Teknologian tutkimuskeskus VTT:n tutkijoiden kehittämän menetelmän avulla voidaan tuottaa kasviproteiinijauhetta, jonka proteiinipitoisuus on vähintään 70 prosenttia.
VTT:n tuoreella keksinnöllä voidaan parantaa Suomen proteiiniomavaraisuutta ja kasviperäisten proteiinien saatavuutta. Prosessissa voidaan käyttää jo olemassa olevia raaka-aineita ja laitteistoja.
– VTT:n menetelmässä erotetaan korkealaatuinen kasviproteiini tavanomaisella kuivapuristuksella palkokasveista, kuten herneistä ja linsseistä, sekä viljoista. Prosessissa tuotettua kasviproteiinia voidaan käyttää monissa kasvipohjaisissa elintarvikkeissa, kertoo Happy Plant Proteinin toimitusjohtaja ja perustaja Jari Karlsson tiedotteessa.
Menetelmä soveltuu erilaisten proteiinituotteiden valmistukseen, aina lihankorvikkeista välipalatuotteisiin.
Lue myös: Sieniproteiinitehdas nousee Kirkkonummelle – yksi ylivoimainen etu kasviproteiineihin verrattuna
Tutkijoiden kehittämässä menetelmässä voidaan hyödyntää elintarviketeollisuudessa jo käytössä olevia ekstruusiolinjoja. Ekstruusio on lukemattomien elintarvikkeiden tuotantoprosessin ydin. Ekstruuderit vaivaavat, sekoittavat, keittävät ja annostelevat esimerkiksi proteiinivalmisteita, pastaa, riisiä, muroja.


