Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Sydänsimpukat papujen ja fenkolin kera

MTV
Julkaistu 17.12.2019 10:53

MTV LIFESTYLE

Sydänsimpukat ovat yksi suurimmista herkuistani. Niiden herkän tyylikäs maku ja helppous raaka-aineena yhdistettynä luksuksen tuntuun ovat lyömätön yhdistelmä. Tässä niiden maku pääsee hyvin esiin papujen ja fenkolin kera. Hyvän maalaisleivän kanssa helppo ja täyttävä, fiini ja yhtä aikaa rustiikkinen ruoka moneen hetkeen.

Tampereen kauppahallin Kalaherkut Nygren halusi tarjota joululahjaksi testisatsin ruotsalaisia luomu sydänsimpukoita, jotka otin avosylin vastaan. Olen tehnyt monenlaisia simpukkaruokia, mutta halusin tehdä ruoan, jossa niiden maku pääsee puhtaasti esiin. Eli lähinnä halusin välttää tomaattimurskaa ja mausteita. Oikein mainio lopputulos ilmaantuikin lautaselle.

Rakastan kaikkia äyriäisiä, mutta Suomessa niiden saatavuus on varsin heikko. Toisekseen pyrin valinnoissani painottamaan kestäviä tuotantotapoja ja siten esim. jättikatkaravut ovat keittiössäni harvinaista, joskin suurta herkkua.

Sinisimpukoita on tarjolla jo hyvin, mutta niiden kokkaaminen on melko työlästä, koska jokainen simpukka täytyy puhdistaa hiekasta ja parroista ja koputella hengissäolon varmistamiseksi. Lisäksi ärsyttävän usein pussista joutuu heittämään ison osan kuolleita simpukoita pois.

Sydänsimpukoiden kanssa toimiminen on huomattavan paljon helpompaa ja nopeampaa. Niille riittää huuhtelu ja elossaolon tarkastaa sinisimpukoita helpommin. Nygrenin ruotsalainen kama oli ensiluokkaista. Pussissa vain kolme rikkoontunutta simpukkaa. Suosittelen kokeilemaan lajia. Sen kanssa on vaikea epäonnistua. Periaatteessa riittää, että lisää pannulle tai kattilaan hiukan nestettä kuten valkoviiniä, kasvis- tai kalalientä tai vaaleaa olutta, kiehauttaa ja kaataa simpukat joukkoon, välillä sekoittaa ja ruoka on valmis, kun simpukat ovat avautuneet. Ellei joku avaudu, heitä se pois. Päälle vähän yrttiä ja kylkeen maalaisleipää.

PS. Tämä blogi siirtyy vuodenvaihteessa osoitteeseen sivumaku.fi (uudella ilmeellä).  Pysyt parhaiten kärryillä uusista herkullisista ruoista ja tuulista seuraamalla Sivumakua Facebookissa, Instagramissa  (myös Stories) ja  Twitterissä.

Sydänsimpukat papujen ja fenkolin kera

2-3 hlölle:

1 pss sydänsimpukoita (muutkin käy)
0,5 dl oliiviöljyä
1 fenkoli
3 valkosipulinkynttä
1 rosmariininoksa
1 luomusitruuna
1 tlk valkopapuja (muutkin käy)
1 puska lehtipersiljaa
rapeakuorista maalaisleipää
suolaa
mustapippuria

Huuhdo simpukoita kylmällä vedellä. Tarkasta jokainen simpukka. Niiden tulee olla täysin ehjiä ja sulkeutuneita. Mikäli jollain on kuori vähänkään auki, kopauta kuorta. Mikäli simpukka ei sulkeudu, heitä se roskiin.

Halkaise fenkoli ja leikkaa se ohuiksi siivuiksi. Hienonna valkosipulit. Kuori kuorimaveitsellä sitruunan kuoresta iso suikale. Halkaise sitruuna ja purista siitä mehu talteen. Hienonna lehtipersilja karkeasti.

Kuumenna iso kasari tai kattila keskilämmölle ja lorauta pohjalle oliiviöljyä. Lisää puolet fenkolisiivuista ja rosmariininoksa. Kuullota muutama minuutti. Lisää valkosipulisilppu.

Lisää sekaan simpukat, sitruunankuorisuikale ja sitruunamehu. Sulje kannella ja anna hautua muutama minuutti välillä sekoittaen, kunnes kaikki simpukat ovat avautuneet. Nosta simpukat pois sivuun ja lisää pannulle pavut. Sekoita ja anna papujen lämmetä hetki. Laita simpukat takaisin pannulle ja lisää puolet persiljasta. Sekoita. Lisää mukaan loput fenkolista ja mausta suolalla ja pippurilla. Sekoita.

Annostele lautasille ja lorauta hiukan oliiviöljyä pinnalle sekä ripottele päälle persiljaa. Tarjoile maalaisleivän kanssa.

Lisää aiheesta:

Kalakeitto, jota kaikkien kannattaisi kokeilla Spaghetti alle vongole – simpukkapasta on lempiruokani ja näin se pitää tehdäMehevä maissi-kanapannuPaprikainen risotto sardellilla ja buffalomozzarellallaThai-henkiset kalapihvit ja kurkkurelissiSinisimpukoita chorizon ja harissan kera
reseptiäyriäisetsydänsimpukatsimpukat

Tuoreimmat aiheesta

resepti
  • 13.12.201913:32
    lammasresepti

    Karitsaa kahdella tapaa, kyljyksenä ja krokettina maa-artisokkapyreen kera

  • 11.12.201914:31
    vegeruoka

    Helppo chilinen kirsikkatomaattipasta rapsakoilla kapriksilla

  • 05.12.201909:43
    juhlaruoka

    Vegaaninen maqluba-riisipaistos – arabialainen näyttävä juhlaruoka

  • 29.11.201909:11
    pasta

    Italialainen makaronilaatikko – maistuu tämäkin koko perheelle

  • 22.11.201909:21
    talviruoka

    Pastaa linsseillä – jumalattoman hyvä ja syvä talviruoka