Viineissä myrkytysvaara! Riski paljon viiniä nauttiville

Paljon viiniä juovien kannattaa kiinnittää huomiota viinin alkuperään. Shutterstock

Tuore tutkimus kertoo lukuisten yhdysvaltalaisten viinien sisältävän huomattavia määriä ihmisille myrkyllisiä aineita.

Viinien myrkkypitoisuudet ovat joutuneet syyniin Yhdysvalloissa, Washingtonin yliopistossa tehdyssä tutkimuksessa.

Tutkimuksessa tarkasteltiin 65 erilaista viiniä neljästä eri osavaltiosta. Kaikki viinit, yhtä poikkeusta lukuun ottamatta ylittivät Yhdysvaltojen juomavedelle asetetut arsenikkipitoisuusrajat.

Arsenikki on luonnossa esiintyvä aine, joka on kuitenkin suurina pitoisuuksina myrkyllistä ihmisille. Arsenikki huuhtoutuu veteen ja maaperään kallioista ja kivistä, ja päätyy muun muassa viljelykasvien kautta lopulta elimistöön. Myös lyijy päätyy elimistöön pääasiassa maaperän kautta.

Suuria eroja osavaltioiden välillä

Tämä tutkimus on ensimmäinen viinien arsenikkipitoisuuksia mittaava tutkimus vuosikymmeniin. Tutkimuksessa selvisi, että yhdysvaltalaisten viinien arsenikkipitoisuudet olivat eurooppalaisia viinejä korkeampia.

Tämän taustalla on luultavimmin Yhdysvaltojen viininviljelyalueiden erilainen maaperä. Arsenikki ei ole ainoa myrkky, sillä tutkimuksen mukaan yli puolet tarkastelun alaisuudessa olleista viineistä sisälsivät myös lyijyä.

Suurimmat arsenikkipitoisuudet löytyivät Washingtonin viineistä, pienimmät pitoisuudet löytyivät puolestaan Oregonin alueen viineistä.

Riski paljon viiniä nauttiville

Tutkimustulokset esiteltiin lokakuussa 2015 Journal of Environmental Health -tiedejulkaisussa. Yliopiston professori Denise Wilson muistuttaa kuitenkin viinien myrkkypitoisuuksien olevan verrattaen vähäisiä. Arsenikkia päätyy ihmisen elimistöön nimittäin myös monista muista lähteistä.

Tätä myrkkyä on löydetty myös muun muassa mehuista, pullovedestä, välipalapatukoista, riisistä, lohesta ja tonnikalasta. Lasillinen viiniä muodostaa siis vain osan, noin kymmenen prosenttia päivittäisestä arsenikin saannista. Paljon viiniä kuluttavilla määrät ovat luonnollisesti korkeammat.

Tutkijat suosittelevat Yhdysvaltalaisia viinitiloja testaamaan arsenikkitason ja lyijyn määrän tiloillaan ja ryhtymään toimenpiteisiin korkeiden pitoisuuksien löydyttyä.

Lähde: Neha.com

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja