Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Tutkimus: Alpeilla nautittiin oluesta ja sinihomejuustosta jo 2 700 vuotta sitten – kulinaristiset löydökset tehtiin vuosisatoja vanhasta ulosteesta

2:04Korona muutti suomalaisten ostoskorin sisältöä – vihannesten ja alkoholittoman oluen suosio kasvoiKorona muutti suomalaisten ostoskorin sisältöä – vihannesten ja alkoholittoman oluen suosio kasvoi
Julkaistu 10.11.2021 17:19

MTV LIFESTYLE – STT

Noin 2 700 vuotta vanhasta näytteestä löytyi sinihomejuustojen valmistuksessa käytettyä penicillium roqueforti -hometta ja oluen valmistuksessa käytettyä saccharomyces cerevisiae -hiivaa.

Alpeilla juotiin olutta ja syötiin sinihomejuustoa jo 2 700 vuotta sitten, käy ilmi lokakuussa julkaistusta tutkimuksesta.

Tutkimuksessa analysoitiin näytteitä Itävallan Alpeilla sijaitsevasta Hallstattin historiallisesta suolakaivoksesta löytyneistä kaivoksen työntekijöiden ulosteista.

Itävallan keskiosassa sijaitsevassa Hallstattin kaupungissa, joka on nykyisin Unescon maailmaperintökohde, on kaivettu suolaa jo yli 3 000 vuoden ajan.

Koko työpäivän suolakaivoksessa viettäneet kaivosmiehet tekivät aikoinaan tarpeensa kaivokseen.

Ulosteet ovat säilyneet kaivoksessa poikkeuksellisen hyvin tasaisen, noin kahdeksan asteen lämpötilan ja erittäin suolapitoisen ympäristön vuoksi.

Current Biology -julkaisussa julkaistussa tutkimuksessa analysoitiin neljää eri ulostenäytettä, joista tuorein oli 1700-luvulta.

Noin 2 700 vuotta vanhasta näytteestä löytyi sinihomejuustojen valmistuksessa käytettyä penicillium roqueforti -hometta ja oluen valmistuksessa käytettyä saccharomyces cerevisiae -hiivaa.

Lue myös: Tässä on Suomen paras olut

"Yllättävän hienostunutta"

Tutkimusta johtanut Eurac-tutkimusinstituutin mikrobiologi kertoo yllättyneensä siitä, että kaivosmiesten ruokavalioon kuului fermentoimalla valmistettuja tuotteita jo reilusti yli 2 000 vuotta sitten.

Frank Maixner

Tutkijoiden mukaan Hallstattin ulostenäytteiden analyysista saadut tulokset ovat varhaisimpia todisteita juustonkypsennyksestä Euroopassa.

Alkoholin käytöstä Euroopassa on runsaasti kirjallista ja muuta historiallista näyttöä jo tuhansien vuosien ajalta, mutta Hallstattin ulostenäytteet antavat tutkijoiden mukaan ensimmäiset molekyylitason todisteet siitä, että Euroopassa juotiin olutta jo 2 700 vuotta sitten.

–  On yhä selvempää, että esihistorialliset kulinaariset käytännöt olivat kehittyneitä ja että monimutkaisilla jalostetuilla elintarvikkeilla ja käymistekniikalla on ollut merkittävä rooli varhaisessa ruokahistoriassamme, Wienin luonnontieteellisen museon projektitutkija Kerstin Kowarik sanoo.

olut, lasi, olutlasiAlkoholin käytöstä Euroopassa on runsaasti kirjallista ja muuta historiallista näyttöä jo tuhansien vuosien ajalta.Shutterstock

Lue myös: Suomessa on nyt yksi selkeä hittiolut! Tilastot paljastavat ruokakauppojen menestyjät – perunalastut lasketaan vihanneksiksi

Lisää aiheesta:

Saksasta löytyi 125 000 vuotta vanha neandertalinihmisen "rasvatehdas"Tutkijat alkoivat nuuhkia muinaisten muumioiden tuoksuja: "Kuin Graalin malja"Yllätyslöytö viinikellarista: Kolme mammuttia!Tutkijoiden mukaan luolamiehet olivat pöllyssä taiteillessaan – syy ei ollut huumeissaMerkittävä löydös: Neandertalinihmiset katosivat Euroopasta 16 000 vuotta luultua aiemminTutkijat paljastivat vuoden, jolloin on ollut kamalinta olla ihminen
TutkimustuloksetEurooppaTiedeAlkoholiAlpitOlutJuustoMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Tutkimustulokset
  • Eilen18:52
    Terveys ja hyvinvointi

    Miten nukut? Tämä seikka yöllä voi lisätä sydänsairauksien riskiä

  • Eilen06:38
    Sydänterveys

    Syötkö melatoniinia? Huolestuttava havainto pitkäaikaiskäytöstä

  • ti14:52
    Sairaudet ja taudit

    Tutkimusväite: Jo yksi kevytlimu päivässä voi lisätä maksasairauden riskiä

  • ma18:52
    Sydänterveys

    Unohda askelmäärä: Yksi kävelymuutos voi tuoda hyötyjä sydänterveydelle

  • 2.11.15:50
    Teknologia

    Tutkijoilta tyrmäys huipputarkalle 8K-televisiolle: Ei välttämättä tarjoa yhtään lisää terävyyttä – tässä syy