Uudesta ravintolakonseptista povataan miljardibisnestä – Suomessa jo useita: "Ei tarvitse maksaa hyvästä sijainnista"

Ravintola fine dining ruoka kokki
Shutterstock

Finnveran mukaan niin sanotut pilviravintolat ovat mahdollisesti tulleet jäädäkseen. Ilmiö näkyy myös Finnveran rahoituskyselyissä.

Useat ravintolat ovat joutuneet keskittymään noutoruokaan ja kotiinkuljetuksiin viimeisen vuoden aikana koronapandemian tuomien rajoitusten vuoksi. Ravintolamaailman uusin ilmiö ovat niin sanotut pilvikeittiöt, ja tämä näkyy Finnveran rahoituskyselyissäkin.

Pilvikeittiöt ovat virtuaalikeittiöitä, joiden idea on yksinkertainen: pelkästään ruoan valmistukseen suunnitellussa tilassa on useita ravintoloita, joilla on käytössään keittiökohtaiset laitteet. Kaikki muu on yhteistä: sosiaalitilat, varasto, noutoruokien pakkauspiste ja vastaanottoalue. Asiakaspaikkoja ei ole lainkaan.

Markkina-arvon povataan nousevan satoihin miljardeihin

Finnveran mukaan usko pilvikeittiöiden kasvuun on vahva. Kansainväliset tutkimuslaitokset ovat laskeneet niiden markkina-arvon nousevan jopa satoihin miljardeihin vuoteen 2030 mennessä.

Helsingin Hernesaareen kesäkuussa pilvikeittiön avaavan Shadow Finlandin toimitusjohtajan Elias Riihelän mukaan laskelmat pohjaavat ruuan kotiinkuljetuksen suosioon.

Suomessakin tutkimukset osoittavat, että noutoruuan ja kotiinkuljetuksen osuus on korona-aikana kolminkertaistunut kahden vuoden takaisesta 10 prosentista.

– Pilvikeittiöissä ravintolan alkuinvestoinnit ovat pienet, kun sen ei tarvitse maksaa hyvästä sijainnista, varata tilaa asiakkaille tai ostaa laitteita, Riihelä sanoo.

Kesäkuussa valmistuvaan Shadow kitcheniin tulee kuusi erillistä keittiötä. Riihelän mukaan kaikkien paikkojen vuokraamisesta on jo alustavasti sovittu. 

– Yksi ravintoloista on ulkopaikkakuntalainen ja laajentamassa Helsinkiin, yksi on niin sanottu kivijalkaravintola ja loput ovat uusia konsepteja, Riihelä sanoo.

Shadow Finlandin tavoitteena on laajentaa pääkaupunkiseudulla Helsingin lisäksi Espooseen ja Vantaalle. Myös pääkaupunkiseudun ulkopuoliset yliopistokaupungit ovat mukana strategiassa.

Finnveran Sisä-Suomen-aluejohtajan Juha Ketolan mukaan pilviravintolakonsepti selvästi kiinnostaa ravintola-alalla. Finnvera on taannut pilvikeittiöhanketta Shadow Finlandin lisäksi myös Tampereella, ja keskusteluja on käyty useammistakin hankkeista. 

Lähde: Finnvera

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja