Tutkijat 3D-tulostivat ennennäkemättömän naudanlihapihvin – hinta normaalisti 400 euroa kilolta Suomessa
Japanissa onnistuttiin 3D-tulostamaan ensimmäistä kertaa synteettinen wagyu-naudanlihapihvi.
Osakan yliopiston tutkijat kertovat luoneensa maailman ensimmäisen 3D-tulostetun wagyu-naudanlihapihvin. Synteettinen pihvi kasvatettiin japanilaisen wagyu-naudan kantasoluista.
Wagyu (suomeksi kirjaimellisesti ”japanilainen nauta”) on yksi maailman arvostetuimmista lihoista. Lihaksen sisään marmoroituneen rasvan takia sitä kuvaillaan usein suussa sulavaksi. Lihakeskusliitto hehkuttaa wagyuta lihamaailman samppanjaksi. Hintaakin löytyy sen mukaisesti: wagyu maksaa Suomessa noin 400 euroa kilolta.
Tutkijat ottivat mallia wagyun rakenteesta ja replikoivat monia lihan ominaisuuksia.
– Olemme kehittäneet 3D-tulostusmenetelmän, jolla voi tuottaa räätälöityjä ja monimutkaisia rakenteita, kuten lihassyitä, rasvaa ja verisuonia, tutkimuksen pääkirjoittaja sanoo tiedotteessa.
Yksittäiset säikeet valmistettiin biotulostuksen avulla, minkä jälkeen ne aseteltiin kolmiulotteiseen muotoon pihvin rakenteen mukaan. Lopputuloksena oli aidon näköinen wagyu-pihvi.
Prosessin avulla lihan ominaisuuksia ja koostumusta voi tutkijoiden mukaan myös muuttaa haluamaansa suuntaan. Asiakkaat voisivat siis tulevaisuudessa tilata pihvin esimerkiksi haluamallaan rasvaprosentilla.
Maailman ensimmäiseksi tutkijat kutsuvat wagyutaan siksi, että aiemmat lihankasvatusmenetelmät eivät ole onnistuneet yhtä tarkassa koostumuksen manipuloinnissa.
Tulostamisen hinnasta tai menetelmän mahdollisesta kaupallistamisesta tutkimusryhmä ei maininnut mitään.
Soluista kasvattamalla tuotetun keinolihan markkina on arvioiden mukaan satojen miljoonien eurojen kokoinen vuonna 2027. Lihan 3D-tulostus ja muut vastaavat menetelmät voivat tulevaisuudessa syrjäyttää ainakin osan perinteisestä lihateollisuudesta, mikä tekisi lihansyönnistä kestävämpää.
Videolla vinkit ihan aidon pihvin paistamiseen:
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
Kaappaus keittiössä
Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!
Suosituimmat reseptit
-
Eemeli Väyrysen lohikeitto
-
Parsan keittäminen – helppo ohje
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Coleslaw á la Kari Aihinen
-
Maisemakahvilan raparperipiirakka – Katariinan kuuluisa resepti
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Parsarisotto – täydellinen risotto Hans Välimäen ohjeella
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka
-
Airfryer-munkit – Liisan helppo ohje pikamunkkeihin
-
Yhdessä astiassa: Juureksia ja broileria