Vuoden viinit 2019 on valittu: Paras valkoviini irtoaa 15 eurolla ja punaviini 20 eurolla – näitä hamstrataan kohta Alkosta

viinit
Viinilehti valitsi vuoden 2019 viinit. Shutterstock/viinivalmistajat

Viinilehti on valinnut jälleen vuoden parhaat viinit. Vuoden 2019 paras punaviini tulee Italiasta ja valkoviini Uudesta-Seelannista.

Viinilehti on valinnut vuoden valko- ja punaviinin 2019. Kyseessä on jo kuudestoista kerta, kun lehti palkitsee parhaimmat viinit.

Näin voittajaviinit valitaan
Viinilehden Vuoden viini -kilpailu on ainoa suomalainen viinikilpailu, johon osallistuvat kaikki Alkon vakiovalikoiman viinit. Viinilehden viiniasiantuntijat Juha Berglund ja Antti Rinta-Huumo maistelevat ja arvioivat viinejä pitkin vuotta Viinistä viiniin -kirjaa, Viinilehden uutuusarvioita sekä viinilehti.fin ja mobiiliapplikaation viinihakuja varten. Kaikki viinit maistetaan sokkona. Useiden uudelleenmaistamiskertojen jälkeen Juha ja Antti valitsevat finalistien joukosta voittajat.

Viinilehden vuoden punaviini on italialainen Tommasi Crearo 2016. Tommasi Crearo on niittänyt menestystä aiemminkin, sillä viinin vuosikerta 2014 valittiin vuoden punaviiniksi vuonna 2017. 

Vuoden valkoviiniksi valittiin puolestaan uusiseelantilainen Ribbonwood Riesling 2015.

Voittajaviinit ovat Alkossa 15 ja 20 euron hintaluokassa, joten pulloille on odotettavissa jälleen kova menekki voiton myötä. Esimerkiksi vuonna 2014 vuoden punaviiniksi valittu alle kymmenen euron "kyykkyviini", portugalilainen Quinta das Setencostas aiheutti Alkoon yleisöryntäyksen. Voittajaviineillä on ollut vuosittain kova kysyntä. 

Vuoden punaviini: Tommasi Crearo 2016

Italia, 19,99 €
Rypäleet: Corvina Veronese, Oseleta, Cabernet Franc

Arvio: Monivivahteinen, avoin ja aromikas tuoksu tuo mieleen hillotun kirsikan, kuivatut hedelmät ja makeat mausteet. Tuoksussa on viehkeää kukkaisuutta ja orastavaa nahkaisuutta. Maku on melko täyteläinen ja mehukas. Se toistaa tarkasti tuoksun aromeja. Viinissä on parfyymisyyttä, paahteisuutta ja hentoa eläimellisyyttä. Pehmeä, vivahteikas suutuntuma saa ryhtiä hapankirsikkaisen hapokkuuden lisäksi myös kypsästä, pehmeästä tanniinisuudesta. Viini jättää pitkään maistuvan, luonteikkaan rustiikkisen jälkivaikutelman.
Ruokasuositus: Paistetut tummat liharuoat, myös riista. Myös kovat juustot.

Vuoden valkoviini: Ribbonwood Riesling 2015


Uusi-Seelanti, , 14,99€

Rypäle: Riesling

Arvio: Tuoksu on tyylikkään moniulotteinen, hieman kehittynyt ja muistuttaa aprikoosia, persikkaa, hunajaa, mehiläisvahaa ja petrolia. Maku on lähes kuiva ja sekin hieman kehittynyt. Viinissä on tuoksun monivivahteisten aromien lisäksi tuntuvaa mineraalisuutta ja hunajamelonia. Viinin hento makeus saa ryhtiä tuntuvasta sitruksisuudesta, joka kannattaa viiniä pitkään maistuvaan, moni­ulotteiseen ja petroliseen jälkivaikutelmaan, joka nostaa miellyttävästi veden kielelle.

Ruokasuositus: Selkeämakuiset, paistetut tai grillatut punalihaiset kalaruoat.

Myös vuoden viiniravintola ja viininystävä valittiin

Viinilehden Vuoden viininystävä: Mikki Kauste

Perustelut: Vuoden viininystävä on Egotrippi-yhtyeen solisti Mikki Kauste. Mikki on paitsi taitava ja rakastettu muusikko, myös ravintola-alan ammattilainen. Ennen kuin musiikki vei Mikin lähes kokonaan jo 90-luvun puolivälissä, hän ehti opiskella vuosia ravintola-alaa Helsingissä. Viinioppejaan hän on pitänyt yllä paitsi harrastuksena, myös hiukan yllättävällä tavalla eli työskentelemällä erilaisissa viinitapahtumissa viinien esittelijänä. Näin hän on jakanut oppejaan ja edistänyt suomalaista viinikulttuuria useiden vuosien ajan. Mikissä yhdistyvät laaja viinitietämys sekä rento, auttavainen ja ystävällinen asenne.

Vuoden viiniravintola 2019: Kajo​​​​​​​
​​​​​​​

Perustelut: Vuoden Viiniravintola on tamperelainen Kajo, joka hurmaa asiakkaansa makumaailmoillaan ja leikkisyydellään. Vaikka ruoat ja viinilista on suunniteltu asiantuntemuksella, leikkisyyden voi aistia ruokien esillepanosta, viineistä ja ravintolan leppoisasta tunnelmasta. Kajossa ei ole kirjoitettua viinilistaa ja viinit vaihtuvat tiuhaan. Henkilökunta osaa loistavalla tavalla ruoan ja viinin yhdistelemisen – ja kuin huomaamatta tulee kokeiltua jotakin uutta ja yllättävää. Kajosta poistuu aina hymyssä suin.
Marko Simunaniemi, Veli-Matti Lampinen ja Panagiotis Lykoudis perustivat Kajon keväällä 2018. Tänä vuonna ravintolan yhteyteen avattiin myös Villit ja Viinit -viinibaari.


Lähde: Viinilehti

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat