Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Julkaisupäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta ja kehitys
  • Jaakko Hietanen
    Head of Digital Development
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • Makuja
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
MTV Uutiset on sitoutunut noudattamaan Journalistin ohjeita
  • Julkisen sanan neuvosto (JSN)
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Tutkimus: Ruokiin lisättävä yleinen lisäaine voi aiheuttaa syöpää

Emulgointiaineita voi käyttää esimerkiksi leivässä ja prosessoiduissa lihatuotteissa.
Emulgointiaineita voi käyttää esimerkiksi leivässä ja prosessoiduissa lihatuotteissa. Lehtikuva
Julkaistu 17.11.2016 07:47

MTV LIFESTYLE

Georgian yliopiston tekemissä eläinkokeissa Suomessakin yleinen lisäaine on aiheuttanut suolistosyöpää. 

Majoneesi, jäätelö, leipä, prosessoitu liha – muun muassa näissä ja monissa muissa ruoissa käytetään emulgaattoreita, jotka nimensä mukaisesti edistävät emulsion muodostumista ruokaan. 

Tuoreiden tutkimustulosten mukaan emulgaattorit eivät näyttäydy täysin harmittomina lisäaineina, sillä ne ovat aiheuttaneet syöpää Georgian yliopiston tekemissä kokeissa. 

Yliopiston tutkijat suorittivat testejä hiirillä jakaen ne kolmeen eri ryhmään, joista kaksi sai emulgaattoreita (joko karboksimetyyliselluloosaa, eli E469-lisäainetta tai polysorbaatti 80:ä, eli E433). Kolmannelle ryhmälle annettiin vettä. 

Hiiret, jotka saivat emulgaattoreita, kehittivät muutoksia suolistobakteereissa, jotka edistivät tulehduksia ja suolistosyöpää, tutkimusraportissa kerrotaan. 

Suomessa karboksimetyyliselluloosaa saa käyttää ilman ylärajaa sellaisissa tuotteissa, joissa käytetään lisäaineita. Polysorbaatti 80 on sallittua lisätä muun muassa jäädykkeisiin, makeisiin, purukumiin, keittoihin, kastikkeisiin, kahvileipään ja jälkiruokiin enimmäismäärärajoituksella.

Lähde: Fox News, Ekoodit.fi

Lisää aiheesta:

Uutta tietoa ruokien lisäaineista: Tietty yhdistelmä voi lisätä sairastumisriskiäEnergiajuomistakin tuttu aine voi lisätä riskiä verihyytymiinTutkimus varoittaa kahdesta keinotekoisesta makeutusaineestaKeinotekoisista makeuttajista paljastui uusi haittapuoli – myrkkyä suoliston mikrobeilleHammastahnojen ainesosa yhdistettiin vakaviin suolistosairauksiinMaistuuko ruokasi puulta? Syy saattaa löytyä ainesosaluettelosta
SyöpäRuokavalioMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Syöpä
  • Eilen14:33
    Juoksu

    Tutkimus havaitsi kohonneen suolistosyöpäriskin yllättävällä ryhmällä

  • 30.11.06:45
    Saattohoito

    Syöpäsairas Marika haluaa saattohoidossa viskiä, ei maksalaatikkoa – "Kun olen valmis, anna minun mennä"

  • 29.11.14:42
    Olga Temonen

    Olga Temonen siunattiin Iitissä värikkään kunnioittavasti

  • 24.11.06:48
    Miehet

    Eturauhassyöpä on miesten yleisin syöpä – näitä oireita tulee tarkkailla: "Syy kannattaa aina selvittää"

  • 23.11.08:50
    Lait ja lainsäädäntö

    Suomi on keuhkosyövän hoidossa EU:n heikoimpia – Jaakon vaimo kärsii vakavista seurauksista