Keittiömestari Pekka Terävä keksi parhaan tavan keittää varhaisperunat – kumoaa kaiken, mitä olet aiemmin uskonut pottujen keittämisestä

varhaisperunat uudet perunat
Varhaisperunoiden keittäminen on taitolaji! Keittiömestari paljastaa, miten uusien perunoiden keittäminen onnistuu takuuvarmasti. Shutterstock

Varhaisperunoita rakastava keittiömestari Pekka Terävä tietää, millä menetelmällä potuista saa keitettyä täydellisiä. Terävän perunaoivalluksesta kirjoitti ensimmäisenä Helsingin Sanomat. 

Helsinkiläisen Michelin-ravintola Olon ravintoloitsija, keittiömestari Pekka Terävä on testannut erilaisia valmistusmenetelmiä saadakseen mahdollisimman täydellisiä varhaisperunoita. Keittiömestarin mukaan nyt voi ensinnäkin lopettaa kiistelyn siitä, pitääkö perunat lisätä kylmään vai kiehuvaan veteen. 

– Sillä ei ole mitään merkitystä, onko se kylmää vai kuumaa vettä, tai laitetaanko suolaa prosentti vai kaksi, Terävä toteaa.

Tärkeämpää Terävän mukaan onkin, mitä perunoille tekee keittämisen jälkeen. 

– Olen huomannut, että isoin merkitys on sillä, missä vaiheessa ja miten keittämisen lopettaa. Kun perunat alkavat olla al dente -kypsyisiä, vedet kaadetaan pois ja potut jätetään jälkilämmölle.

Älä keitä perunoita kypsiksi

Kun perunat siis ovat vielä hieman raakoja, Terävä kaataa keitinveden pois ja jättää potut kattilaan kannen alle kypsymään jälkilämmöllä. 

– Laitan induktiolevyn ykköselle ja lisään kattilaan voita, suolaa ja tilliä. Sitten kansi päälle. Näin saa parhaimman lopputuloksen, Terävä lupaa.

Terävä sanoo, että tämän valmistustavan ansiosta perunat ikään kuin vetäytyvät takaisin kuoreensa ja maku paranee. Varhaisperunoiden maku muuttuu entistäkin makeammaksi, jos niiden antaa seistä tunnin verran huoneenlämmössä keittämisen jälkeen. 

– Huomasin, että tunnin jälkeen perunasta todella nousi esiin sen makeus. Myös eri lajikkeiden erot nousivat vahvemmin esille. Parhaimmalta maistuu tietenkin avomaan pottu. 

Terävä itse syö varhaisperunoiden kanssa mieluiten silliä. 

Miten kasvikset kannattaa grillata? Katso videolta Pekka Terävän grillausvinkit:

8:32


Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • masterchef2 (002)
   MasterChef Suomi

   MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja