Ville osti kaupasta kaksi pakettia broilerin paistisuikaleita marinadissa – pian valkeni tyly totuus

ÄLÄ KÄYTÄ broileri Ville Kormilainen
Paiston jälkeen 700 gramman broileripaketeista oli jäljellä vain 237 grammaa. Ville Kormilainen

Oletko tullut ajatelleeksi, kuinka suuri osa liha- tai broileripaketin sisällöstä oikeastaan on "täyttä tavaraa", jos mukana on valmis marinadikastike? 

Helsinkiläinen Ville Kormilainen osti kaupasta kaksi paketillista broilerin paistisuikaleita, joissa oli mukana myös valmis marinadikastike. Ville ihmetteli jo paketteja avatessaan sisällä lilluvan kastikkeen määrää.

– Katsoin pakettia avatessani, että on melko paljon soossia joukossa, joten valuttelin marinadit siivilän läpi, Ville kertoo Facebook-päivityksessään.

Paiston jälkeen Ville päättikin kaivaa keittiövaa'an esiin ja katsoa, paljonko yhteensä 700 gramman broileripaketeista oli jäljellä pelkkää broileria. 

– Paistelin kanat ja katsoin, että aika vaatimaton satsi tuli. Keittiövaaka avuksi ja lopputulos hulppeat 250 grammaa eli vajaa puoli kiloa hävisi tuossa matkan varrella. Eli kilohinnaksi jäi sellaiset reilut 28 euroa. Mukavaa.

On toki myös huomioitava, että broilerin painosta katoaa muutenkin nestettä paiston aikana, joten hävikki ei johdu pelkästään marinadin olemassaolosta.

Kuluttaja: Marinoiduissa lihatuotteissa voi olla luvattua vähemmän lihaa

Broilerin paistisuikalepakkauksissa marinadin osuudeksi ilmoitetaan yleensä noin 25–30 prosenttia. Kuluttaja-lehden viime kesänä tekemän testin perusteella pakkauksissa lukevat prosenttimäärät eivät kuitenkaan välttämättä aina pidä paikkansa.

Kuluttaja tutkitutti laboratoriossa yhteensä 12 marinoitua lihatuotetta, broilerin fileesuikaleita sekä porsaan ulkofileepihvejä ja kyljyksiä. Tutkimuksessa kävi ilmi, että marinoiduissa lihatuotteissa voi olla luvattua vähemmän lihaa.

Valmismarinadit koostuvat yleensä vedestä, rypsiöljystä ja mausteista, ja suolan ohella niissä on yleensä myös sokeria. Mausteiden lisäksi monissa on käytetty aromiaineita, joko luontaisia tai keinotekoisia. Sen lisäksi, että marinadia voi olla tuotteesta suuri osa, marinadi voi myös nostaa lihan kilohintaa reippaasti.

***

Alla olevalla videolla Kari Aihinen valmistaa suosikkiruokaansa, Matinkylän kanaa:

7:58

Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • card_kaappaus_keittiossa
   Kaappaus keittiössä

   Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja