Vaihtelua ruokapöytään! Valmista perunamuusin tilalle tätä herkkua juureksista

perunamuusi
Perunamuusi on perinteinen lisuke, jota kannattaa uudistaa muilla juureksilla. Shutterstock

Tiia Koskimiehen Juuri näin! Uusi suomalainen juureskeittokirja vinkkaa parhaimmat tavat hyödyntää kotimaiset juurekset. Yksi herkullinen tapa on juuresmuusi.

Juuresmuusi tuo vaihtelua ruokapöytään tavallisen perunamuusin tilalle. Monia juureksia yhdistämällä muusista tulee täyteläistä. Porkkanaa kannattaa yhdistää monipuolisesti ruokiin, sillä se tuo maun lisäksi väriä ja kosteutta ruokaan. Palsternakka on vielä väkevämmän makuinen kuin porkkana, joten hyvä maku on näiden yhdistelmällä taattu.

Porkkana ja palsternakka ovat elo-syyskuussa sesongissa. Juureksia kannattaa hyödyntää, sillä ne ovat myös terveellisiä: Porkkana sisältää paljon karoteenia, hivenaineita, kaliumia ja vitamiineja, palsternakka runsaasti kuituja, mineraaleja ja vitamiineja.

Kuorrutettu juuresmuusi, 4 annosta

1 pieni palsternakka
3 isoa jauhoista perunaa
1 iso porkkana tai pari pienempää porkkanaa
2 rkl voita
1 rkl juoksevaa hunajaa
1–2 dl maitoa (täysmaidolla paras tulos)
1–1½ tl suolaa
noin ½ dl pehmeää vuohenjuustoa
tuoretta timjamia
(keltuainen)

Kuori ja lohko juurekset ja keitä ne suolalla maustetussa vedessä kypsäksi. Porkkanalla on pisin kypsymisaika, joten leikkaa se pieniksi kuutioiksi. Kaada vesi pois ja anna höyryn haihtua.

Kiehauta maito ja lisää joukkoon voi, hunaja, suola, juusto ja timjami.

Puserra juurekset lumiperunaraudan läpi tai soseuta käsivatkaimella. Halutessasi voit jättää muusiin sattumia. Lisää joukkoon kuuma maito mausteineen. Tarkista suola.

Kääntele halutessasi joukkoon keltuainen. Se tekee muusista vielä täyteläisempää ja asettuu vuokaan kauniisti.

VINKKI!  Juuresmuusi sopii esimerkiksi aurinkokuivatulla tomaatilla ja timjamilla täytettyjen kananpoikaleikkeiden kanssa. Niihin paistetaan väri pannulla, jonka jälkeen ne pannaan vuokaan ja kypsennetään loppuun kuorrutuksen yhteydessä 200-asteisessa uunissa noin 10–15 minuuttia.

Lähde: Tiia Koskimies: Juuri näin! Uusi suomalainen juureskeittokirja

***

Juureksista voit kokeilla myös juuresranskalaisia:

Juuresranskalaiset 4:04

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • masterchef2 (002)
      MasterChef Suomi

      MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.