Törmäsin juuri ensimmäistä kertaa maqluba-nimiseen ruokalajiin julkkiskokki Yotam Ottolenghin reseptissä. Ympäri arabimaailmaa nautittu magluba on juhlaruoka, jossa on usein kana- ja kasviskerroksia, mutta tämä on puhdas vegeversio. Ja nyt kirjoittaessa tajusin sen olevan myös vegaaninen.
Maqluba on hitusen työläs ruoka, kuten juhlaruoka usein on, mutta pannumuotissa kypsytettynä ja siitä muodossaan isolle tarjoilutasolle käännettyna siitä saa hienon wow-jutun ruokapöytään. Ottolenghi käyttänee versiossaan täysjyväriisiä, mutta nopeutin prosessi hiukan tavallisella vartissa kypsyvällä riisillä. Se tulee tosin aikas kypsäksi, mikä ei haitannut itseäni lainkaan.
Ruokalaji toimii mainiosti yksinäänkin tai naanleivän kera, mutta myös lisukkeena lihalle, kanalle ja kalalle. Miksei jopa hitusen eksoottiseen joulupöytään?
PS. Pysyt parhaiten kärryillä uusista herkullisista ruoista ja tuulista seuraamalla Sivumakua Facebookissa, Instagramissa (myös Stories) ja Twitterissä.
Maqluba, vegaaninen
