Tiesitkö? Näistä suomalaisille tutuista ruoista on löydetty myrkkyä

Raparperi,-grilli,-hillo
Raparperi sisältää oksaalihappoa. Shutterstock

Monet yleisesti suomalaiskodeissa käytetyt raaka-aineet sisältävät myrkkyjä, joilla voi olla etenkin suurissa määrin nautittuna negatiivisia vaikutuksia terveyteen.

Ruotsissa kohistiin eilen siitä, että ravitsemusalan asiantuntijat huolestuivat riisin sisältämästä myrkystä, arseenista, siinä määrin, että riisikakkuja ei suositella naapurimaassa enää tarjottavan lapsille ollenkaan. Tiesitkö, että riisin ohella monet muutkin ruoka-aineet sisältävät terveydelle haitallisia myrkkyjä?

1. Hedelmien kivet

Hyvin terveellisiksi ylistettyjen hedelmien kivet saattavat yllättäen olla myrkyllisiä. Joidenkin hedelmien kivien on todettu sisältävän pieniä määriä syaanivetyä eli sinihappoa, joka on suurissa määrin terveydelle haitallista. Tästäkään syystä esimerkiksi omenoiden, kirsikoiden, persikoiden tai aprikoosien kiviä ei ole syytä syödä.

2. Raparperi

Raparperi on Suomessa suosittua herkkua, ja se viihtyy ilmastossamme hyvin. Raparperia ei kuitenkaan kannata syödä suuria määriä sen sisältämän myrkyllisen oksaalihapon vuoksi. Raparperin myrkyllisyydestä ei kannata kuitenkaan huolestua, mikäli sitä tulee syötyä silloin tällöin, sillä sitä tulisi syödä peräti viisi kiloa kerralla, jotta kerta-annos olisi tappava.

3. Muskottipähkinä

Mausteena käytetty muskottipähkinä ei suurissa määrin nautittuna ole suinkaan mikään terveystuote, johtuen sen hallusinogeenisistä ominaisuuksista. Pahimmillaan yhden kokonaisen muskottipähkinän syöminen voi Fox Newsin mukaan johtaa jopa psykoosin laukeamiseen.

4. Perunat

Suomalaiskotien perusraaka-aine, peruna, voi monen yllätykseksi sisältää niin ikään myrkkyjä. Glykoalkaloidit ovat kasvisten luontaisia myrkkyjä, joiden on tarkoitus suojella kasveja tuholaisilta ja taudeilta – ja näitä on löydetty muun muassa vihertävistä perunoista. Tästä syystä Elintarviketurvallisuusvirasto Evirakin suosittelee olemaan syömättä raakoja perunoita. Tämän lisäksi perunoiden maanpäälliset osat sekä perunoiden idut sisältävät terveydelle mahdollisesti haitallista solaniinia.

5. Tomaatit

Vihertävien perunoiden ohella myös vihertävät tomaatit sisältävät myrkyllisiä glykoalkaloideja. Evira suosittelee, ettei raakoja tomaattejakaan käytettäisi näiden myrkkyjen vuoksi ravinnoksi.

6. Kidneypavut

Vaikka papuja pidetään oikeana terveysruokana, sisältävät monet pavut proteiineihin kuuluvaa myrkyllistä lektiiniä. Erityisen suuria pitoisuuksia lektiiniä on löydetty esimerkiksi punaisista kidneypavuista. Raa'at pavut sisältävät sata kertaa enemmän lektiiniä kuin huolellisesti keitetyt. Evira varoittaa, että mikäli haitallisia valkuaisaineita sisältäviä papuja ei käsittele oikein, voi sairastua äkillisiin vatsavaivoihin ja kouristuksiin.

7. Tonnikala

Tonnikaloihin varastoituu luonnosta elohopeaa, joka on usein tai yhtään suuremmissa määrin nautittuna hyvin haitallista terveydelle. Niin ikään Eviran mukaan sisävesien petokaloista ja meressä elävästä hauesta voi saada tavanomaista suurempia määriä metyylielohopeaa. Nyrkkisääntönä pidetään sitä, että mitä iäkkäämpi kala, sitä enemmän se on ehtinyt kerätä vierasaineita. Eviran mukaan päivittäin sisävesien kaloja syövien kannattaa tästä syystä johtuen vähentää isokokoisten ahvenien, kuhan sekä mateiden syöntiä.

8. Cashewpähkinät

Monelle tulee yllätyksenä, että cashewpähkinät ovat oikeasti cashewomenan siemeniä, joka on sukua myrkkymuratille. Täysin raa’an cashewpähkinän syöminen on tästä syystä käytännössä sama asia, kuin jos söisit myrkkymurattia. Myös pähkinän kuori erittää pistelevää, myrkyllistä öljyä, jonka vuoksi pähkinöitä keräävät käyttävät työssään suojahansikkaita. Kypsät pähkinät ovat kuitenkin täysin syötäviä.

Lähteet: Evira, Fox News, Listverse

Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • masterchef2 (002)
   MasterChef Suomi

   MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja