Eskimo-jäätelöllä värikäs historia – muistatko vielä, miltä klassikkopuikko näytti ennen?

eskimokuva
Vasemmalla Valion Eskimo-puikkoja 1960-luvulla, ylhäällä oikealla vuonna 1991 ja alhaalla oikealla vuonna 1984. Nestlé

Eskimo-puikkoja on syönyt varmasti lähes jokainen jossain vaiheessa elämäänsä. Tiesitkö, että yksinkertaisen, suklaapäällysteisen vanilja- tai mansikkajäätelöpuikon historia ulottuu ulkomaille. 

Eskimo-jäätelöt eivät suinkaan ole suomalainen keksintö, vaikka kyseisellä nimellä kulkevia puikkoja on Suomessa vuosikymmeniä myytykin. 

Eskimon keksi iowalainen Christian Kent Nelson vuonna 1920. Hän myi jäätelöt vuonna 1922 myös Australiaan. 

Alkuperäisen Eskimon idea oli olla suklaapatukan tavoin syötävä jäätelöpatukka. Nelson haki patenttia idealleen kuorruttaa jäätelö makeisella, mutta patentti hylättiin vuonna 1927. Eskimo Pie Corporationin omistajuuden vaihduttua vuosien saatossa moneen kertaa päätyi yritys lopulta Nestlélle.

Jäätelön täytyy näkyä suklaakerroksen alta 

Eskimo on vakiinnuttanut paikkansa kuluttajien keskuudessa, ja kuluttajat ovat tarkkoja siitä, miten he jäätelöpuikkonsa haluavat. Nestlén tutkimuksissa on muun muassa käynyt ilmi, että jäätelöpuikon alareunassa oleva nyppylä on kuluttajille erittäin tärkeä. Eskimossa myös jäätelön kuuluu pilkistää puikon alareunasta suklaakuorrutuksen alta. 

– Premium-jäätelöissä, kuten Classicissa, jäätelö taas ei saa missään nimessä näkyä. Kuluttajilla on vahvat mielipiteet siitä, miltä jäätelön kuuluu näyttää, kertoo Nestlé-jäätelöiden markkinointipäällikkö Anita Storgård

Lähteet: Nestlé, meandmybigmouth.com

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • masterchef2 (002)
      MasterChef Suomi

      MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.