Valion rasvattoman ja sokerittoman jäätelön keksijä: ”Kamalan makuista!”

esite
Valion jäätelöesite vuodelta 1990. Nestlé

Valion jäätelöiden tuotekehittäjänä vuodesta 1983 toiminut Sirpa Förnäs kehitteli jäätelöinnovaation, josta ei varsinaista hittiä syntynyt.

Turengin jäätelötehtaalla työskennellyt Sirpa Förnäs kehitti rasvattoman, sokerittoman ja laktoosittoman vaniljajäätelön vuonna 1990.

– Alko kehitti rasvankorvikkeen ja ehdotti, että kokeilisimme sitä. Siitä haettiin patenttia, mutta se vedettiin pois, Förnäs kertoo.

Varsinainen makuelämys kevytjäätelöiden kuningas ei sokerittomana ja rasvattomana ollut.

– Se oli kamalanmakuista, Förnäs tunnustaa.

Maustaan huolimatta tuotetta pidettiin Förnäsin muistikuvien mukaan tuotannossakin vähän aikaa.

Tehtaalta Förnäs sai keksinnöstään palkinnonkin.

– Porkkana taisi tulla siitä, että jäätelö oli sokeriton ja laktoositon. Tunnustan ihan julkisesti, että se on minulla kotona, entinen tuotekehittäjä kertoo.

Kevytjäätelöt eivät suosiossa edelleenkään

Kevytjäätelöt eivät juuri tee kauppaansa nykyäänkään pientä ja uskollista kuluttajakuntaa lukuun ottamatta. 

– Kevyttuotteita kysytään harvakseltaan. Ne eivät näytä olevan tällä hetkellä trendi. Jäätelö mielletään Suomessa herkuttelutuoteteksi, jota voi hyvillä mielin nauttia useinkin, kertoo Nestlén jäätelöiden markkinointipäällikkö Anita Storgård

Sirpa Förnäsin haastattelu: Nestlén arkistot 

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • masterchef2 (002)
      MasterChef Suomi

      MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.