Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Voiko kananmunia pakastaa? Älä ainakaan tee tätä virhettä

3:26Onko tämä paras tapa kuoria keitetyt kananmunat? Testasimme TikTok-kikan
Julkaistu 24.10.2021 17:56

Petra Tuominen

petra.tuominen@mtv.fi

Kananmunien pakastaminen on mahdollista, mutta munien pakastamisessa kannattaa noudattaa tiettyjä ohjeita.

Videolla: Onko tässä paras tapa kuoria kananmunat? Testasimme hittikikan!

Usein keskustellaan siitä, tulisiko kananmunia säilyttää kotona jääkaapissa vai huoneenlämmössä. Muna-asiantuntija otti taannoin kantaa aiheeseen MTV Uutisten Makuja-ruokasivuilla.

Mutta entä jos kanamunia löytyy kotoa vähän liikaakin ja niitä tekisi mieli säilöä pakastamalla? Voiko munia oikeasti pakastaa? 

Kananmunia voi pakastaa, mutta ne eivät säily pakastimessa kuukausia, saati vuosia. Jos olet lähdössä kotoasi esimerkiksi matkoille ja kotiin on jäämässä munia, kannattaa pakastamista harkita.

– Pakastaminen on paras asia, minkä voit munille siinä vaiheessa tehdä, sen sijaan että heittäisit ne pois tai jätät pitkäksi aikaa kotiin seisomaan, toteaa hyvinvointisivustoa pyörittävä Yumna Jawad Insider-sivustolle.

Älä pakasta kuorineen, muuten voi tulla sotkuista jälkeä

Kananmunat pakastetaan raakoina ja rikottuina. Kuorineen kananmunaa ei kannata pakastaa, sillä kuori mitä luultavimmin rikkoutuu pakastimessa ja voi aiheuttaa sotkuista jälkeä.  

Suositeltavaa on myös erotella keltuaiset ja valkuaiset ennen pakastamista, sillä valkuaiset säilyvät keltuaisia paremmin ja pidempään pakastettuina. Pakastaminen voi vaikuttaa hieman kananmunan käyttöominaisuuksiin mutta esimerkiksi leivonnaisissa sulatetun munan pitäisi toimia normaaliin tapaan. Sulatetut valkuaiset voi myös vaahdottaa tuoreiden lailla.

Keitetyn kananmunan pakastaminen ei ole suositeltavaa, sillä munien rakenne muuttuu olennaisesti pakastimessa. Erityisesti valkuaisista tulee sitkeitä sulatuksen jälkeen.

Jos pakastat kananmunan valkuaisen ja keltuaisen yhdessä, vatkaa ne kunnolla tasaiseksi massaksi ennen pakastamista. 

Kokonaisten kananmunien pakastaminen

Jos tarkoitus on pakastaa myöhäisempää käyttöä varten sekä keltuaisia että valkuaisia, tulee munat ensin rikkoa. Tämän jälkeen keltuaiset ja valkuaiset vatkataan tasaiseksi massaksi ja kaadetaan tiiviiseen astiaan. Kun munaseoksen sulattaa, se sopii hyvin esimerkiksi munakkaisiin, piirakoihin tai muihin resepteihin, joihin kananmunat käytetään kokonaisina. 

Muista merkitä astiaan tai rasiaan, kuinka monta kokonaista kananmunaa, keltuaista tai valkuaista se sisältää. Myös pakastuspäivä kannattaa merkitä.

Valkuaisten pakastaminen

Kun tarkoitus on pakastaa valkuaisia, tulee ne ensin erotella huolellisesti keltuaisista. Tämän jälkeen ne voi pakastaa kokonaisten kananmunien tapaan tiiviiseen astiaan.

Keltuaisten pakastaminen

Jos tarkoitus on pakastaa pelkkiä keltuaisia, täytyy turvautua nikseihin, jotka estävät keltuaista muuttumasta geelimäiseksi kylmässä lämpötilassa. Keltuaisten koostumusta voi varjella lisäämällä keltuaisten joukkoon hieman suolaa tai sokeria, riippuen siitä mihin niitä aikoo sulatuksen jälkeen käyttää. 

Lue myös: Moni tekee kananmunien kanssa yksinkertaisen virheen, joka voi kostautua

Osittainen lähde: Insider

Lisää aiheesta:

Näin käy, jos pakastat kananmunia – vältä yleiset pakastusmokat!Vältä pakastusmokat! Näin käy, jos pakastat kananmuniaMissä kananmunia tulisi säilyttää, ja miksi "keski-ikäinen muna" on paras? Lue munafaktat!Moni tekee kananmunien kanssa yksinkertaisen virheen, joka voi kostautuaPähkinät, maito ja avokado – tiesitkö, myös näitä ruokia voi pakastaa?Kananmunat pakastimeen! Näin pidennät munien käyttöikää
KananmunaRuokaMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Kananmuna
  • 16.10.08:34
    Ruoka

    Keititkö vahingossa "surumunan"? Tätä se tarkoittaa

  • 21.8.07:46
    Ruoka

    Yksi seikka vaikuttaa kananmunien säilyvyyteen merkittävästi

  • 22.7.07:45
    Ruoka

    Legendaarinen kastike jakaa mielipiteet – täydellinen varhaisperunoille!

  • 2.6.07:42
    Ruoka

    Munayllätys Kangasalla: "Mietimme, pitäisikö laittaa lotto vetämään"

  • 23.5.07:44
    Ruoka

    Älä missään nimessä tee keitetylle kananmunalle näin