Tutkimus sen todistaa: Alkoholi saa puhumaan vieraita kieliä sujuvammin!

olut
Pieni määrä alkoholia voi poistaa estoja. Shutterstock

Pieni tilkka nestemäistä rohkeutta ei ole välttämättä ole pahitteeksi, jos tarkoituksena on puhua muuta kuin äidinkieltä.

Tässä kuussa julkaistu hollantilaisten ja brittiläisten tekemä tutkimus osoittaa, että pieni määrä alkoholia voi auttaa ihmisiä puhumaan vieraita kieliä paremmin – vaikka ihmisestä ei itsestään edes tuntuisi siltä.

Tutkimus toteutettiin 50 äidinkielenään saksaa puhuvalla henkilöllä, jotka opiskelevat Maastrichtin yliopistossa, Alankomaissa.

Saksa vaihdettiin keskusteluissa hollantiin

Tutkimukseen osallistuneita saksankielisiä opetettiin yliopistossa hollanniksi, ja he olivat ennen tutkimusta läpäisseet kokeen, joka osoitti heidän osaavan hollantia tarpeeksi hyvin opiskeluja varten. Kokelaat kertoivat juovansa alkoholia silloin tällöin.

Tutkimukseen osallistuneet kävivät kahden minuutin keskustelun hollantilaisen haastattelijan kanssa. Puolet saivat alkoholia ennen keskustelua, puolet vettä. Alkoholin määrä päätettiin henkilön kehon koostumuksen mukaan: esimerkiksi 70-kiloinen mies sai alle 0,5 litran tuopin verran olutta.

Keskustelut äänitettiin, jonka jälkeen kaksi äidinkielenään hollantia puhuvaa henkilöä arvioi ne. Arvioijat eivät tienneet, ketkä olivat juoneet alkoholia. Tutkimukseen osallistuneet saksankieliset saivat myös arvioida oman suorituksensa.

Ääntäminen parani

Yllättävää kyllä, alkoholia nauttineet eivät arvioineet suoritustaan sen paremmaksi, kuin vain vettä juoneet. Alkoholia nauttineet eivät siis olleet itsevarmempia tai tyytyväisempiä suoritukseensa.

He kuitenkin suoriutuivat arvioijien mukaan paremmin. Alkoholia nauttineet puhuivat hollantia vertailuryhmää sujuvammin ja paremmin ääntäen. Sanastosta, kieliopista sekä argumentaatiosta ryhmät saivat samanlaiset tulokset.

Kohtullisuus tärkeää

Alkoholi oli kielten sujuvuudessa avainasemassa, mutta positiivinen vaikutus kuitenkin näkyy vain, jos alkoholia nauttii kohtuullisesti. Tutkijoiden mukaan liian paljolla juomisella voi nimittäin olla päinvastainen vaikutus ja puhuminen voi muuttua puuroksi.

Tutkimuksen tuloksia tarkastellessa tulee ottaa myös huomioon, että henkilöt tiesivät, mitä joivat. Ei siis ole varmuutta, muuttuiko puhe sujuvaksi alkoholin biologisten vai psykologisten ominaisuuksien ansiosta.

Myöskään tutkimukseen osallistuneiden stressi- tai tunnetiloista ei ole tietoa, jotka voivat vaikuttaa merkittävästi vieraiden kielten puhumisessa suoriutumiseen.

Tutkijoiden mukaan koe pitäisi suorittaa myös muilla vierailla kielillä sekä alkoholia ja placebo-tuotetta nauttimalla, jotta vaikutuksista saataisiin lisää tietoa.

***


Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat