Älä luota nettiniksiin kuohuviinipullon säilytyksessä: "Ihan diibadaabaa"
Asiantuntija kertoo, miten kuohuviinipulloa kannattaa kotona säilyttää.
MTV Uutisten Makuja-ruokasivuilla kerrottiin aiemmin suomalaisten kuohuviinimieltymyksistä. Wennercon viiniasiantuntija Joonas Vainion mukaan ehdottomasti suosituimpia kuohuviinejä ovat tällä hetkellä italialaiset proseccot.
Kuohuviinipullo pysty- vai vaakatasoon?
Kysyimme samalla Vainiolta myös vinkkejä kuohuviinin säilytykseen liittyen. Pitäisikö kuohuviinipulloa säilyttää kotona vaaka- vai pystyasennossa?
Alkon mukaan viinien kannalta ihanteellisissa olosuhteissa lämpötila on 10–15 astetta läpi vuoden ja ilma on kostea. Luonnonkorkin kuivumisen estämiseksi viinit säilytetään vaakatasossa.
Kuohuviinipulloja ei kuitenkaan tarvitse säilyttää vaaka-asennossa, sillä pullon paine riittää pitämään luonnonkorkin riittävän kosteana.
– Jos jotain pulloa haluaa kellaroida, niin vaakataso on yleisesti ottaen parempi.
Vainion mukaan pullon asennolla ei kuitenkaan ole hirveästi väliä, jos se on vasta ostettu Alkosta ja tarkoitus nautiskella nopealla aikataululla.
– Kunhan ei nyt minkään patterin väliin sitä laita lämpimään.
Varovasti pulloa avatessa
Oikeaoppinen kuohuviinipullon avaustapa ei aiheuta korkin poksahdusta, vaan pullosta pääsee vain pieni sihinä.
– Näin se ideaaliavaaminen tapahtuu, mutta ihan rehellisesti sanottuna tykkään itse ampua korkin ilmaan uutenavuotena. Se on kivaa, Vainio nauraa.
Normaali varovaisuus kannattaa kuitenkin pitää mielessä pulloa avatessa.
– Kannattaa jäähdyttää pullo hyvin, pitää sitä 45 asteen kulmassa avatessa ja varoa osoittamasta sillä ketään.
Lusikkaniksi "diibadaabaa"
Jos kuohuviiniä jää yli, pullon voi laittaa jääkaappiin kuohuviinipullonsulkijan kera. Netissä pyöriviin nikseihin ei Vainion mukaan kannata luottaa.
– On kaikenlaisia niksejä, että kun pulloon laittaa pystyyn lusikan, niin kuplat pysyvät. Se on ihan diibadaabaa.
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
Koko Suomi leipoo
Koko Suomi leipoo on herkullinen hyvänmielen ohjelma, jossa taitavat kotileipurit kilpailevat parhaan leipurin tittelistä.
Suosituimmat reseptit
-
Airfryer-munkit – Liisan helppo ohje pikamunkkeihin
-
Piknikin pelastava pastasalaatti
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Pika bébét
-
Parsarisotto – täydellinen risotto Hans Välimäen ohjeella
-
Nakkikeitto – Kari Aihisen ylivoimainen resepti
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka
-
Ihanan helppo tonnikalapasta! Katin keväisessä pastassa maistuu myös parsa
-
Maisemakahvilan raparperipiirakka – Katariinan kuuluisa resepti