Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Karitsaa kahdella tapaa, kyljyksenä ja krokettina maa-artisokkapyreen kera

MTV
Julkaistu 13.12.2019 13:32

MTV LIFESTYLE

Itsenäisyyspäivän ruoaksi oli paikallaan vetää kotimaisiin raaka-aineisiin nojaavaa, hitusen juhlavampaa ruokaa. Tuloksena karitsankyljystä sekä karitsanjauhelihasta ja ricottasta tehtyä krokettia. Höysteeksi oman maan maa-artisokkapyree.

Tähän ruokaan sopii hyvin lihaliemi- tai punaviinikastike, mutta itse en ole soosien ystävä, kun lautasella on tarpeeksi hyvälaatuista, mehevää lihaa. Vihreä salaatti toimii myös mainiosti lihaisan annoksen raikastajana.

En osta uusiseelantilaista karitsaa tai lammasta melkeinpä koskaan, koska sieltä tuleva liha on vetistä eikä maistu oikein miltään. Kotimaista on nykyisin jo varsin hyvin tarjolla, ainakin pakasteena ja sen laatu on pääosin mainio.

PS. Tämä blogi siirtyy vuodenvaihteessa osoitteeseen sivumaku.fi. Pysyt parhaiten kärryillä uusista herkullisista ruoista ja tuulista seuraamalla Sivumakua Facebookissa, Instagramissa  (myös Stories) ja  Twitterissä.

Karitsan kyljykset ja kroketit maa-artisokkapyreen kera

4 hlölle

12 luun verran karitsankaretta
50 g kirkastettua voita (tai rypsiöljyä)
1 valkosipulinkynsi, veitsen lappealla terällä murskattuna
1 rosmariininoksan lehdet
suolaa
mustapippuria
maa-artisokkapyreetä (resepti alla)
ricotta-karitsakroketteja (resepti alla)

Tee ensin artisokkapyree ja valmistele kroketit paistokuntoon artisokan kypsyessä. Frittaa kroketit juuri ennen kyljysten paistamista.

Ota kare huoneenlämpöön ainakin tunti ennen paistamista. Leikkaa se kyljyksiksi. Mausta suolalla ja pippurilla. Kuumenna paistinpannu kuumaksi ja kaada pohjalle kirkastettua voita ja lisää valkosipuli sekä rosmariini. Paista kyljyksiä 2 min per puoli ja aseta lautasille. Tarjoile krokettien ja maa-artisokkapyreen kera ja halutessasi myös lihaliemi- tai punaviinikastikkeen kera.

Maa-artisokkapyree:

300 g maa-artisokkaa, kuorittuna ja pienimmän palasen mukaan paloiteltuna
1 salottisipuli, hienonnettuna
1 l kasvislientä
nokare voita

Maa-artisokkapyree:

Kuumenna kattila ja laita pohjalle voi ja salottisipuli. Freesaa pari minuuttia. Lisää maa-artisokat ja kasvisliemi. Kiehauta ja laske lämpötilaa ja hauduta maa-artisokka kypsäksi, 20-30 min.

Valuta, mutta ota keitinneste talteen. Soseuta maa-artisokka sauvasekoittimella ja lisää keitin lientä tarpeen mukaan, jotta saa sopivan löysän pyreen. Lämmitä pyree lopussa kuumaksi.

Ricotta-karitsakroketit:

200 g karitsanjauhelihaa
100 g ricottaa
1 rosmariininoksan lehdet, hienonnettuna
1 valkosipulinkynsi, hienonnettuna
vehnäjauhoja
1 kananmuna
100 g pankojauhoja
suolaa
mustapippuria
rypsiöljyä

Ricotta-karitsakroketit:

Ruskista ensin jauheliha kevyesti. Sekoita hyvin yhteen karitsa, ricotta, valkosipuli ja rosmariini sekä suolaa ja pippuria. Pyöritä seoksesta peukalon paksuinen pötkö ja leikkaa se peukalon mittaisiksi paloiksi. Pyöräytä vehnäjauhoissa ja ravistele ylimääräiset pois. Pyöräytä kroketit kevyesti vatkatussa kananmunassa ja kuorruta lopussa pankojauhoissa.

Kuumenna öljy 180 asteeseen ja uppopaista kroketit kullanruskeiksi. Nosta kroketit talouspaperin päälle valumaan ja paista heti kyljykset. Kroketeissa säilyy lämpö sen aikaa, mutta voit varmistella ja laittaa krokettien päälle foliota.

Lisää aiheesta:

Karitsa-osso buco – talven upea lämmittäjäOle tarkkana ruokakaupan lihaosastolla – Kari Aihinen paljastaa, mistä tunnistaa herkullisimmat tuotteet: "Saa parhaimmat maut irti"Moussaka - yllättävän helppo ja pirun herkullinen!Farropuuro sieni-sugon ja uppomunan kera(Vähän niin kuin) StroganoffGrillattu munakoiso mojo de ajo -kastikkeella ja salsa verdellä
reseptilammasreseptilammaskaritsa

Tuoreimmat aiheesta

resepti
  • 17.12.201910:53
    äyriäiset

    Sydänsimpukat papujen ja fenkolin kera

  • 11.12.201914:31
    vegeruoka

    Helppo chilinen kirsikkatomaattipasta rapsakoilla kapriksilla

  • 05.12.201909:43
    juhlaruoka

    Vegaaninen maqluba-riisipaistos – arabialainen näyttävä juhlaruoka

  • 29.11.201909:11
    pasta

    Italialainen makaronilaatikko – maistuu tämäkin koko perheelle

  • 22.11.201909:21
    talviruoka

    Pastaa linsseillä – jumalattoman hyvä ja syvä talviruoka