Asiantuntija uudesta teetrendistä: ”Kuin laittaisi kielen ulos ikkunasta”

teekannut
Teesommalier Stefan Sjöhölm kertoo, että huolella valmistettu tee ei ole ainoastaan nopeaa juomista varten.

Superfoodin maineen saavuttanut tee on nostanut viime vuosina suosiotaan. Teelaaduilta haetaan nykyisin yhä enemmän keveyttä. 

Teen huimaan nousuun lähtenyt suosio selittyy sen lukuisilla terveyshyödyillä. 

– Teen juonti tasapainottaa kehon pH-arvoa ja lisäksi se nesteyttää tehokkaasti, kertoo teesommelier Stefan Sjöholm

Terveysvaikutuksien ansioista tee onkin noussut superfoodin veroiseksi raaka-aineeksi. 

"Ihmiset haluavat juoda teetä ilman teen makua"

Tee on hyvin monipuolinen juoma myös siksi, että se sekä rentouttaa että piristää. Se on raaka-aine, josta voidaan valmistaa monipuolisesti erilaisia juomia. 

– Tee on raaka-aine, josta voi hauduttaa lukemattomia juomia riippuen teelaadusta, veden määrästä ja haudutusajasta, Sjöholm kertoo.

Valitettavasti teenjuonti on tänä päivänä vielä pitkälti nopeaa pussiteen juomista. Sjöholm kertoo, että ihmiset haluavat juoda teetä ilman teen makua. Tästä ilmiöstä kertovat kauppojen hyllyjä täyttävät lukuisat teemaut. Teetä voi löytää jopa mustikkapiirakan makuisena. 

Sjöholm haluaa korostaa, ettei teen nauttimisen tulisi olla pelkkää juomista, vaan pieni oma seremoniansa, jossa korostuu raaka-aineen kunnioitus. 

Teen suosio seuraa ruokatrendejä

Teelaatujen makumieltymykset muuttuvat seuraten muita ruokatrendejä. 

– Viinissä ja ruoissa maku on menossa kevyempään suuntaan, ja tämä trendi on tulossa myös teelaatuihin.

Juomalla hienoaromisia teelaatuja, keskittyminen siirtyy täysin makuvivahteiden etsimiseen. Teen sanotaankin usein lisäävän keskittymiskykyä. 

– Valkoinen tee on aivan kuin laittaisi kielen ulos ikkunasta, niin hennon makuinen se on, Sjöholm kertoo.

Tällä hetkellä teen valmistuksessa suosioon on nousemassa jo kahvimaailmasta tuttu cold-brewing. Tässä valmistustavassa teen haudutus tapahtuu kylmän veden avulla. Tee haudutetaan yön yli kylmässä vedessä, jolloin lopputuloksena on silkkinen ja maukas juoma. Kylmähaudutuksessa parkkihapot eivät irtoa, vaan juoma saa aivan uudenlaista ulottuvuutta. 

Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • masterchef2 (002)
   MasterChef Suomi

   MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja