Tutkijat selvittivät empatiakykyä – paljon alkoholia juovien testissä piili yllätys: "Ei ole kyse siitä, että paljon juovat tuntisivat vähemmän empatiaa..."

Alkoholi on kaikkein merkittävin sikiön kehitystä uhkaava tekijä 8:32
Alkoholi on kaikkein merkittävin sikiön kehitystä uhkaava tekijä. Uutisaamun vieraana Kehitysvammaliiton FASD-asiantuntija Sari Somer ja FASD-diagnoosin saanut Mikko Haapanen.

Kivun havainnoiminen muissa on vaikeampaa ihmisille, jotka juovat paljon.

Alkoholin runsas juominen saattaa vähentää ihmisen kykyä tuntea empatiaa. Sussexin yliopiston mukaan paljon juovien aivot joutuvat niin sanotusti näkemään enemmän vaivaa, jotta tuntisivat empatiaa, kertoo New York Post.

71 osanottajaa katsoi kuvia vammoista

Melko suppeaan tutkimukseen osallistui 71 henkilöä Isosta-Britanniasta ja Ranskasta. He havainnoivat kipua magneettikuvauksen aikana. 

Osanottajille näytettiin kuvia raajoissa sijaitsevista vammoista, ja heitä pyydettiin kuvittelemaan vamma joko itselleen tai toiselle ihmiselle. Kuvissa esimerkiksi saatiin palovamma, tai raajan päälle putosi jotakin. Osanottajat analysoivat, miten paljon kipua vammaan liittyi.

Puolet kokeen osanottajista joi paljon. Runsas juominen tarkoitti 60 grammaa alkoholia, siis noin kolmea neljäsosaa viinipullosta tai kahta ja puolta noin puolen litran tuoppia lager-olutta ainakin kerran viimeisten 30 päivän aikana. Tutkimusten aikana koehenkilöt olivat selvin päin.

Runsaasti juovilla oli vaikeuksia kuvitella muiden kipua

Jos vamman kuviteltiin olevan omassa raajassa, paljon juovat määrittivät kivun samankaltaiseksi kuin vähemmän juovat. Runsaasti juovien oli kuitenkin vaikeampaa tulkita kipua toisen ihmisen näkökulmasta. Heidän aivonsa joutuivat työskentelemään enemmän, jotta he saattoivat ymmärtää, miten intensiivisesti toinen ihminen kokisi kivun.

– Arjessa tämä tarkoittaa, että paljon juovilla voi olla hankaluuksia havaita kipua muissa yhtä helposti kuin vähemmän juovat, tutkimusta tehnyt Charlotte Rae kuvaili tiedotteessa.

Rae piti tulosta "yllättävänä".

– Ei ole kyse siitä, että paljon juovat tuntisivat vähemmän empatiaa. Heidän vain tarvitsee käyttää enemmän aivojen resursseja voidakseen tuntea sitä.

Selvitys julkaistiin Neuroimage: Clinical journal -lehdessä.

Lue myös:

    Uusimmat