Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Upea jättipiparkakkutalo vetää sanattomaksi – leipominen aloitettiin heinäkuussa

0:47Upea ja jättimäinen piparkakkutalo vetää sanattomaksi – leipominen aloitettiin heinäkuussaVideo näyttää, kuinka upealta jättimäinen piparkakkutalo näyttää.
Julkaistu 24.11.2024 12:22
Toimittajan kuva

Heidi Asplund

heidi.asplund@mtv.fi

Fairmont San Francisco -hotellissa otetaan piparkakkutaloperinne vakavasti. 

Jo yli sadan vuoden ajan hotellin keittiöhenkilökunta on loihtunut hotellin aulaan valtavan herkkutalon, johon ihmiset voivat kävellä ihmettelemään joulun tunnelmaa ja leipureiden taitoja. 

Hotelli aloitti joulukautensa eilen 23. marraskuuta kymmenien neliöiden kaksikerroksisen piparkakkutalonsa avajaisilla. 

Lue aiheesta: Makutestissä pakastealtaan piparitaikinat: Klassikko jakoi raadin jyrkästi kahtia

Leipuritiimi käyttää joka vuosi yhteensä tuhannesta puoleentoista tuhanteen tuntia talon leipomiseen, rakentamiseen ja koristeluun. 

Karkkia katoaa päivittäin

Herkkuluomukseen menee vuosittain yli 8 000 piparitiiltä, joiden leivonta aloitetaan jo heinäkuussa. 

Tiilet kiinnitetään toisiinsa kananmunan valkuaisesta ja tomusokerista tehdyllä ”laastilla”. Yhteensä seokseen menee lähes 500 kiloa sokeria ja lähes 600 litraa munanvalkuaisia.

Lue myös:

Saako piparitaikinaa syödä raakana?

Karkkia piparitalon seiniin on mennyt lähes tuhat kiloa, mutta se ei vielä riitä. Leipurit käyvät lisäämässä talon seiniin satoja karkkeja päivässä. Taloa ei saisi maistella, mutta silti karkkia tuppaa häviämään parempiin suihin päivittäin. 

Kuten kaikki piparkakkutalojen rakentajat tietävät, aina kaikki ei suju suunnitelmien mukaan. Ei edes kokeneimmilla leipureilla. Fairmont-hotellissa muistellaan yhä erästä vuotta, kun aulan valot sulattivat suklaakuorrutuksen katolta.

Kohtalona komposti

Innokkaimmat voivat varata piparitalon omaan käyttöönsä ja nauttia siellä vaikka illallisen. Aivan kaikille tämä ei ole mahdollista, sillä hinnat lähtevät 1 600 eurosta ylöspäin. Pelkkä lyhyt vierailu talossa sen sijaan on ilmaista.   

Piparkakkutalo on hotellin vetonaulana yli kuukauden. 

Joulukin kuitenkin loppuu aikanaan. Tammikuun alussa talo puretaan. Sen sijaan, että se syötäisiin, herkut päätyvät kompostiin. 

Lisää aiheesta:

Piparijäätelöiden makutesti jakoi raadin kahtia: "Sulla on nämä rahvaan rasiat!"

Vain neljä ainesosaa! Näin teet itse piparijäätelöä

MTV tarjosi turisteille suomalaisia jouluruokia – näin suosikkimakuihin reagoitiin

Lisää aiheesta:

Lauri tekee ällistyttäviä piparkakkutalojaPahimmat mokat, jotka voit tehdä piparkakkutaloa rakentaessa – piparitaiteilija Lauri muistuttaa: "Kun palanen tulee uunista…"Suomalainen joulumakeinen jakaa mielipiteet: "Olen seurannut vierestä, kuinka puolen kilon rasiallinen häviää ihan hetkessä"Vuonna 2019 Virginia näki yllättäen talonsa uusin silmin ja ryhtyi toimeen – asuu nyt käsittämättömässä joulu-unelmassaSyötkö sinä? Suomalainen joulumakeinen jakaa mielipiteet: "Olen seurannut vierestä, kuinka puolen kilon rasiallinen häviää ihan hetkessä"Stiina rakensi tyttäriensä kanssa piparkakkutallin, jollaista et ole ennen nähnyt: ”Vetää sanattomaksi"
JouluruokaJouluPiparkakutYhdysvallatMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Jouluruoka
  • 15.9.17:14
    Ruoka

    100 päivää jouluun! Näin saat joulukonvehteja yli puolet halvemmalla

  • 27.12.202417:34
    Ruoka

    Näin joululaatikoille kannattaa nyt tehdä

  • 26.12.202417:33
    Ruoka

    Kuinka kauan joulukinkku säilyy? Asiantuntija kertoo takarajan

  • 26.12.202409:42
    Suklaa

    Arto löysi laatikostaan yli 14 vuotta vanhoja konvehteja – avaamattoman rasian sisältö yllätti mikrobiologinkin

  • 25.12.202417:32
    Suklaa

    Yksi konvehti on joulun inhokki – syötkö sinä?