Tutkijoilta shokkiuutisia: Näin hurjasti kehosi reagoi yhteen pirtelölasilliseen

pirtelö
Rasvaisista ainesosista valmistettava pirtelö ei tutkimuksen mukaan tee hyvää verisuonillesi. Shutterstock

Tuoreen tutkimuksen mukaan pirtelöiden juominen saattaa vaikuttaa terveyteesi enemmän kuin luulit. 

Astetta terveellisemmät jäätelöt valmistuvat jogurtista. Katso resepti videolta. ​​​​​​​

Jäätelöstä ja maidosta valmistettava pirtelö on juoma, josta ei voi olla pitämättä. Ennen pirtelölasillisen kumoamista kannattaa kuitenkin pysähtyä hetkeksi, sillä tutkimuksen mukaan pirtelö on kaikesta herkullisuudestaan huolimatta elimistöllesi melko huono herkku. 

Laboratory Investigation -julkaisussa esitelty pieni tutkimus on sitä mieltä, että täysrasvaisen pirtelön nauttimisella on negatiivisia seurauksia niin punasolujesi rakenteelle kuin verenkierrollesi. 

Muutokset korjaantuvat itsestään terveillä ihmisilä

Pienessä tutkimuksessa kymmentä tervettä miestä pyydettiin juomaan jäätelöstä, täysmaidosta ja kermasta valmistettu tuhannen kilokalorin pirtelö. Välittömästi pirtelön juomisen jälkeen miesten verisuonissa havaittiin muutoksia, eikä veri päässyt virtaamaan heidän suonissaan samaan tapaan kuin aiemmin.  

Joidenkin miesten kohdalla tutkijat havaitsivat muutoksia myös punasolujen rakenteessa, mikä voi myös osaltaan heikentää verenkiertoa. 

Georgialaisen Augusta yliopiston anatomian professori Julia Brittain mukaan terveille ihmisille nämä muutokset eivät ole vakavia, sillä tämä tilapäinen muutos korjaantuu itsestään melko nopeasti.

– Kehosi voi yleensä käsitellä tätä, jos se ei tapahdu uudestaan seuraavilla ja seuraavilla aterioilla, Brittain kertoo.

Vaikka pirtelön vaikutus verisuoniin on todistettu asia, Live Science -sivusto haluaa kuitenkin korostaa, että tämä tutkimus oli varsin pieni, ja teoria vaatii ehdottomasti lisätutkimuksia. 

Sinun ei siis tarvitse luopua pirtelön juomisesta kokonaan, kunhan täysrasvainen kaloripommi ei kuulu päivittäiseen ruokavalioosi.

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • card_kaappaus_keittiossa
      Kaappaus keittiössä

      Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!