Vuoden Kokki 2015 on valittu – viime vuonna kakkonen, nyt ykkönen!

Vuoden kokki -kilpailun semifinalistit 2015
Vuoden Kokki -kilpailun semifinalistit 2015 ELO-säätiö

Vuoden Kokki ja Vuoden Tarjoilija 2015 -voittajat kruunattiin tänään kaksipäiväisen kilpailurupeaman jälkeen helsinkiläisravintola Olossa.

Vuoden Tarjoilija ja Vuoden Kokki -kilpailujen jännittävä loppukilpailu käytiin Messukeskuksen Kevätmessuilla 26.-27.3. Myöhaan perjantai-iltana kruunattiin Vuoden Kokiksi 2015 helsinkiläisravintola G.W Sundmansin Ismo Sipeläinen ja Vuoden Tarjoilijaksi 2015 lahtelaisravintola Roux'n Saara Alander. Sipeläinen sijoittui viime vuonna kilpailussa toiseksi, kun ravintola Olon Heikki Liekola vei voiton.

Sipeläinen kuittasi Vuoden Kokki -voitostaan palkinnoksi Messusäätiön 5000 euron apurahan ammattitaidon kehittämistä varten, ELO-säätiön 5000 euron apurahan koulutusta ja yhteistoimintaa varten sekä viinimatkan Barcelonaan Torresin tarjoamana. Vuoden Tarjoilija Saara Alander sai palkinnoksi Henrik Bitten rahaston 5000 euron apuraha, ELO-säätiön 2500 euron apurahan sekä viinimatkan Barcelonaan Torresin tilalle.

Vuoden Tarjoilija ja Vuoden Kokki ovat alojensa suomenmestaruuskilpailut. Kovatasoisessa kilpailussa toiseksi sijoittui Mikko Kaukonen (ravintola OLO, Helsinki) ja kolmannelle sijalle tuli Ville Leminen (Smör, Turku).

Suomen parhaimpien tarjoilijoiden kilpailussa toiseksi sijoittui Taneli Lehtonen (Boulevard Social, Helsinki) ja kolmanneksi Katriina Laitinen (Demo, Helsinki).

Raaka-aineen ymmärrys nosti kokkikisan kärkeen

Vuoden Kokki -finaalissa testattiin kilpailijoiden kyky valmistaa lyhyessä ajassa ja yllättävistä raaka-aineista kiinnostava kokonaisuus, joka on teknisesti taidokas, hyvän makuinen ja visuaalisesti tyylikäs. Neljän ja puolen tunnin taiston jälkeen Vuoden Kokki -kilpailun voittaja erottautui rohkeudella ja raaka-aineiden taidokkaalla käytöllä.

– Finaalin taso oli vieläkin parempi kuin semifinaalin, kilpailijoiden kokkaus oli asteen rennompaa ja ruoka mielenkiintoisempaa. Kahden kärki oli koko tuomaristolla sama. Kärkikolmikon lopullisen järjestyksen ratkaisi kokonaissuoritus, kertoo Vuoden Kokki -kilpailun päätuomari Sasu Laukkonen.

Alkuruoan pakolliset raaka-aineet olivat muikku ja maa-artisokka, pääruoan rypsiporsaan sisäfile ja luuton kylki. Jälkiruoassa oli käytettävä Valion vanhanajan täysmaitoa, maitosuklaata ja tyrniä.

– Alkuruoan muikku osoittautui ratkaisevaksi raaka-aineeksi: Sipeläinen ja Kaukonen tekivät alkuruoan kunnioittaen raaka-aineen ominaisuuksia. Muikku ei ole siika tai silakka: kilpailuajan lyhyyden vuoksi muikkua ei esimerkiksi kannattanut lähteä graavaamaan tai pikkelöimään. Jälkiruoassa kaikki kilpailijat olisivat voineet ottaa rohkeammin riskejä, Laukkonen jatkaa.

Heittäytyminen ratkaisi tarjoilijoiden taiston

Vuoden Tarjoilija -kilpailijoiden tasoerot olivat pienet ja kokonaisuus hyvin tasainen. Kaikki osallistujat olivat alansa rautaisia ammattilaisia, jotka hallitsivat tekniset taidot. Tuomarityöskentelyssä kiinnitettiinkin tänä vuonna huomiota erityisesti asiakaspalvelun laatuun, luonnollisuuteen ja heittäytymiskykyyn.

– Kaikki finaalikilpailijat olivat teknisesti taitavia alansa huippuja. Oman persoonan esiintuominen asiakaspalvelutilanteessa ja vieraiden viihtyvyydestä huolehtiminen korostuivat kärkikolmikon työssä. Tuomarit olivat arvostelussaan tänä vuonna hyvin tiukkoja ja tarkastelimme erityisesti kilpailijoiden läsnäoloa ja heittäytymistä, kertoo Vuoden Tarjoilija -kilpailun päätuomari Janne Marin.

Finalistien tehtävänä oli viiden hengen seurueen päivällisen tarjoilu ruokajuomineen. Lisäksi tarjoilijoiden tuli mm. valita Vuoden Kokki -kilpailijan suunnittelemaan menuun sopivat viinit, valita tarjoiltavat juustot, valmistaa ja tarjoilla tilatut kahvit sekä esitellä ja tarjoilla avec-juomat.

– Saara Alander erottautui finaalissa selkeästi läsnäolevalla ja sydämellisellä palvelulla. Valovoimainen ja heittäytyvä asenne ratkaisi tänä vuonna lopulta koko kilpailun, summaa Marin.

Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • card_kaappaus_keittiossa
   Kaappaus keittiössä

   Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja