Tutkimus todistaa: Keittiössä viihtyvät syövät terveellisemmin

ruoanlaitto
Shutterstock

Keittiössä paljon aikaa viettävät syövät todennäköisesti terveellisemmin kuin muut, uutisoi Foxnews tuoreesta tutkimuksesta.

Ruoan laittaminen alusta asti itse kannattaa. Kun ruoan tekee itse, ovat kaikki langat alkaen raaka-aineiden hinnoista ja laadusta omissa käsissä. Tuoreen tutkimuksen mukaan terveellisellä ruokavaliolla ja keittiössä vietetyllä ajalla onkin yhteys.

– Olemme tienneet jo pitkään, että ruoanlaittoon käytetty aika on yhteydessä terveellisempään ruokavalioon, mutta aiheesta ei ole tehty juurikaan tutkimuksia, totesi tutkimusta johtanut Pablo Monsivais Cambridgen yliopistosta Reuters Healthille.

Tutkimukseen osallistui 1 319 henkilöä, joista kaikki vastasivat kotitaloutensa ruoanlaitosta. Tutkimuksessa selvitettiin heidän ruoanlaittotapojaan, syömistottumuksiaan sekä kotiruokaan ja ravintoloihin käyttämäänsä rahaa. Tutkittavilta kysyttiin muun muassa, miten paljon aikaa he käyttivät päivässä ruoanlaittoon aina valmisteluista ja siivoamisesta aterian valmistumiseen asti. Vastausvaihtoehtoina olivat alle tunti, 1–2 tuntia ja yli 2 tuntia.

Kävi ilmi, että ruokaa paljon laittavat söivät terveellisemmin. Keittiössä pisimpään viihtyvät söivät vähintään kahdeksan annosta hedelmiä ja 13 annosta vihanneksia viikossa. Vähemmän ruoanlaittoon panostavat söivät keskimäärin kuusi annosta hedelmiä ja hieman alle 11 annosta vihanneksia viikossa. Vähemmän keittiössä viihtyvät kuluttivat myös enemmän rahaa ulkona syömiseen.

On kuitenkin huomioitava, ettei ruoanlaittoon käytetty aika johda suoraan terveellisempään syömiseen, sillä on myös mahdollista, että terveellistä ruokavaliota noudattavat haluavat viettää enemmän aikaa keittiössä. 

Lähde: foxnews.com

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • masterchef2 (002)
      MasterChef Suomi

      MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.