Unohda korppujauhot! Yksi ainesosa parantaa lihamureketta huomattavasti: "Todella mehevää"

Parhaat lihapullat! Lihapullataikina ja lihapullien paistaminen Kari Aihisen tapaan 9:59 Parhaat lihapullat! Lihapullataikina ja lihapullien paistaminen Kari Aihisen tapaan

Haluatko mehevää ja hyvää lihamureketta? Kokeile ruokatoimittajan niksiä!

Katso videolta, miten tehdään täydelliset lihapullat!

Lihamureke on yksi suomalaisista klassikkoarkiruoista. Olemme aiemmin kertoneet muun muassa keittiömestari Kari Aihisen tavasta tehdä lihamureketta. Kun Aihiselta jää jauhelihaa yli, hän työntää kaksi pötköä "Markkua" uuniin. Se on lempinimi lihamureekkeelle, jota henkilökunta teki ravintola Savoyn keittiössä omaksi ruoakseen. Aihisen lihamurekkeessa mehevyyttä jauhelihataikinaan tuo muun muassa kerma.

Nyt The Kitchn -ruokasivustolla nostetaan esiin uusi tapa mehevöittää lihamureketta. Ruokatoimittaja ja reseptikehittäjä Shay Pencen mukaan on olemassa yksinkertainen ainesosa, jolla lihamurekkeesta saa mehevämpää ja parempaa.

– Olen urani aikana tehnyt todella paljon lihamureketta. Olen todennut, että yksinkertainen ja klassinen ohje on paras (ketsuppiglaseeraus on pakollinen), mutta teen kuitenkin yhden merkittävän niksin: vaihdan perinteiset korppujauhot pikakaurahiutaleisiin. Se saa saa murekkeesta todella mehevää ja pilkottaessa kasassa pysyvää, Pence kirjoittaa.

Kaurahiutaleet sitovat murekemassaa ja ne myös sulavat massan joukkoon paistaessa, joten et huomaa niitä syödessä.

– Lisään myös kosteutta mureketaikinaan raastetun sipulin muodossa.

Mehevä lihamureke

1 sipuli
6 oksaa tuoretta timjamia
2,4 dl pikakaurahiutaleita
0,8 dl täysmaitoa
2 munaa
1 rkl suolaa
1 tl mustapippuria
1 tl sinappijauhetta
n. 800 g jauhelihaa

Glaseeraus:
0,8 dl ketsuppia
2 rkl dijonsinappia
1 rkl tummaa sokeria
2 tl Worcesershire-kastiketta
(1 tl chilikastiketta, kuten Tabascoa)

  1. Laita uuniritilä uunin keskitasolle ja uuni lämpiämään 190 asteseen
  2. Kuori sipuli ja raasta se raastimen isoimmalla terällä isoon kulhoon. Nypi timjaminoksista lehdet niin, että saat niistä yhteensä 2 teelusikallista. Lisää kulhoon.
  3. Sekoita joukkoon kaurahiutaleet, maito, munat, suola, mustapippuri ja sinappijauhe. Lisää jauheliha ja vaivaa se hellästi käsin taikinan joukkoon. Laita massa mureke-/leipävuokaan ja tasoita pinta lastalla.
  4. Paista mureketta uunissa 45 minuuttia. Valmista sillä välin glaseeraus: sekoita kulhossa ketsuppi, dijonsinappi, sokeri, worcestershire-kastike ja chilikastike.
  5. Ota mureke uunista ja levitä glaseeraus sen päälle lastan avulla. Laita mureke takaisin uuniin viel noin 10-25 minuutiksi, kunnes kastike on karamellisoitunut ja mureke sisältä kypsää.
  6. Anna murekkeen jäähtyä 15 minuuttia ja kaada se sitten leikkuulaudalle lastan avulla. Leikkaa viipaleiksi ja tarjoa!

Lähde: The Kitchn

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat