2:09

Marinoidut lihatuotteet Kuluttajan testissä: Luvattua vähemmän lihaa ja marinadia jopa kolmannes painosta!

Kuluttaja-lehden tekemässä marinoitujen lihatuotteiden vertailussa kävi ilmi, että lihojen painoissa on heittoa suuntaan ja toiseen. Asiakas voi tulla maksaneeksi marinadista kalliin hinnan.

Videolla HKScanin kehityskokki Sami Lamminaho näyttää, kuinka paljon marinointi vaikuttaa lihan rakenteeseen. 

Kuluttaja tutkitutti laboratoriossa yhteensä 12 marinoitua lihatuotetta, broilerin fileesuikaleita sekä porsaan ulkofileepihvejä ja kyljyksiä. Tutkimuksessa kävi ilmi, että marinoiduissa lihatuotteissa voi olla luvattua vähemmän lihaa. 

Pirkan broilerinsuikaleet ja Lidlin Kanamestarin broilerinsuikaleet painoivat luvattua vähemmän ja alle säädöksen salliman kolmen prosentin vaihtelun. Sen sijaan osa testatuista porsaanfileistä ylitti selvästi pakkauksessa ilmoitetun painon

Mittaustulokset ovat kuitenkin vain suuntaa-antavia, sillä liha ja marinadi sekoittuvat toisiinsa.

Marinadi voi nostaa lihan kilohintaa reippaasti

Tutkimuksessa selvisi myös, että monissa marinoiduissa tuotteissa marinadin osuus on lähes kolmannes. 

Valmismarinadit koostuvat yleensä vedestä, rypsiöljystä ja mausteista, ja suolan ohella niissä on yleensä myös sokeria. Mausteiden lisäksi monissa on käytetty aromiaineita, joko luontaisia tai keinotekoisia.

Sen lisäksi, että marinadia voi olla tuotteesta suuri osa, marinadi voi myös nostaa lihan kilohintaa reippaasti. Esimerkiksi Atrian broilerinsuikaleiden kohdalla marinoidun lihan kilohinta on yli 15 euroa, kun maustamaton liha maksaa vajaat 11 euroa.

Vaikka valmismarinadit helpottavat ruoanlaittoa, yhä useampi ostaja valitsee mieluummin maustamatonta lihaa. Maustamattomien tuotteiden suosio on kasvanut 2010-luvulla huomattavasti.

Lähde: Kuluttaja

Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • masterchef2 (002)
   MasterChef Suomi

   MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja