Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Suomen 50 parasta ravintolaa -listaus herättää kysymyksiä – Tomi Björckin ravintolat puuttuvat kokonaan listalta, mutta miksi?

Sivumaku-ruokabloggaaja Jani Kinnusen tekemiä kampasimpukoita Tomi Björckin ja Matti Wikbergin helsinkiläisravintola Gaijinin tyyliin. Gaijin on huomioitu kansainvälisissä listauksissa, muun muassa Michelin-oppaassa Bib Gourmand -merkinnällä.
Sivumaku-ruokabloggaaja Jani Kinnusen tekemiä kampasimpukoita Tomi Björckin ja Matti Wikbergin helsinkiläisravintola Gaijinin tyyliin. Gaijin on huomioitu kansainvälisissä listauksissa, muun muassa Michelin-oppaassa Bib Gourmand -merkinnällä.
Julkaistu 16.01.2018 10:51

Petra Tuominen

petra.tuominen@mtv.fi

Maanantaina julkaistu Viisi Tähteä -median keräämä listaus Suomen 50 parhaasta ravintolasta on herättänyt vilkasta keskustelua niin ravintola-alalla kuin sosiaalisessa mediassakin.

Viisi Tähteä julkaisi maanantaina 15.1. kuuden vuoden tauon jälkeen Suomen 50 Parasta Ravintolaa -listauksen. Järjestäjän mukaan 50 Parasta Ravintolaa 2018 perustuu ammattilaisten valtakunnalliseen äänestykseen, jossa näkemyksensä antoivat ravintoloitsijat, keittiömestarit, salipuolen johtotehtävissä toimivat, alkoholiala sekä muun muassa ravintola- ja ruokakirjoittamisen ammattilaiset. Ammattilaiset saivat äänestää 13.11.-10.12.2017 välisenä aikana.

Maanantaina julkaistulla listalla komeili suomalaisille hyvin tuttuja ja osin myös hieman tuntemattomampia ravintoloita. Peräti 24 listan ravintolasta sijaitsee muualla kuin Helsingissä.

Ketkä äänestivät Suomen 50 parasta ravintolaa?

Sosiaalisessa mediassa ja ravintola- sekä ruoka-alan ammattilaisten keskuudessa heräsi runsaasti kysymyksiä siitä, miten lista on muodostunut. Myös Makuja.fi sai listan julkaisun jälkeen kyselyitä lukijoilta siitä, kuinka moni alan ammattilainen äänestyksessä oli mukana, ja ketä he olivat. Kysyimme asiaa Viisi Tähteä -median päätoimittaja Eeropekka Rislakilta.

– Kutsu äänestykseen lähti noin 500 alan ammattilaiselle ja äänestysprosentti oli hieman alle 50. Äänestäjiä kertyi 247, kertoo.

Eeropekka Rislakki

Äänestäjät koostuivat Rislakin mukaan hyvin pitkälti keittiömestareista, ravintoloitsijoista ja toimittajista. Suurimpana ryhmänä näistä korostuivat keittiömestarit. Ääniä sateli tasaisesti suurimmista kaupungeista: Helsingistä, Turusta ja Tampereelta. Rislakin mukaan helsinkiläiset ja tamperelaiset katsoivat asiaa ”valtakunnallisemmin” kuin esimerkiksi turkulaiset.

– Ehkä sieltä hieman korostui, että turkulaiset pitivät omien puolta, kun taas Helsingissä saatettiin äänestää muitakin kuin omaa kaupunkia.

Rislakkia ei yllätä, että listaa on myös kritisoitu alan ammattilaisten toimesta.

– Ne jotka ovat listalla mukana tietysti iloitsevat ja ne jotka eivät, hakevat muita syitä siihen ja ovat sitä mieltä, että väärin äänestetty, hän kiteyttää.

Päätoimittajan mukaan aiempina vuosina ei ole ollut tarvetta avata sen tarkemmin äänestysprosentteja. 

– Nyt ilmeisesti on. 

Rislakin mukaan Top 20 -lista oli selvä jo 200 lasketun ammattilaisäänen jälkeen ja lopuissakin sijoituksissa oli vain muutaman sijan heilahduksesta suuntaan tai toiseen.

Miksi Tomi Björckin ravintolat eivät nousseet listalle?

