Uusi terveyshyöty paljastui: Yksi pähkinälaji on ylitse muiden

saksanpähkinä
Saksanpähkinää ylistetään sen terveellisyyden vuoksi. Shutterstock

Pitääkö kourallinen saksanpähkinöitä ihmisen terveenä? Jos sinulla on riski sairastua kakkostyypin diabetekseen, tämä saattaa pitää paikkansa.

Tuoreen tutkimuksen mukaan jo kourallinen saksanpähkinöitä päivässä voi vaikuttaa suotuisasti terveyteen. Vaikutukset osoittautuivat erityisen positiivisiksi niiden kohdalla, joilla on kohonnut riski sairastua kakkostyypin diabetekseen.

TIESITKÖ? Vaikka kaikki pähkinät sisältävät sydämen terveyttä edistäviä omega-3-rasvoja, saksanpähkinä on näistä sydänystävällisin. Tämä johtuu siitä, että pähkinä sisältää suuret määrät alfalinoleenihappoa, joka tutkijoiden mukaan voi vähentää sydämen rytmihäiriöitä.

Yalen yliopistossa tehtyyn tutkimukseen osallistuneet söivät puolen vuoden ajan joka päivä saksanpähkinöitä. Kuuden kuukauden aikana positiivisia muutoksia huomattiin muun muassa kolesteroliarvoissa. Myös tutkimukseen osallistuneiden verisuonten toiminta parani sen jälkeen, kun saksanpähkinöitä lisättiin ruokavalioon. 

Tuore tutkimus on erityisen positiivista kuultavaa etenkin niille, joilla on kohonnut riski sairastua kakkostyypin diabetekseen. Sekä ongelmat verisuonten toiminnassa että kohonnut kolesteri on kumpikin yhdistetty aiemmin kohonneeseen riskiin sairastua tyypin 2 diabetekseen.

Tutkimus julkaistiin vastikään BMJ Open Diabetes Research & Care -lehdessä.

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • masterchef2 (002)
      MasterChef Suomi

      MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.