Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Uskomatonta käsityötä – nopein työntekijä käsittelee päivässä 6 900 Mignon-munaa

Mignon-munien täyttäminen vaatii taitoa ja tarkkuutta.
Mignon-munien täyttäminen vaatii taitoa ja tarkkuutta.MTV
Julkaistu 17.03.2015 22:38

Kitta Alhfors

Kysyimme suklaamunien täyttämiseen erikoistuneilta Mignon-mestareilta, miten täyte saadaan kananmunankuoreen ja mitä munan sisällölle tapahtuu.

Fazerin Vantaan suklaatehtaalla on kennoissa kananmunankuoria. Paljon. Kuoriin valutetaan nestemäistä mantelipähkinä-nougattäytettä. Mignon-munien valmistus on alkanut.

Heidi Talvensaarella on tästä parinkymmenen vuoden kokemus. Talvensaari valuttaa varmoin ottein täytettä pienen reiän kautta.WP_20150119_12_12_55_Pro (2)Heidi Talvensaari täyttää Mignon-munia vuosien kokemuksella.MTV

– Tähtään siten, että muutama sentti jää kaulasta. Siinä pitää olla tulppausvara, Talvensaari näyttää.

Työpisteellä on pieni, mutta kirkas valo. Se valaisee kananmunankuoren, joten Mignon-massa kuultaa kuoren läpi. Nopeimmat työntekijät ovat täyttäneet jopa 4800 munaa päivässä. Talvensaaren mukaan määrissä ei silti kilpailla. Ei ainakaan enää.

WP_20150119_12_12_46_Pro (2)

– Silloin oli kilpailua, kun näistä saatiin bonukset. Meillä ei ole enää bonuksia, vaan jokainen tekee oman taitonsa ja kykynsä mukaan.

Työntekijät istuvat samassa työpisteessä kaksi päivää ja sitten vaihdetaan seuraavaan. Mignon-muna tehdään edelleen käsityönä. Valmistus aloitetaan joulukuussa ja se päättyy hiihtoloman tienoilla.

Munamassa ravintoloihin ja leipomoihin

Pari miljoonaa Mignon-munaa tarkoittaa myös yhtä montaa kananmunankuorta.

– Kananmunat tulevat Laitilasta. Munia kerätään vuoden ajan, ja niihin porataan pieni reikä timanttiporalla. Sisukset imetään pois. Munamassa käytetään ravintoloissa ja leipomoissa. Kuoret pestään neljään kertaan, desinfioidaan ja tuodaan marraskuun lopulla tänne Vaaralaan, kertoo Fazerin vierailumarkkinoinnin tiiminvetäjä Anna Haltiala.

– Sisukset imetään paineen avulla pillillä. Sitä ei voi tehdä koneellisesti, koska on vaara, että kuori menee rikki, Haltiala lisää.

Täytön jälkeen munat matkaavat jäähdytystunneliin, jossa Mignon-massa jähmettyy.

Sorminäppäryys edellytysWP_20150119_12_28_43_Pro

Tulppauspisteellä on hurja tahti. Nopein tulppaa työpäivän aikana 6900 munaa. Tulppaus tarkoittaa kananmunankuoren sulkemista sokerimassalla. Myös Ritva Haataisella on kova tahti.

– On vuosien kokemus. Meillä oli ennen urakkatyö. Tänä vuonna systeemi on muuttunut, mutta samalla tavalla sitä tekee. Ei osaa hidastaa, Haatanen sanoo.

– Tulpan pitää olla ihan tiivis, ettei sisään mene mitään vierasta juttua.

Jos Mignon-munia on valmistanut 16 vuotta, on selvää, että munat eivät enää maistu samalla tavalla kuin ennen.

– Ei oikein maistu. Lapsenlapset syövät sitäkin enemmän, Haatanen nauraa.

Käsityöperinne jatkuu

Anna Lempiäinen pakkaa valmiit Mignon-munat pakettiin. Tapaamme tammikuun lopulla ja valmistus on pian päättymässä. Edessä on vuoden tauko.

– Vähän haikealta tuntuu. Olen käsityöihminen ja tämä on vähän kuin harrastus. Tosi kivaa puuhaa tämä pakkaaminen.

Tässä on valuvaihe, tulppaus ja pakkaus. Mikä kolmesta on oma suosikkisi?

– Ehdoton lempparini on tämä pakkaus. Valukin on aika kiva, sillä siinä saa käyttää vähän hoksottimiakin, että missä vaiheessa hana pitää sulkea. Pakkauksessa innostaa se, että saa tehdä käsillä. Se on minulle tärkeä asia.

Mignon-munat tehdään edelleen käsityönä alusta loppuun. Voisiko ne tehdä jo koneellisesti?

– Ei varmaan voi. Me olemme etsineet konetta, joka tekisi. Sellaista ei ole kuitenkaan löytynyt, Anna Haltiala hymyilee.

2:21Mignon

Lisää aiheesta:

Alle parikymppinen Nuutti sai baarissa idean, josta syntyi hurjaa vauhtia kasvava bisnes – professori: He ovat edelläkävijöitäSuomalainen menestysresepti -ohjelman finalistit on valittu – mikä näistä tuotteista on seuraava ruokakauppojen ykköslanseeraus?Mikan munaidea meni mönkään, koska korona – tekikin nyt jättimäisen suklaayllätyksen hoitoalan henkilökunnalle: "Hitto vie, minäpä teen kannanottomunan"Curly Girl -metodi räjäytti Ilpon, 56, yrityksen liikevaihdon: ”Yhtäkkiä kaupat alkoivat huutaa, että valmistakaa tätä lisää"Vespalla Ruotsin hovin kautta menestyväksi yrittäjäksi – legendaarisella sokerileipurilla vaiherikas elämä: ”Tylsää ei ole koskaan” Enni loihtii kondiittorien MM-kisoihin suklaisen Medusan – herkulla painoa yli viisi kiloa
Makuja
Munankuorten täyttäminen suklaalla vaatii äärimmäistä tarkkuutta.
Usean työvaiheen jälkeen saadaan valmiita Mignon-munia.MTV

Tuoreimmat aiheesta

Makuja
  • Eilen17:02
    Ruoka

    "Tyrmäävän hyvää!" – Hanna Sumarin omenapiirakka on helppo leipoa

  • Eilen12:32
    Juomat

    Alko kokeili K18-energiajuomien myyntiä – näin siinä kävi

  • Eilen07:43
    Halpa vs. kallis

    Testasimme kauppojen halvimmat merkit: Mikä omenamehuista on paras?

  • ma17:14
    Ruoka

    100 päivää jouluun! Näin saat joulukonvehteja yli puolet halvemmalla

  • ma11:01
    Ruoka

    Pastasta ja perunasta saa terveellisempää yhdellä kikalla