Tutkimus: Ruokiin lisättävä yleinen lisäaine voi aiheuttaa syöpää

Leikkele voileipä
Emulgointiaineita voi käyttää esimerkiksi leivässä ja prosessoiduissa lihatuotteissa. Lehtikuva

Georgian yliopiston tekemissä eläinkokeissa Suomessakin yleinen lisäaine on aiheuttanut suolistosyöpää. 

Majoneesi, jäätelö, leipä, prosessoitu liha – muun muassa näissä ja monissa muissa ruoissa käytetään emulgaattoreita, jotka nimensä mukaisesti edistävät emulsion muodostumista ruokaan. 

Tuoreiden tutkimustulosten mukaan emulgaattorit eivät näyttäydy täysin harmittomina lisäaineina, sillä ne ovat aiheuttaneet syöpää Georgian yliopiston tekemissä kokeissa. 

Yliopiston tutkijat suorittivat testejä hiirillä jakaen ne kolmeen eri ryhmään, joista kaksi sai emulgaattoreita (joko karboksimetyyliselluloosaa, eli E469-lisäainetta tai polysorbaatti 80:ä, eli E433). Kolmannelle ryhmälle annettiin vettä. 

Hiiret, jotka saivat emulgaattoreita, kehittivät muutoksia suolistobakteereissa, jotka edistivät tulehduksia ja suolistosyöpää, tutkimusraportissa kerrotaan. 

Suomessa karboksimetyyliselluloosaa saa käyttää ilman ylärajaa sellaisissa tuotteissa, joissa käytetään lisäaineita. Polysorbaatti 80 on sallittua lisätä muun muassa jäädykkeisiin, makeisiin, purukumiin, keittoihin, kastikkeisiin, kahvileipään ja jälkiruokiin enimmäismäärärajoituksella.

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • masterchef2 (002)
      MasterChef Suomi

      MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.