Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Vanha perinne kuolemassa? Karu totuus ruoasta, jota 96 prosenttia suomalaisista syö

Kala kuuluu suomalaisten ruokavalioon. Nykypäivänä sitä ostetaan yhä enemmän valmiiksi pakattuna tuoreena kalatiskiltä ostamisen sijaan.
Kala kuuluu suomalaisten ruokavalioon. Nykypäivänä sitä ostetaan yhä enemmän valmiiksi pakattuna tuoreena kalatiskiltä ostamisen sijaan.
Julkaistu 06.04.2016 21:05

MTV LIFESTYLE

Tutkimuksen perusteella lähes jokainen suomalainen syö kalaa. Silti perinteisten kalatiskien suosio näyttää vuosi vuodelta laskevan.

Lähes kaikki suomalaiset, 96 prosenttia, syövät kalaa ja kolme neljästä suomalaisesta haluaisi syödä kalaa nykyistä enemmän.  Myös tieto kalan terveellisyydestä on kirkkaana kuluttajien mielessä, sillä 98 prosenttia suomalaisista tietää kalan olevan terveellistä. Tärkeimpänä valintaperusteena kalaa ostettaessa ovat laatu ja tuoreus.

Tiedot ilmenevät Pro Kala ry:n teettämästä tutkimuksesta, johon vastasi 857 suomalaista helmi-maaliskuun vaihteessa 2016.

Suomalaiset haluavat laadukasta kalaa – halvalla

Tutkimuksen mukaan 76 prosenttia suomalaisista haluaisi syödä kalaa nykyistä enemmän ja 45 prosenttia suomalaisista uskoo erityisesti kotimaisen kalan käytön kasvavan. Pohjoismaiden ulkopuolelta tulevien kalojen käytön sen sijaan uskotaan vähenevän.

Kalan ostopäätökseen vaikuttavista tekijöistä laadun ja tuoreuden nimesi erittäin tai melko tärkeäksi 94 prosenttia suomalaisista. Tuotetyyppiä, samoin kuin edullista hintaa, pitää tärkeänä 68 prosenttia vastaajista. Hinnan merkitys korostuu nuoremmissa vastaajaryhmissä.

Palvelutiskien karu kohtalo: Suosio hiipuu

Kala on tuote, jonka monet mielellään ovat perinteisesti ostaneet palvelutiskiltä. Edelleen vastaajista 52 prosenttia ostaa kalan kalatiskiltä aina, kun se on mahdollista.

Kuluttajapakattuja tuotteita ostavien määrä on kuitenkin kasvanut, sillä palvelutiskiä suosivien määrä vuonna 2013 oli 57 prosenttia vastaajista.  Palvelutiskeiltä ei siis enää osteta kalaa entiseen tapaan.

Hieman yllättävää myös on, että kalan kohdalla näyttäisi kuluttajien usko lähi- ja luomutuotteiden suosimisen kasvuun olevan laskussa. Luomuruoan suosimisen kasvuun uskoi enää 29 prosenttia vastaajista, kun vielä kolme vuotta sitten luomun suosion kasvuun uskoi 36 prosenttia. Lähiruoan suosimisen kasvuun uskoo edelleen puolet, 51 prosenttia kuluttajista. Ekologisuuden huomioiminen ruokavalinnoissa oli säilynyt ennallaan 40 prosentissa.

– On hienoa, että suomalaiset haluavat syödä kalaa entistä enemmän. Kala koetaan terveelliseksi ja maukkaaksi ruuaksi, joka sopii hyvin nykyiseen hyvinvointitrendiin. Kalan hyvien terveysvaikutusten lisäksi jatkuvasti kehittyvät kuluttajapakattujen tuotteiden valikoimat pitävät kalan kestosuosikkina suomalaisten ruokapöydässä, sanoo Katriina Partanen, Pro Kalan toiminnanjohtaja.

Tutkimusaineiston keräsi tutkimusyritys Consumer Compass. Edellinen vastaava kuluttajatutkimus tehtiin vuonna 2013. Suurimmat muutokset kolmen vuoden takaiseen ovat kuluttajien näkemyksissä koskien ruoan hintaa. Vuonna 2013 vastaajista 65 prosenttia uskoi ruoan hinnan nousevan ja vuonna 2016 enää puolet, 49 prosenttia, kuluttajista uskoi hinnan nousuun.

Video

Lisää aiheesta:

K-ryhmä: Ravintoloihin luvassa kesällä "patoutuneen kysynnän nopea purkautuminen" – näitä ruokia erityisesti himoitaan Ruoka, jota sinunkin pitäisi syödä useammin – vain puolet suomalaisista tietää oleellisen faktan kalastuksen vaikutuksesta: "Ainoa keino..."Näin moni suomalainen ostaa häpeilemättä valmisruokaa – pakastepizzoihin tehty muutos tulee monelle yllätyksenäTiedätkö sinä totuuden ostamastasi kalasta? Yli puolet suomalaisista luulee oleellisen asian väärin: "Käytännössä moni ei syödessään tiedä""Syödään yllättävän vähän" – miksi suomalaiset eivät syö tätä terveyden kannalta tärkeää ruokaa?Karjalainen: Suomalainen syö oman painonsa verran lihaa vuodessa
KalaKalaruokaMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Kala
  • 29.9.07:45
    Ruoka

    Näistä kaloista saa eniten D-vitamiinia

  • 28.9.17:32
    Ruoka

    Näin lohen voi korvata ruoanlaitossa

  • 23.8.17:26
    Ruoka

    Kalakeitto, jota kaikkien kannattaisi kokeilla

  • 6.8.07:43
    Ruoka

    Maritan helppo kalaohje yllättää: "Kukaan ei sano, että yök, en syö"

  • 4.8.16:51
    Ruoka

    Pian on halpaa kalaa tarjolla – miksi herkullinen suomalaisruoka on unohdettu?