Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Valmistatko sinäkin lasagnen tästä jauhelihasta? Tyypillinen moka voi tärvellä lempiruokasi

Shutterstock
Julkaistu 02.05.2019 16:56

Laura Matilainen

laura.matilainen@mtv.fi

Moni meistä käyttää lasagnen valmistukseen liian vähärasvaista jauhelihaa. 

Pastalevyistä sekä jauheliha- ja juustokastikkeesta koostuva lasagne kuuluu monissa perheissä suosikkiruokien joukkoon, jota valmistetaan niin arkena kuin juhlana. Tuttuudestaan huolimatta moni sortuu tätä ruokalajia valmistaessaan virheisiin, joilla voi olla luultua suurempi merkitys lopputulokseen.

Seuraavassa listauksessa on lueteltu tyypillisimpiä mokia, joihin ihmiset lasagnea valmistaessaan sortuvat. Nämä tavat kannattaa karsia omista ruoanlaittorutiineista välittömästi!

1. Käytät pelkästään naudan jauhelihaa

Perinteistä jauhelihalasagnea valmistettaessa lihan valinta on erittäin tärkeässä roolissa. Vaikka olisit tottunut käyttämään ruoanlaitossa naudan jauhelihaa, lasagnen valmistukseen tämä vähärasvainen liha ei välttämättä ole se kaikkein paras vaihtoehto. 

Maukkain lopputulos syntyy, kunhan uskallat käyttää lasagnen valmistukseen rasvaista lihaa, kuten porsaan jauhelihaa.

Voit käyttää valmistukseen myös puolet porsaan ja puolet naudan jauhelihaa, tai vaihtoehtoisesti voit lisätä vähärasvaisen naudan jauhelihan joukkoon hieman rasvaista makkaraa tai pekonia.

Jauheliha liha paistinpannu
Rasva antaa ruokaan makua ja mehevyyttä.Shutterstock

Hyvä nyrkkisääntö on, että mitä enemmän rasvaa, sitä enemmän makua. 

2. Kasaat lasagnen väärässä järjestyksessä

Jos vuoan pohjalle takertuneet pastalevyt ovat sinulle liiankin tuttuja, kannattaa kiinnittää huomiota kasaamisvaiheeseen. Lasagne tulisi aina koota vuokaan järjestyksessä: Kastike, pasta, täyte ja toista.

Sen lisäksi, että pieni määrä vuoan pohjalle levitettyä kastiketta estää pastaa takertumasta vuokaan, täyte on helpointa levittää tasaisen pastalevyn päälle.

3. Et käytä muovikelmua

Lasagne on parhaimmillaan mehevä, ei lainkaan kuiva. Jos lasagnesi tuppaa kuivumaan päältä kivikovaksi, syy tähän saattaa löytyä siitä, ettet peitä vuokaa paiston aikana oikeaoppisesti.

Moni peittää lasagnen paiston aikana alumiinifoliolla, mutta kokki Ricco DeLucan mukaan paras lopputulos syntyy, kun mukaan ottaa myös kelmun. Kokin mukaan vuoka tulisi peittää ensin muovikelmulla, ja vasta tämän jälkeen alumiinifoliolla. Tämä ravintoloissa käytetty kikka takaa, että höyry pysyy vuoan sisällä.

LUE MYÖS: Säilytätkö sinäkin tuorekelmua keittiön laatikossa? Ei ehkä kannattaisi – testaa tämä niksi!

4. Et anna ruoan tekeytyä

Vaikka juuri uunista tullutta herkullista lasagnea voi olla vaikea vastustaa, tämän ruokalajin kanssa maltti on valttia. Ennen lasagnen kauhomista lautaselle sinun tulisi malttaa odottaa vähintään 15 minuuttia, jopa puoli tuntia ennen maistamista.

Kun annat ruoan vetäytyä ennen tarjoilua, lasagnepysyy paremmin kasassa tarjoiltaessa. Toinen syy vetäytymiseen löytyy mausta: liian kuuma ruoka polttaa ainoastaan kielesi, etkä maista ruokalajin kaikkia herkullisia makuvivahteita.

Lähde: Mashed

Lisää aiheesta:

Mitä pastaa käytät pastasalaattiin? Valinnallasi todella on väliäValmistatko jauhelihasta näitä arkiruokia? Kokit paljastavat suosikki- ja inhokkireseptinsäHarva tietää tätä munakikkaa! Tekee aamupalastasi täydellisen mehevää – joka kertaPorsaankyljyksetkö muka kuivia ja mauttomia? Helpot nyrkkisäännöt takaavat onnistuneen lopputuloksenEthän lisää öljyä keitinveteen? Kahdeksan virhettä, jotka saattavat pilata pasta-ateriasiKolme isoäidin lyömätöntä ruokaniksiä – ota välittömästi käyttöön
RuoanlaittoPastaMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Ruoanlaitto
  • 16.10.08:34
    Ruoka

    Keititkö vahingossa "surumunan"? Tätä se tarkoittaa

  • 10.10.08:38
    Ruoka

    "Ihmejauhot" korvaavat korppujauhot – oletko testannut?

  • 6.10.07:47
    Keittiö

    Mikrojen käyttöohjeissa on omituinen yksityiskohta

  • 29.9.17:17
    Ruoka

    Jauhelihakastikkeeseen kannattaa lisätä yllättävä ainesosa: "Vau!"

  • 21.9.17:33
    Ruoka

    Perunaakin maukkaampaa! Kotimainen raaka-aine, jota kannattaa nyt ostaa