassinen lihapullapastaStromboli - pizzarulla
lihapullareseptiliharuokalähi-itäkibbehmezetapas

Tuoreimmat aiheesta

lihapulla
  • 09.05.201908:29
    liharuoka

    Lihapullat osa 28: Piripiri-pullat

  • 10.02.201919:49
    kanapullat

    Lihapullat osa 27: Curry-kanapullat, kurkku-korianterisambal ja munanuudeleita

  • 02.01.201922:07
    resepti

    Lihapullat osa 26: Vasikkapullat ricottalla

  • 27.06.201820:44
    resepti

    Lihapullat osa 25: Marsala-kanapullat

  • 14.06.201818:27
    resepti

    Lihapullat osa 24: Leijonanpääpullat kiinalaisittain