Tutkimus: Näin pähkinäallergian voi estää
Varhainen altistuminen pähkinöille saattaa estää pähkinäallergian puhkeamisen, esittää tuore tutkimus.
Pähkinäallergian puhkeaminen laski tutkimuksen mukaan jopa 80 prosenttia riskiryhmään kuuluvilla pikkulapsilla, jotka söivät ensimmäisen elinvuotensa aikana säännöllisesti pähkinää.
Britannian King's College Londonissa tehtyyn tutkimukseen osallistui 640 lasta, jotka olivat iältään 4–11 kuukautta.
Pähkinäallergiasta kärsii noin 1–3 prosenttia lapsista Länsi-Euroopassa, Yhdysvalloissa ja Australiassa. Pähkinäallergia ei ole synnynnäistä, vaan se todetaan ensimmäisen kerran kaksivuotiailla, tai vanhemmilla lapsilla.
Lapsuudessa alkanut pähkinäallergia jatkuu yleensä läpi aikuisuuden. Pähkinä voi pahimmillaan aiheuttaa allergikoille todella vaarallisia reaktioita.
Riskiryhmään kuuluvia lapsia ohjeistetaan nykyisin välttämään pähkinöiden syömistä kokonaan ensimmäisen elinvuotensa aikana. Tulokset asettavat nykyiset suositukset lasten allergioiden ehkäisystä kyseenalaisiksi. Pähkinöiden välttäminen saattaa siis lisätä allergiariskiä.
Lähde: STT-REUTERS-AFP
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
Koko Suomi leipoo
Koko Suomi leipoo on herkullinen hyvänmielen ohjelma, jossa taitavat kotileipurit kilpailevat parhaan leipurin tittelistä.
Suosituimmat reseptit
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Ihanan helppo tonnikalapasta! Katin keväisessä pastassa maistuu myös parsa
-
Parsarisotto – täydellinen risotto Hans Välimäen ohjeella
-
Nakkikeitto – Kari Aihisen ylivoimainen resepti
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka
-
Brie-parsataskut
-
Maisemakahvilan raparperipiirakka – Katariinan kuuluisa resepti
-
Parhaat lihapullat – Kari Aihinen paljastaa helpon luotto-ohjeensa
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan