Vegeneesi! Suomalaisfirman uudesta majoneesin korvikkeesta povataan hittiä – "Makua ei erota sokkona"

Vegeneesi
Shutterstock / MTV

MTV:n Makuja.fi vieraili Helsingin Messukeskuksessa järjestettävillä Fastfood & Cafe ja Ravintola 2017 -messuilla ja bongasi mielenkiintoisen tuoteuutuuden.

Kasvisruokabuumi käy nyt kuumempana kuin koskaan ja uusia, kasvisyöjille ja vegaaneille sopivia tuotteita lanseerataan Suomessa kilpaa. Makuja.fi kertoi tiistaina muun muassa nyhtökauran ja Härkiksen uudesta haastajasta, nyhtöherneestä.

Nyt myös kastikemaailmaan on saatu uusi vegetulokas: majoneesin kananmunaton korvike, Vegeneesi! Tuote on tulisista kastikkeistaan tunnetun, tamperelaisen Poppamies-yrityksen käsialaa. Yrityksen ständillä kävi kova kuhina messuilla ja monet tuotetta maistaneet povasivat tuotteen melko varmasti nousevan hitiksi ainakin vegaanien ja kananmuna-allergikkojen keskuudessa.

Kananmunatonta majoneesia on myynyt aiemmin ainakin X-tra ja tuotemerkki Jokaiselle.

Poppamiehen perustaja, television grillausohjelmistakin tuttu Marko Suksi kertoo uutuustuotteen valmistuvan Portugalissa.

– Majoneesi on kovasti ollut nouseva juttu, majoneesipohjaiset maustetut kastikkeet ja muut. Nyt kun vegebuumi ja allergiatietoisuus ovat paljon nousseet, niin on alettu paljon kyselemään, että olisiko mahdollisuus saada majoneesia, jossa ei ole lainkaan kananmunaa, Suksi kertoo Makuja.fi-sivustolle.

"Makua ei erota sokkona tavallisesta majoneesista"

Suksen mukaan tuotteen valmistus oli yllättävän helppoa. Kananmuna korvattiin tuotteessa emulguointiaineella. Tuotteen piti olla alunperin suunnattu juuri vegaaneille ja kananmuna-allergikoille, mutta kysyntää näyttäisi riittävän laajemminkin.

– Ravintolat ovat olleet innoissaan, koska he pystyvät nyt tekemään coleslaw-, pasta- ja perunasalaatit kaikille sopiviksi. Ei tarvitse erikseen kikkailla monilla versioilla. Makua ei erota sokkona tavallisesta majoneesista.

Kyselyitä tuotteesta on tullut Suksen mukaan runsaasti lyhyessä ajassa. Muun muassa kaupan palvelutiskit ovat ottaneet yhteyttä.

–  Ihan niinkin arkinen tuote kuin täytetty patonki. Siitä voivat tehdä nyt kaikille sopivan. Vegaanisessa patongissa on muuten se haaste, että miten teet siitä tarpeeksi kostean ja minkä kastikkeen laitat.

Uutuustuotteelle povataan kovaa kysyntää eritoten grillikauden päästessä vauhtiin. Tuotteen hinnassa ei ole Suksen mukaan niin sanottua "vegelisää", joten hintataso on tavallisen majoneesin luokkaa.

Onko Poppamiehellä varauduttu Vegeneesin menekkiin?

– Kyllä meillä on aika hyvä aavistus menekistä, Suksi lupaa.

–  Ennen joulua oli tämä hittiresepti porkkala, joka oli tehty meidän savuaromilla. Siihen menekkiin emme pystyneet mitenkään varautumaan. 

***

Miten uusi elintarvike syntyy? 8:40

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • masterchef2 (002)
      MasterChef Suomi

      MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.