Vichy, sooda- vai kivennäisvesi? Näin tutut vedet eroavat toisistaan

1:19 Hartwallin tehtaalla pullotetaan muun muassa kivennäisvettä
Videolta pääset tutustumaan vichyn valmistuksen saloihin.

Kauppojen hyllyt täyttävät pullovesirivistöt voivat saada kuluttajan pään pyörällä. Lue, kuinka tutut vedet oikein eroavat toisistaan. 

Mojiton, Gin tonicin ja monen muun drinkin valmistukseen käytetään kuplavettä. Näitä juomia valmistettaessa ei kuitenkaan ole täysin sama, minkä veden juomaansa oikein valitsee. Vesissäkin on nimittäin suuria eroja.

Alta löytyvän listauksen avulla löydät juuri sinun juomaasi parhaiten sopivan vaihtoehdon.

Hiilihapotettu vesi

Hiilihapotettu vesi on yksinkertaisesti vettä, jossa on kuplia, eikä siihen ole lisätty muita makuun vaikuttavia ainesosia. Tämä vesi kannattaa valita drinkkiin silloin, kun haluat mahdollisimman neutraalin veden, joka ei vaikuta millään tavoin juoman lopulliseen makumaailmaan.

Hiilihapotettua vettä kutsutaan usein myös soodavedeksi.

Kivennäisvesi

Kivennäisvedeksi eli mineraalivedeksi kutsutaan erilaisia kivennäisiaineita, kuten kalsiumia, natriumia, vetykarbonaattia, sulfaattia, piitä, fluoria ja magnesiumia sisältäviä vesiä. Kivennäisaineet vaikuttavat jonkin verran juoman makuun.

Kivennäisvedet voidaan valmistaa joko lisäämällä veteen kivennäaineita, tai pumppaamalla vettä mineraalipitoisista lähteistä. Jälkimmäisessä tapauksessa vettä kutsutaan luontaiseksi kivennäisvedeksi.

Vichy

Vichy-vedet erottaa kivennäisvesistä se, että niissä on myös suolaa. Yleensä vichyissä on myös kivennäisvesiä korkeampi hiilihappopitoisuus. LUE LISÄÄ VICHY-VESISTÄ.

Klassisen kossuvichyn lisäksi erilaiset vichyt sopivat hyvin vaikkapa kesäisten boolien valmistukseen. 

Tonic-vesi

Kyseessä on kiniinillä ja yleensä sitruunalla tai kalkilla sekä sokerilla maustettu vesi. Kiniini on ainesosa, joka antaa Tonicille sen ominaisen, hieman katkeran maun. Tätä vettä käytetään perinteisesti gin tonicia valmistukseen.

Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • card_kaappaus_keittiossa
   Kaappaus keittiössä

   Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja