Varhaisperunoita vai uusia perunoita – tiedätkö, miten nämä eroavat toisistaan?

Keittiömestarin vinkit: Näin valmistuvat täydelliset uudet perunat

Moni suomalainen puhuu uusista perunoista tarkoittaessaan kesän ensimmäisiä ohutkuorisia perunoita. Tämä nimitys on kuitenkin väärä.

Pitkän uran tehnyt kokki Antti Vahtera opastaa videolla, miten keitetään täydellisiä uusia perunoita.

Moni meistä kutsuu kesän alussa kauppoihin ilmestyneitä pieniä perunoita virheellisesti uusiksi perunoiksi. Oikea nimitys näille ohutkuorisille kesän ensimmäisille perunoille on nimittäin varhaisperuna. Joissain yhteyksissä näistä perunoista käytetään myös termiä neitsytperuna.

Uudet perunat eivät sittenkään ole kovin uusia

Varhaisperunat edustavat varhaisperunalajikkeita, kuten siikliä ja timoa, ja ne nostetaan maasta keskenkasvuisina. 

Varhaisperunoita aletaan yleisesti kutsua kesäperunoiksi siinä vaiheessa, kun niiden kuori ei enää lähde irti kevyesti hieromalla.

Uusiksi perunoiksi kutsutan puolestaan vasta syksyllä myytäviä perunoita. Virallisesti uudet perunat ovat siis perunoita, jotka varastoidaan talveksi edellisen satokauden jälkeen. 

Osittainen lähde: Satokausikalenteri 

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • masterchef2 (002)
      MasterChef Suomi

      MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja