0:47

Vaihtoehto kahville! Tämä juomatrendi on kasvattanut hurjasti suosiotaan Suomessa: "Rauhoittavat, mutta virkistävät myös mieltä"

Videolta voit poimia virkistävän mokkapirtelön reseptin.

Suomalaiset nauttivat teetä yhä enemmän kahvin rinnalla erityisesti iltapäivisin ja iltaisin. 

Suomalaiset tunnetaan kahvikansana, mutta myös tee kasvattaa vauhdilla suosiotaan. Viimeisen kymmenen vuoden aikana teen juonnin suosio on kasvanut huomattavasti, ja monen yllätykseksi vuodenaika vaikuttaa paljon siihen, millainen tee ihmisille oikein maistuu.

– Syksymmällä juodaan tummempaa ja mausteisempaa, keväällä kaivataan vihreämpää ja raikkaampaa, kertoo teen parissa 15 vuotta työskennellyt Nina Lindgren, teekauppa ja -huone Théhuoneen perustaja.

Varsinaisia trendejä teessä ei kuitenkaan ole.

– Tee on tänä päivänä yhtä trendikästä kuin 5000 vuotta sitten, Lindgren kertoo.

Perinteisten pussiteiden kulutus on laskenut

Samaa kieltä teen suosiosta kertovat myös Kespron myyntitilastot, joiden mukaan teetietoisuus on viime vuosien aikana lisääntynyt Suomessa. Myös ravintoloissa ja kahviloissa ollaan siirrytty yhä enemmän perusteestä erikoisteelaatuihin.

Laadukkaasta teestä esimerkiksi maustamattoman vihreän teen, kofeiinittoman teen, rooibos teen ja yrttihaudutetun teen myynti on Kespron tilastojen mukaan vuoden aikana kasvanut tuotteesta riippuen noin 15–25 prosenttia. Sen sijaan perinteisten pussiteiden kulutus on laskenut.

Vaikka teekulttuuri itsessään on vanha, nautinnollinen teehetki sopii erinomaisti antamaan pienen hengähdystauon keskelle nykypäivän kiireistä arkea. 

– Kaoottisessa ja stressaavassa tilanteessa voi juoda teetä. Laadukas irtotee sisältää muun muassa katekiineja, vitamiineja ja öljyjä, jotka rauhoittavat, mutta virkistävät myös mieltä, Lingren kertoo.

Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • card_kaappaus_keittiossa
   Kaappaus keittiössä

   Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja