Tutkimus: Ruokiin lisättävä yleinen lisäaine voi aiheuttaa syöpää
Georgian yliopiston tekemissä eläinkokeissa Suomessakin yleinen lisäaine on aiheuttanut suolistosyöpää.
Majoneesi, jäätelö, leipä, prosessoitu liha – muun muassa näissä ja monissa muissa ruoissa käytetään emulgaattoreita, jotka nimensä mukaisesti edistävät emulsion muodostumista ruokaan.
Tuoreiden tutkimustulosten mukaan emulgaattorit eivät näyttäydy täysin harmittomina lisäaineina, sillä ne ovat aiheuttaneet syöpää Georgian yliopiston tekemissä kokeissa.
Yliopiston tutkijat suorittivat testejä hiirillä jakaen ne kolmeen eri ryhmään, joista kaksi sai emulgaattoreita (joko karboksimetyyliselluloosaa, eli E469-lisäainetta tai polysorbaatti 80:ä, eli E433). Kolmannelle ryhmälle annettiin vettä.
Hiiret, jotka saivat emulgaattoreita, kehittivät muutoksia suolistobakteereissa, jotka edistivät tulehduksia ja suolistosyöpää, tutkimusraportissa kerrotaan.
Suomessa karboksimetyyliselluloosaa saa käyttää ilman ylärajaa sellaisissa tuotteissa, joissa käytetään lisäaineita. Polysorbaatti 80 on sallittua lisätä muun muassa jäädykkeisiin, makeisiin, purukumiin, keittoihin, kastikkeisiin, kahvileipään ja jälkiruokiin enimmäismäärärajoituksella.
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
MasterChef Suomi
MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.
Suosituimmat reseptit
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Nakkikeitto – Kari Aihisen ylivoimainen resepti
-
Parsarisotto – täydellinen risotto Hans Välimäen ohjeella
-
Ihanan helppo tonnikalapasta! Katin keväisessä pastassa maistuu myös parsa
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka
-
Brie-parsataskut
-
Maisemakahvilan raparperipiirakka – Katariinan kuuluisa resepti
-
Parhaat lihapullat – Kari Aihinen paljastaa helpon luotto-ohjeensa
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan