Vältteletkö punaista lihaa terveysriskien vuoksi? Huonoja uutisia: Tutkimuksen mukaan valkoisella lihalla samanlainen vaikutus kolesteroliin

shutterstock_249395137
Kana ei välttämättä olekaan punaista lihaa terveellisempää. Shutterstock

Vastikään julkaistu tutkimus osoittaa, että niin kutsuttu valkoinen liha vaikuttaa kolesteroliin aivan kuten punainen lihakin, uutisoi CNN.

The American Journal of Clinical Nutrition -julkaisussa tiistaina julkaistussa tutkimuksessa vertailtiin ruokavalioita, jotka sisälsivät joko punaista tai valkoista lihaa tai ainoastaan kasviproteiineja.

Tutkimukseen osallistui yli sata tervettä aikuista, joista jokainen kokeili jokaista kolmea ruokavaliota neljän viikon ajan kerrallaan. Punaisen lihan ruokavaliossa proteiinin lähde oli pääasiassa nautaa, valkoisen lihan ruokavaliossa kanaa.

Aiemmin on uskottu, että juuri punainen liha nostaa sydän- ja verisuonitautien riskiä. Nyt Kalifornian ja San Franciscon yliopistojen tutkimus kuitenkin näyttää, että kun vertailluissa ruokavalioissa tyydyttyneiden rasvojen määrä oli sama, ei ollutkaan väliä, oliko liha punaista vai valkoista, vaan kolesterolivaikutukset olivat molemmissa samat.

Kasvisruoka osoittautui parhaaksi kolesterolin suhteen.

– Jos kolesterolin kanssa on ollut ongelmia ja jos suvussa on korkeaa kolesterolia tai sydänsairauksia, on parempi syödä vähemmän sekä punaista että valkoista lihaa ja korvata ne pavuilla, linsseillä, runsasproteiinisilla viljoilla kuten kvinoalla, sekä soijapohjaisilla tuotteilla, kuten tofulla ja tempellä, ohjeistaa ravintoterapeutti Maria Romo-Palafox Connecticutin yliopistosta.  Romo-Palafox ei osallistunut tutkimuksen tekoon.

Hänen mukaansa tutkijat eivät ole täysin varmoja, miksi kasvisruoka näyttää olevan sydämelle parempi, mutta ilmeisesti kyse ei ole niinkään kasviproteiinista kuin kasvisten sisältämistä vitamiineista ja mineraaleista. 

Romo-Palafox muistuttaa myös, ettei ole tarpeen täysin hyllyttää lihansyöntiä, kunhan kuluttaja tiedostaa omat riskinsä ja valitsee niiden mukaan. 

Lue uusimmat lifestyle-artikkelit.

Lähde: CNN

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja