Sydänsimpukat ovat yksi suurimmista herkuistani. Niiden herkän tyylikäs maku ja helppous raaka-aineena yhdistettynä luksuksen tuntuun ovat lyömätön yhdistelmä. Tässä niiden maku pääsee hyvin esiin papujen ja fenkolin kera. Hyvän maalaisleivän kanssa helppo ja täyttävä, fiini ja yhtä aikaa rustiikkinen ruoka moneen hetkeen.
Tampereen kauppahallin Kalaherkut Nygren halusi tarjota joululahjaksi testisatsin ruotsalaisia luomu sydänsimpukoita, jotka otin avosylin vastaan. Olen tehnyt monenlaisia simpukkaruokia, mutta halusin tehdä ruoan, jossa niiden maku pääsee puhtaasti esiin. Eli lähinnä halusin välttää tomaattimurskaa ja mausteita. Oikein mainio lopputulos ilmaantuikin lautaselle.
Rakastan kaikkia äyriäisiä, mutta Suomessa niiden saatavuus on varsin heikko. Toisekseen pyrin valinnoissani painottamaan kestäviä tuotantotapoja ja siten esim. jättikatkaravut ovat keittiössäni harvinaista, joskin suurta herkkua.
Sinisimpukoita on tarjolla jo hyvin, mutta niiden kokkaaminen on melko työlästä, koska jokainen simpukka täytyy puhdistaa hiekasta ja parroista ja koputella hengissäolon varmistamiseksi. Lisäksi ärsyttävän usein pussista joutuu heittämään ison osan kuolleita simpukoita pois.
Sydänsimpukoiden kanssa toimiminen on huomattavan paljon helpompaa ja nopeampaa. Niille riittää huuhtelu ja elossaolon tarkastaa sinisimpukoita helpommin. Nygrenin ruotsalainen kama oli ensiluokkaista. Pussissa vain kolme rikkoontunutta simpukkaa. Suosittelen kokeilemaan lajia. Sen kanssa on vaikea epäonnistua. Periaatteessa riittää, että lisää pannulle tai kattilaan hiukan nestettä kuten valkoviiniä, kasvis- tai kalalientä tai vaaleaa olutta, kiehauttaa ja kaataa simpukat joukkoon, välillä sekoittaa ja ruoka on valmis, kun simpukat ovat avautuneet. Ellei joku avaudu, heitä se pois. Päälle vähän yrttiä ja kylkeen maalaisleipää.