Varhaisperunoita vai uusia perunoita – tiedätkö, miten nämä eroavat toisistaan?
Moni suomalainen puhuu uusista perunoista tarkoittaessaan kesän ensimmäisiä ohutkuorisia perunoita. Tämä nimitys on kuitenkin väärä.
Pitkän uran tehnyt kokki Antti Vahtera opastaa videolla, miten keitetään täydellisiä uusia perunoita.
Moni meistä kutsuu kesän alussa kauppoihin ilmestyneitä pieniä perunoita virheellisesti uusiksi perunoiksi. Oikea nimitys näille ohutkuorisille kesän ensimmäisille perunoille on nimittäin varhaisperuna. Joissain yhteyksissä näistä perunoista käytetään myös termiä neitsytperuna.
Uudet perunat eivät sittenkään ole kovin uusia
Varhaisperunat edustavat varhaisperunalajikkeita, kuten siikliä ja timoa, ja ne nostetaan maasta keskenkasvuisina.
Varhaisperunoita aletaan yleisesti kutsua kesäperunoiksi siinä vaiheessa, kun niiden kuori ei enää lähde irti kevyesti hieromalla.
Uusiksi perunoiksi kutsutan puolestaan vasta syksyllä myytäviä perunoita. Virallisesti uudet perunat ovat siis perunoita, jotka varastoidaan talveksi edellisen satokauden jälkeen.
Osittainen lähde: Satokausikalenteri
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
Kaappaus keittiössä
Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!
Suosituimmat reseptit
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Nakkikeitto – Kari Aihisen ylivoimainen resepti
-
Parsarisotto – täydellinen risotto Hans Välimäen ohjeella
-
Ihanan helppo tonnikalapasta! Katin keväisessä pastassa maistuu myös parsa
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka
-
Brie-parsataskut
-
Maisemakahvilan raparperipiirakka – Katariinan kuuluisa resepti
-
Parhaat lihapullat – Kari Aihinen paljastaa helpon luotto-ohjeensa
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan