Hyppää pääsisältöön
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Julkaisupäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta ja kehitys
  • Jaakko Hietanen
    Head of Digital Development
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • Makuja
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
MTV Uutiset on sitoutunut noudattamaan Journalistin ohjeita
  • Julkisen sanan neuvosto (JSN)
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Uusia proteiinituotteita entistä halvemmalla: Suomalaiskeksintö pudottaa kustannuksia jopa 90 prosenttia

VTT:n tutkijoiden kehittämän menetelmän avulla uusia proteiinituotteita voidaan valmistaa entistä halvemmalla ja ilman kemikaaleja.
VTT:n tutkijoiden kehittämän menetelmän avulla uusia proteiinituotteita voidaan valmistaa entistä halvemmalla ja ilman kemikaaleja.Shutterstock
Julkaistu 12.11.2024 12:00
Toimittajan kuva
Päivi Mäki-Petäjä

paivi.maki-petaja@mtv.fi

pmakipetaja

Teknologian tutkimuskeskus VTT:n tutkijoiden kehittämän menetelmän avulla voidaan tuottaa kasviproteiinijauhetta, jonka proteiinipitoisuus on vähintään 70 prosenttia.

VTT:n tuoreella keksinnöllä voidaan parantaa Suomen proteiiniomavaraisuutta ja kasviperäisten proteiinien saatavuutta. Prosessissa voidaan käyttää jo olemassa olevia raaka-aineita ja laitteistoja.

– VTT:n menetelmässä erotetaan korkealaatuinen kasviproteiini tavanomaisella kuivapuristuksella palkokasveista, kuten herneistä ja linsseistä, sekä viljoista. Prosessissa tuotettua kasviproteiinia voidaan käyttää monissa kasvipohjaisissa elintarvikkeissa, kertoo Happy Plant Proteinin toimitusjohtaja ja perustaja Jari Karlsson tiedotteessa.

Menetelmä soveltuu erilaisten proteiinituotteiden valmistukseen, aina lihankorvikkeista välipalatuotteisiin.

Lue myös: Sieniproteiinitehdas nousee Kirkkonummelle – yksi ylivoimainen etu kasviproteiineihin verrattuna

Tutkijoiden kehittämässä menetelmässä voidaan hyödyntää elintarviketeollisuudessa jo käytössä olevia ekstruusiolinjoja. Ekstruusio on lukemattomien elintarvikkeiden tuotantoprosessin ydin. Ekstruuderit vaivaavat, sekoittavat, keittävät ja annostelevat esimerkiksi proteiinivalmisteita, pastaa, riisiä, muroja.

25.DDEP5M
VTT:n kehittämässä menetelmässä kasviproteiini erotetaan kuivapuristuksella palkokasveista tai viljoista.

Paikallista kasviproteiinien tuotantoa

Tiedotteen mukaan uusi tuotantotapa soveltuu sekä paikallisille pienyrittäjille että maailmanluokan elintarvikebrändeille. Se tarjoaa yrityksille mahdollisuuden tuottaa omia kasviproteiinituotteitaan.

– Ulkomailla sijaitsevien jalostuslaitosten sijaan paikalliset tehtaat voivat tuottaa kasviproteiinia itsenäisesti ja jopa nostaa viljelykasvien, kuten palkokasvien jalostusarvoa, toteaa Karlsson. 

Karlssonin mukaan tällainen toimintamalli mahdollistaa paikallisten viljelykasvien käytön. Se pienentää ruuantuotannon ja kuljetuksen hiilijalanjälkeä

Nykyiset kasviproteiinin tuotantomenetelmät ovat kalliita. Tehtaan perustaminen vaatii yli 100 miljoonan euron investoinnin. Uusi menetelmä pienentää investointi- ja käyttökustannuksia jopa 90 prosenttia. Lisäksi energiankulutusta voidaan vähentää seitsemäsosaan.

Happy Plant Protein on hakenut maailmanlaajuista patenttia korkeatasoisen kasviproteiinin tuotantoon. Yhtiö aikoo myydä lisenssejä ja teknistä osaamista asiakkaidensa nykyisille tehtaille.

Lue myös: Paras proteiinin lähde? Näitä Hanna Partanen suosittelee jokaisen ruokavalioon

Katso myös: Mikä on kaikista ylivertaisin proteiinin lähde? 

6:16Mikä on kaikista ylivertaisin proteiinin lähde? Ravitsemusterapeutti Hanna Partanen vastaaRavitsemusterapeutti Hanna Partanen vastaa.

RuokaKeksinnötMakuja
Toimittajan kuva
Päivi Mäki-Petäjä
MTV Uutiset

Päivi Mäki-Petäjä työskentelee MTV Uutisissa toimittajana. Hän tekee juttuja sekä tv-uutisiin että MTV Uutisten nettisivuille. Hänen erikoisalansa ovat luonto-, ympäristö- , ilmasto- ja tiedeaiheet. Hän ottaa mielellään vastaan juttuvinkkejä erityisesti edellä mainituista aihepiireistä. 

Vinkkejä voi lähettää sähköpostiin paivi.maki-petaja@mtv.fi

Lisää aiheesta:

"Keltainen ihmejauhe" pian kauppoihin? Suomessa keksittiin käsittämätön proteiinipommiSitra ja Luke: Kasviproteiineista voisi tulla Suomen viennin moottoriSieniproteiinitehdas nousee Kirkkonummelle – yksi ylivoimainen etu kasviproteiineihin verrattunaIlmasta ruokaa valmistava tehdas valmistuu pian Vantaalle Biotekniikkaa, sateliitteja ja proteiinia ilmasta – näin suomalaiset startup-yritykset mullistavat ruokateknologiaaSuomalaistutkijat kehittivät mullistavan "ihmeruoan": Jopa 50 prosenttia proteiinia – "kaikki raaka-aineet saadaan käytännössä ilmasta"

Tuoreimmat aiheesta

Ruoka
  • Eilen17:10
    Ruokaniksit

    Granaattiomenan siemenet irti hetkessä – tämä kikka toimii!

  • Eilen08:46
    Jouluruoka

    Jessen nerokas joulupuuro: Näin teet vispipuuroa glögistä

  • Eilen06:50
    Jouluruoka

    Harri Syrjäsen "huikean tuotekehittelyn tulos" – onko tässä maailman paras graavilohi?

  • pe16:44
    Jouluruoka

    Ihanan mehevää! Kreetta Ahosen grillattu kinkku hurmaa – katso ohje, joka ei ole hätäisille

  • pe11:56
    Jouluruoka

    Oletko hoksannut tehdä näin joululaatikoille? "Tosi helppo tapa"