Voiko kananmunia pakastaa? Älä ainakaan tee tätä virhettä

3:26 Onko tämä paras tapa kuoria keitetyt kananmunat? Testasimme TikTok-kikan

Kananmunien pakastaminen on mahdollista, mutta munien pakastamisessa kannattaa noudattaa tiettyjä ohjeita.

Videolla: Onko tässä paras tapa kuoria kananmunat? Testasimme hittikikan!

Usein keskustellaan siitä, tulisiko kananmunia säilyttää kotona jääkaapissa vai huoneenlämmössä. Muna-asiantuntija otti taannoin kantaa aiheeseen MTV Uutisten Makuja-ruokasivuilla.

Mutta entä jos kanamunia löytyy kotoa vähän liikaakin ja niitä tekisi mieli säilöä pakastamalla? Voiko munia oikeasti pakastaa? 

Kananmunia voi pakastaa, mutta ne eivät säily pakastimessa kuukausia, saati vuosia. Jos olet lähdössä kotoasi esimerkiksi matkoille ja kotiin on jäämässä munia, kannattaa pakastamista harkita.

– Pakastaminen on paras asia, minkä voit munille siinä vaiheessa tehdä, sen sijaan että heittäisit ne pois tai jätät pitkäksi aikaa kotiin seisomaan, toteaa hyvinvointisivustoa pyörittävä Yumna Jawad Insider-sivustolle.

Älä pakasta kuorineen, muuten voi tulla sotkuista jälkeä

Kananmunat pakastetaan raakoina ja rikottuina. Kuorineen kananmunaa ei kannata pakastaa, sillä kuori mitä luultavimmin rikkoutuu pakastimessa ja voi aiheuttaa sotkuista jälkeä.  

Suositeltavaa on myös erotella keltuaiset ja valkuaiset ennen pakastamista, sillä valkuaiset säilyvät keltuaisia paremmin ja pidempään pakastettuina. Pakastaminen voi vaikuttaa hieman kananmunan käyttöominaisuuksiin mutta esimerkiksi leivonnaisissa sulatetun munan pitäisi toimia normaaliin tapaan. Sulatetut valkuaiset voi myös vaahdottaa tuoreiden lailla.

Keitetyn kananmunan pakastaminen ei ole suositeltavaa, sillä munien rakenne muuttuu olennaisesti pakastimessa. Erityisesti valkuaisista tulee sitkeitä sulatuksen jälkeen.

Jos pakastat kananmunan valkuaisen ja keltuaisen yhdessä, vatkaa ne kunnolla tasaiseksi massaksi ennen pakastamista. 

Kokonaisten kananmunien pakastaminen

Jos tarkoitus on pakastaa myöhäisempää käyttöä varten sekä keltuaisia että valkuaisia, tulee munat ensin rikkoa. Tämän jälkeen keltuaiset ja valkuaiset vatkataan tasaiseksi massaksi ja kaadetaan tiiviiseen astiaan. Kun munaseoksen sulattaa, se sopii hyvin esimerkiksi munakkaisiin, piirakoihin tai muihin resepteihin, joihin kananmunat käytetään kokonaisina. 

Muista merkitä astiaan tai rasiaan, kuinka monta kokonaista kananmunaa, keltuaista tai valkuaista se sisältää. Myös pakastuspäivä kannattaa merkitä.

Valkuaisten pakastaminen

Kun tarkoitus on pakastaa valkuaisia, tulee ne ensin erotella huolellisesti keltuaisista. Tämän jälkeen ne voi pakastaa kokonaisten kananmunien tapaan tiiviiseen astiaan.

Keltuaisten pakastaminen

Jos tarkoitus on pakastaa pelkkiä keltuaisia, täytyy turvautua nikseihin, jotka estävät keltuaista muuttumasta geelimäiseksi kylmässä lämpötilassa. Keltuaisten koostumusta voi varjella lisäämällä keltuaisten joukkoon hieman suolaa tai sokeria, riippuen siitä mihin niitä aikoo sulatuksen jälkeen käyttää. 

Osittainen lähde: Insider

Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • masterchef2 (002)
   MasterChef Suomi

   MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja