7:56

Tutkijat löysivät vihdoin selityksen: Tästä syystä rakastamme olutta ja kahvia – eikä asialla ole mitään tekemistä maun kanssa

Huomenta Suomen lähetyksessä keskusteltiin siiderien kasvavasta suosiosta.

Syy siihen, miksi ihmiset rakastavat kahvia ja olutta, ei tutkijoiden mukaan löydy kyseisten juomien makumaailmasta, vaan jostain aivan muusta.

Sillä, valitsetko lasiisi mieluummin soodaveden vai kahvin, ei tuoreen tutkimuksen mukaan ole mitään tekemistä sen kanssa, miltä juomat oikein maistuvat.

Yhdysvaltalaisen Nothwesternin yliopiston tutkijoiden mukaan lasiin valikoituu se juoma, joka saa olomme tuntumaan paremmalta.

Tutkimuksen tulokset julkaistiin Human Moleculat Genetics -lehdessä.

Euforinen tunne syynä kahvin suosioon

Tutkijat toimittivat kyselylomakkeita 336 000 henkilölle ja pyysivät heitä raportoimaan, mitä he olivat syöneet ja juoneet viimeisen 24 tunnin aikana. Vastauksia analysoidessaan tutkijat havaitsivat, että aikuiset tekivät juomavalintojansa ennemmin mielen kuin maun perusteella.

Monet tutkimukseen osallistujat mainitsivat valinneensa aamuisin kuppiinsa kahvia, koska he pitivät kofeiinin heille tarjoamasta euforisesta tunteesta. Rauhoittava vaikutus nousi puolestaan esille alkoholista puhuttaessa.

– Ihmiset pitävät siitä, mitä kahvi ja alkoholi saavat heidät tuntemaan. Siksi he juovat niitä. Kyse ei ole mausta, lääketieteen apulaisprofessori Marilyn Cornelis kertoo.

Juomavalintojen ymmärtämisellä voi tutkijoiden mukaan olla merkittävä rooli kansanterveyden parantamisessa.

Lähde: NBCNews

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja