Henri Alénin supersimppeli lisuke kasviksista – tätä kokki tekee itsekin säännöllisesti: "Ihan kullanarvoinen juttu"

6:25 Perunakin voi olla luksusruokaa – keittiömestari Filip Langhoff kertoo, mitä juureksia kannattaisi nyt ostaa kaupasta

Kokki Henri Alén vinkkaa simppelin reseptin paahdettuihin kasviksiin. Lisuke kruunataan vielä parmesaanilla, jolloin koko perheen hitti on valmis. 

Videolla keittiömestari Filip Langhoffin ajankohtaiset juuresvinkit. Hän nimeää yhden kasviksen, jota nyt erityisesti kannattaisi ostaa kaupasta. 

Henri Alénin uunituore Henkan keittiössä -keittokirja (Readme 2020) kokoaa yhteen kokin suositut arkiruokareseptit vuosien varrelta. Teoksessa on yhdistetty vuonna 2015 ilmestynyt Vuoden keittokirja sekä vuoden 2019 Arkiruokaa ja makumuistoja. Lopputuloksena on paketti ideoita ja inspiraatiota arkikokkauksen värittämiseksi koko vuoden tarpeeseen. 


Henri Alénin lähes 500-sivuisesta Henkan keittiössä -kirjasta (Readme 2020) löytyy reseptejä jokaiseen vuodenaikaan. Osa niistä valmistuu vartissa, osan voi laittaa uuniin ja tehdä sillä aikaa muita juttuja. Osa toimii niin lisukkeina kuin valmiina aterioinakin. Kirja perustuu aikaisemmin ilmestyneisiin Arkiruokaa ja makumuistoja sekä Vuoden keittokirjaan.

– Osa kirjan ruoista valmistuu vartissa, osan voi laittaa uuniin ja tehdä sillä aikaa muita juttuja, osa muuntuu tarpeeen mukaan iltaruoasta juhlavampaan sunnuntaiateriaan, Alén kertoo teoksensa takakannessa.

Resepteissä hyödynnetään kaapin pohjalle jääneitä raaka-aineita, eikä tehdä mitään liian vaikeaa. Arki on Alénin mielestä muutenkin ihan tarpeeksi hankalaa.

– Vaikka olen ollut kokkina yli 20 vuotta, on minullakin haaste. Arkiruoka. Lasittunut katse työpäivän jälkeen, huutava nälkä. Tilanteesta on luovuus ja ruoanlaiton ilo kaukana, Alén kuvailee.

Helppo kasvislisuke on kokin oma suosikki

Kirjassa Alén vinkkaa yhden omista kasvissuosikeistaan: simppelin lisukkeen, jossa paahdetut kasvikset ryyditetään parmesaanilla. Alén kertoo, että resepti syntyi jo vuosia sitten ja on vakiinnuttanut paikkansa kokin omassa keittiössä. 

– Nopea ja kaikille maistuva lisuke tai kelpo ateria sellaisenaan – ihan kullanarvoinen juttu. Tarvittavat vihannekset löytyvät yleensä jääkaapin juureslaatikosta, josta ne huutavat apua viimeisinä elinpäivinään. Paahtaminen tuo niihin makeutta ja karvautta. Kyytiin kunnon loraus oliiviöljyä, päälle raastettua parmesaania ja tilkka sitruunamehua – kasvisruokaa parhaimmillaan. 

Alénin reseptissä olevia kasviksia ja juureksia voi vaihdella sen mukaan, mitä kaapista sattuu löytymään. 

Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • card_kaappaus_keittiossa
   Kaappaus keittiössä

   Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja