Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Uudesta ravintolakonseptista povataan miljardibisnestä – Suomessa jo useita: "Ei tarvitse maksaa hyvästä sijainnista"

Shutterstock
Julkaistu 01.06.2021 19:56

Petra Tuominen

petra.tuominen@mtv.fi

Finnveran mukaan niin sanotut pilviravintolat ovat mahdollisesti tulleet jäädäkseen. Ilmiö näkyy myös Finnveran rahoituskyselyissä.

Useat ravintolat ovat joutuneet keskittymään noutoruokaan ja kotiinkuljetuksiin viimeisen vuoden aikana koronapandemian tuomien rajoitusten vuoksi. Ravintolamaailman uusin ilmiö ovat niin sanotut pilvikeittiöt, ja tämä näkyy Finnveran rahoituskyselyissäkin.

Pilvikeittiöt ovat virtuaalikeittiöitä, joiden idea on yksinkertainen: pelkästään ruoan valmistukseen suunnitellussa tilassa on useita ravintoloita, joilla on käytössään keittiökohtaiset laitteet. Kaikki muu on yhteistä: sosiaalitilat, varasto, noutoruokien pakkauspiste ja vastaanottoalue. Asiakaspaikkoja ei ole lainkaan.

Markkina-arvon povataan nousevan satoihin miljardeihin

Finnveran mukaan usko pilvikeittiöiden kasvuun on vahva. Kansainväliset tutkimuslaitokset ovat laskeneet niiden markkina-arvon nousevan jopa satoihin miljardeihin vuoteen 2030 mennessä.

Helsingin Hernesaareen kesäkuussa pilvikeittiön avaavan Shadow Finlandin toimitusjohtajan Elias Riihelän mukaan laskelmat pohjaavat ruuan kotiinkuljetuksen suosioon.

3e976bdb-08e8-4786-8c52-741506f4fb39
Shadow Finlandin toimitusjohtaja Elias Riihelä.Finnvera

Suomessakin tutkimukset osoittavat, että noutoruuan ja kotiinkuljetuksen osuus on korona-aikana kolminkertaistunut kahden vuoden takaisesta 10 prosentista.

– Pilvikeittiöissä ravintolan alkuinvestoinnit ovat pienet, kun sen ei tarvitse maksaa hyvästä sijainnista, varata tilaa asiakkaille tai ostaa laitteita, Riihelä sanoo.

Kesäkuussa valmistuvaan Shadow kitcheniin tulee kuusi erillistä keittiötä. Riihelän mukaan kaikkien paikkojen vuokraamisesta on jo alustavasti sovittu. 

– Yksi ravintoloista on ulkopaikkakuntalainen ja laajentamassa Helsinkiin, yksi on niin sanottu kivijalkaravintola ja loput ovat uusia konsepteja, Riihelä sanoo.

Shadow Finlandin tavoitteena on laajentaa pääkaupunkiseudulla Helsingin lisäksi Espooseen ja Vantaalle. Myös pääkaupunkiseudun ulkopuoliset yliopistokaupungit ovat mukana strategiassa.

Finnveran Sisä-Suomen-aluejohtajan Juha Ketolan mukaan pilviravintolakonsepti selvästi kiinnostaa ravintola-alalla. Finnvera on taannut pilvikeittiöhanketta Shadow Finlandin lisäksi myös Tampereella, ja keskusteluja on käyty useammistakin hankkeista. 

Lue myös: Tässä ovat Suomen parhaat ravintolat 2021 – ykköspaikan nappasi tuttu ravintola, katso koko lista!

Lähde: Finnvera

Lisää aiheesta:

Lounasbuffeteissa on yksi iso ongelma Suomessa – ravintola-ammattilainen kertoo karun faktanNäin paljon Wolt- tai Foodora-ostosi maksaa ravintolalle – yksi pizza tilauksissa ylitse muidenJopa 30 000 asiakasta päivässä ennen koronaa – Sodexo keksi, miten suomalaiset ruokitaan nyt lounaalla: "Etätyöpäivän pelastus"Ravintoloitsija Jussi kypsyi, kun ruokatilauspalvelu "vei jäätävän summan välistä" – keksi yksinkertaisen ratkaisun: "Jokaisesta tilauksesta jää nyt jotain käteen"Turkulainen Heli halusi pelastaa paikalliset ravintolat ahdingolta ja nyt liikkuu ruoka kotiovelle: "Ei voi vain seisoa tumput suorina ja katsoa vierestä" "Monelle kokille iltatyö ei oikeasti sovellu, mutta vaihtoehtoja ei ole" – huippukokki Matti Jämsen yllättää avaamalla lounasravintolaketjun
RavintolatRuokaMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Ravintolat
  • Eilen16:46
    Ruoka

    Yksi uunitemppu ja arkinen raaka-aine muuttuu herkuksi – Henri Alén paljastaa kikan

  • 2.11.10:52
    Helsinki

    Helsinkiä pääsee ihailemaan nyt uudesta paikasta – alla vilistää päivittäin neljännesmiljoona ihmistä

  • 1.11.17:43
    Ruoka

    Katrina on työskennellyt tarjoilijana yli 20 vuotta – tällaisia ovat suomalaiset asiakkaat

  • 31.10.15:05
    Huijaukset

    Poliisi: Tampereen feikkiravintolaa operoitiin Afrikasta

  • 30.10.13:38
    Verot

    Pizzerioista ja kebabravintoloista löytyi 11 miljoonaa maksamattomia veroja