Vichy, sooda- vai kivennäisvesi? Näin tutut vedet eroavat toisistaan
Kauppojen hyllyt täyttävät pullovesirivistöt voivat saada kuluttajan pään pyörällä. Lue, kuinka tutut vedet oikein eroavat toisistaan.
Mojiton, Gin tonicin ja monen muun drinkin valmistukseen käytetään kuplavettä. Näitä juomia valmistettaessa ei kuitenkaan ole täysin sama, minkä veden juomaansa oikein valitsee. Vesissäkin on nimittäin suuria eroja.
Alta löytyvän listauksen avulla löydät juuri sinun juomaasi parhaiten sopivan vaihtoehdon.
Hiilihapotettu vesi
Hiilihapotettu vesi on yksinkertaisesti vettä, jossa on kuplia, eikä siihen ole lisätty muita makuun vaikuttavia ainesosia. Tämä vesi kannattaa valita drinkkiin silloin, kun haluat mahdollisimman neutraalin veden, joka ei vaikuta millään tavoin juoman lopulliseen makumaailmaan.
Hiilihapotettua vettä kutsutaan usein myös soodavedeksi.
Kivennäisvesi
Kivennäisvedeksi eli mineraalivedeksi kutsutaan erilaisia kivennäisiaineita, kuten kalsiumia, natriumia, vetykarbonaattia, sulfaattia, piitä, fluoria ja magnesiumia sisältäviä vesiä. Kivennäisaineet vaikuttavat jonkin verran juoman makuun.
Kivennäisvedet voidaan valmistaa joko lisäämällä veteen kivennäaineita, tai pumppaamalla vettä mineraalipitoisista lähteistä. Jälkimmäisessä tapauksessa vettä kutsutaan luontaiseksi kivennäisvedeksi.
Vichy
Vichy-vedet erottaa kivennäisvesistä se, että niissä on myös suolaa. Yleensä vichyissä on myös kivennäisvesiä korkeampi hiilihappopitoisuus. LUE LISÄÄ VICHY-VESISTÄ.
Klassisen kossuvichyn lisäksi erilaiset vichyt sopivat hyvin vaikkapa kesäisten boolien valmistukseen.
Tonic-vesi
Kyseessä on kiniinillä ja yleensä sitruunalla tai kalkilla sekä sokerilla maustettu vesi. Kiniini on ainesosa, joka antaa Tonicille sen ominaisen, hieman katkeran maun. Tätä vettä käytetään perinteisesti gin tonicia valmistukseen.
Lähteet: Expressen, Hartwall, Sinebrychoff
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
Koko Suomi leipoo
Koko Suomi leipoo on herkullinen hyvänmielen ohjelma, jossa taitavat kotileipurit kilpailevat parhaan leipurin tittelistä.
Suosituimmat reseptit
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Parsarisotto – täydellinen risotto Hans Välimäen ohjeella
-
Nakkikeitto – Kari Aihisen ylivoimainen resepti
-
Ihanan helppo tonnikalapasta! Katin keväisessä pastassa maistuu myös parsa
-
Brie-parsataskut
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka
-
Maisemakahvilan raparperipiirakka – Katariinan kuuluisa resepti
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan
-
Parhaat lihapullat – Kari Aihinen paljastaa helpon luotto-ohjeensa