Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Keittiömestari Pekka Terävä keksi parhaan tavan keittää varhaisperunat – kumoaa kaiken, mitä olet aiemmin uskonut pottujen keittämisestä

Varhaisperunoiden keittäminen on taitolaji! Keittiömestari paljastaa, miten uusien perunoiden keittäminen onnistuu takuuvarmasti.
Varhaisperunoiden keittäminen on taitolaji! Keittiömestari paljastaa, miten uusien perunoiden keittäminen onnistuu takuuvarmasti. Shutterstock
Julkaistu 03.06.2019 09:51

Petra Tuominen

petra.tuominen@mtv.fi

Varhaisperunoita rakastava keittiömestari Pekka Terävä tietää, millä menetelmällä potuista saa keitettyä täydellisiä. Terävän perunaoivalluksesta kirjoitti ensimmäisenä Helsingin Sanomat. 

Helsinkiläisen Michelin-ravintola Olon ravintoloitsija, keittiömestari Pekka Terävä on testannut erilaisia valmistusmenetelmiä saadakseen mahdollisimman täydellisiä varhaisperunoita. Keittiömestarin mukaan nyt voi ensinnäkin lopettaa kiistelyn siitä, pitääkö perunat lisätä kylmään vai kiehuvaan veteen. 

Katso resepti: Uusien perunoiden keittäminen – keittiömestarin paras ohje

– Sillä ei ole mitään merkitystä, onko se kylmää vai kuumaa vettä, tai laitetaanko suolaa prosentti vai kaksi, Terävä toteaa.

Tärkeämpää Terävän mukaan onkin, mitä perunoille tekee keittämisen jälkeen. 

– Olen huomannut, että isoin merkitys on sillä, missä vaiheessa ja miten keittämisen lopettaa. Kun perunat alkavat olla al dente -kypsyisiä, vedet kaadetaan pois ja potut jätetään jälkilämmölle.

Älä keitä perunoita kypsiksi

Kun perunat siis ovat vielä hieman raakoja, Terävä kaataa keitinveden pois ja jättää potut kattilaan kannen alle kypsymään jälkilämmöllä. 

– Laitan induktiolevyn ykköselle ja lisään kattilaan voita, suolaa ja tilliä. Sitten kansi päälle. Näin saa parhaimman lopputuloksen, Terävä lupaa.

Terävä sanoo, että tämän valmistustavan ansiosta perunat ikään kuin vetäytyvät takaisin kuoreensa ja maku paranee. Varhaisperunoiden maku muuttuu entistäkin makeammaksi, jos niiden antaa seistä tunnin verran huoneenlämmössä keittämisen jälkeen. 

– Huomasin, että tunnin jälkeen perunasta todella nousi esiin sen makeus. Myös eri lajikkeiden erot nousivat vahvemmin esille. Parhaimmalta maistuu tietenkin avomaan pottu. 

Terävä itse syö varhaisperunoiden kanssa mieluiten silliä. 

Katso resepti: Uusien perunoiden keittäminen – keittiömestarin paras ohje

Miten kasvikset kannattaa grillata? Katso videolta Pekka Terävän grillausvinkit:

8:32Huippukokin kesäherkut

Lisää aiheesta:

Varhaisperunat kiehuvaan vai kylmään veteen? Paras tapa keittää potutParas tapa keittää varhaisperunat saattaa yllättää – Pekka Terävän nerokas metodi Paras tapa keittää varhaisperunat voi yllättää – Pekka Terävän nerokas metodi kumoaa kaiken, mitä olet aiemmin uskonut Teetkö sinäkin perunamuusin näin? Yleiselle valmistustavalle olemassa paljon parempi vaihtoehto: "Lyhyessä ajassa ja vähemmällä tiskillä"Teetkö näin? Keittiömestari Pekka Terävän paras tapa keittää varhaisperunat kumoaa kaiken, mitä olet aiemmin uskonut pottujen keittämisestäTv-kokki muistuttaa kotikokkien tyypillisestä virheestä – ethän kypsennä perunoita näin?
RuokaPekka TeräväPerunaMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Ruoka
  • Eilen17:22
    Ruokakauppa

    Käsittämätön ilmiö: Kauppojen joulukalentereita ja -pipareita hävikkiin jo syyskuussa

  • Eilen14:04
    Huomenta Suomi

    Älä missään nimessä heitä pois ylijäänyttä riisiä! Yksi temppu tekee siitä todellisen herkun

  • Eilen08:22
    Ruokakauppa

    Paistopisteiltä löytyy "ylivoimainen välipala" – leipomojohtaja nimeää käänteentekevän hetken suosiossa

  • 19.10.17:22
    Leivonta

    Maaritilla välähti: Teki mahtavan "karjalanpiirakan"

  • 19.10.15:58
    Riisi

    Huuhteletko riisisi? Näiden esimerkkien jälkeen teet sen varmasti