Viiden Tähden tuoretta listausta on ihmetellyt muun muassa keittiömestari-ravintoloitsija Tomi Björck. Yksikään Björckin ja Matti Wikbergin omistamista BW-Restaurants’in ravintoloista ei yltänyt listalle, vaikka osa paikoista on huomioitu esimerkiksi arvostetuissa, kansainvälisissä listauksissa. BW-Restaurant’sin ravintoloita Helsingissä ovat Farang, Gaijin, Boulevards Social ja Bronda, sekä leipomo-ravintola Levain.

Australiassa asuva ja parhaillaan lomaileva Björck kuvailee listausta ja koko äänestysprosessia Makuja.fi-sivustolle ”melko kosmiseksi”.

– En ymmärrä mitä listalle on tapahtunut. Ennen äänestettiin selkeästi, kaikki äänestivät ja se oli vuoden kohokohta. Nyt taitaa olla hieman epäselvää, miten homma menee. Ravintola-ammattilaiset ovat soitelleet ja viestitelleet minulle, että mikä meininki. No en tiedä, antakaa nyt joku jotain selkoa. Minä menen surffaamaan, Björck toteaa ihmetellen, onko hänen ravintolansa kenties boikotissa.

Viiden Tähden päätoimittaja Rislakki muistuttaa, että ammattilaiset eivät ole voineet äänestää listauksessa omia ravintoloitaan.

– Mitäs sitten jos Tomi Björck olisi itse päässyt äänestämään, ei hän olisi kuitenkaan voinut äänestää omia paikkojaan. Äänestyksessä oli sääntö, että ravintolaa, jossa itse on töissä, ei voi äänestää, Rislakki sanoo ja korostaa, että ketään tai mitään tahoa ei ole boikotoitu. 

Voisiko Björckin ravintoloiden puuttuminen listauksesta liittyä sitten jollain tavalla listalle päässeiden ravintoloiden ”uutuusarvoon”? Keskustelua on herännyt muun muassa siitä, miten vasta avatut helsinkiläisravintolat Palace ja Yes Yes Yes ovat yltäneet näin nopealla aikataululla korkeille sijoituksille.

– Totta kai uutuusarvo vaikuttaa myös. On trendejä, jotka näkyvät. Näitä uusia ravintoloita äänestivät erityisesti toimittajat ja jonkun verran ravintoloitsijat. Keittiömestari eivät niinkään, Rislakki selventää.

Rislakki muistuttaa vielä, että ei ole yksinkertaista saada kasaan niin sanotusti ”täydellistä äänestäjälistaa”, erityisesti kun koko listaus on ollut tauolla kuuden vuoden ajan. Rislakki ihmettelee myös, miksi muutaman yksittäisen ravintola-alan ammattilaisen soraäänen perusteella kyseenalaistetaan koko listaus. 

– Miksi toimittajat nostavat nämä yksittäiset Facebook-kysymykset puheenaiheeksi? Rislakki kuittaa. 

Lisää aiheesta:

Huippuravintoloilla hätkähdyttävä pudotus Suomen parhaiden listalla – mistä on kyse?"Itkin joka vuoron jälkeen" – ravintola-alan työntekijät avautuvat nyt järkyttävistä kokemuksistaanMoni ei ole kuullutkaan Jessen ja Jussin ravintolasta, vaikka se on porskuttanut jo 10 vuotta: "Helsingin tuntemattomin huippuravintola"Suomalaisravintolat ovat pulassa, mutta sinäkin voit auttaa – lue tämä, jos haluat käydä ravintoloissa jatkossakin: "Alkuviikko on katastrofi" Palkittu helsinkiläisravintola teki paluun – henkilökunnan poikkeuksellinen ratkaisu hämmensi Tomi Björckin ja Matti Wikbergin: "Ihan käsittämätöntä"Tässä on Suomen paras ravintola – nousi ylivoimaiseen voittoon
RavintolatMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Ravintolat
  • 16:46
    Ruoka

    Yksi uunitemppu ja arkinen raaka-aine muuttuu herkuksi – Henri Alén paljastaa kikan

  • 2.11.10:52
    Helsinki

    Helsinkiä pääsee ihailemaan nyt uudesta paikasta – alla vilistää päivittäin neljännesmiljoona ihmistä

  • 1.11.17:43
    Ruoka

    Katrina on työskennellyt tarjoilijana yli 20 vuotta – tällaisia ovat suomalaiset asiakkaat

  • 31.10.15:05
    Huijaukset

    Poliisi: Tampereen feikkiravintolaa operoitiin Afrikasta

  • 30.10.13:38
    Verot

    Pizzerioista ja kebabravintoloista löytyi 11 miljoonaa maksamattomia veroja