Ville hehkuttaa superhelppoa ja halpaa arkiruokaa – suosittelee myös tumpeloille: "Tyttöystävänikin osaisi tehdä tätä"

Purjo-perunasosekeitto
Villen purjo-perunasosekeitto. MTV

Ville kokkasi tyttöystävälleen Hannalle herkullista sosekeittoa ja yllättyi ruokalajin helppoudesta ja edullisuudesta. 

Kuten jo aiemmin lokakuussa kerroimme, sosekeitot ovat mahtavaa syysruokaa. Ne valmistuvat sesongin raaka-aineista nopeasti ja helposti. Tämän onnellisen havainnon teki myös MTV:n Makuja.fi-ruokasivuston lukija Ville, joka päätti tällä viikolla testata ensimmäistä kertaa purjo-perunasosekeiton valmistamista. 

– Olin sikaillut viikon lomalla ja piti keksiä jotain kevyempää syötävää. Oli nälkä, eikä saanut syödä pizzaa, Ville kertoo MTV:lle. 

Kun Ville lokakuun alussa lomaili yhdessä tyttöystävänsä Hannan kanssa Kreikassa, hotellissa oli joka ilta illallisella tarjolla erilaisia sosekeittoja. Hannan suosikiksi reissussa muodostui hotellin valkosipulisosekeitto, jonka ruoanlaittoa ja tyttöystäväänsä rakastava Ville sitten halusi toteuttaa kotikeittiössään omaan tyyliinsä. 

– Törmäsin netissä sipulisosekeiton reseptiin, jossa oli myös purjoa ja perunaa. Muokkasin vähän ohjetta ja lisäsin runsaasti valkosipulia. Keittoon meni kuusi valkosipulinkynttä. Persiljan unohdin ostaa, mutta ei keitto sitä kaivannutkaan.

Purjo-perunasosekeitto yllätti positiivisesti

Ville yllättyi erityisesti siitä, että sosekeiton raaka-aineet olivat superedullisia. Kaupassa meni alle 8 euroa ja esimerkiksi kasvisfondia jää seuraavaankin kokkauskertaan. 

– Keiton tekeminen oli myös todella helppoa. Tyttöystävänikin osaisi tehdä tätä, Ville sanoo viitaten siihen, että hän yleensä hoitaa suhteessa ruoanlaiton ja tyttöystävä Hanna vastaa jälkiruokajäätelön hankinnasta.

Parisuhde Villen kanssa on tosin kehittänyt myös tyttöystävän kokkaustaitoja, sillä vielä vuosi sitten Hanna ei ollut koskaan pilkkonut edes sipulia. Ruokien raaka-aineet ovat aiheuttaneet Hannalle aiemmin kinkkisiä tilanteita ruokakaupassa.

– Pyysin viime syksynä häntä tuomaan kaupasta inkivääriä tataki-kastiketta varten, johon sitä olisi tarvinnut parin sentin palan. Tyttöystävä toi puoli kiloa. 

Tyttöystävä Hanna kertoo MTV:lle innostuneensa ruoasta vasta parisuhteen myötä. Villen tekemä purjo-perunasosekeitto oli yksi monista Hannan hurmanneista annoksista. 

– Keitto oli todella hyvää ja yllättävän täyttävää. Juuri sellaista kuin tilasinkin. Meidän järjestelymme toimii kyllä täydellisesti, kun voin pyytää mitä tahansa ruokaa ja Ville keksii aina soveltaa jotain reseptiä. Viikonlopuksi tilasin kana-vuohenjuustopastaa.

Purjo-perunasosekeitto

4 sipulia
6 valkosipulin kynttä
1 purjo
1 rkl voita
1 l kasvislientä
2 perunaa (jauhoinen lajike)
1 tl Provencen yrttisekoitusta
suolaa
2 dl ruokakermaa

Päälle:
Siemeniä

Hannan vinkki: Jos haluat keitosta entistä ruokaisamman, lisää annoksen joukkoon muutama ruokalusikallinen raejuustoa.

1. Kuori ja paloittele sipulit sekä valkosipulin kynnet. Huuhdo ja viipaloi purjo. Kuullota sipulit voissa kattilassa. Lisää kasvisliemi ja kuumenna kiehuvaksi. 

2. Kuori ja paloittele perunat. Lisää liemen joukkoon kattilaan ja mausta liemi yrttisekoituksella ja suolalla. Anna keiton poreilla miedolla lämmöllä noin puoli tuntia. Soseuta.

3. Lisää lopuksi keiton joukkoon ruokakerma ja kuumenna. Lisää tarvittaessa suolaa. 

***

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat