Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Tutkijat 3D-tulostivat ennennäkemättömän naudanlihapihvin – hinta normaalisti 400 euroa kilolta Suomessa

Keinolihalle ennustetaan hyvää tulevaisuutta. Kuvassa aitoja wagyu-naudanlihapihvejä.
Keinolihalle ennustetaan hyvää tulevaisuutta. Kuvassa aitoja wagyu-naudanlihapihvejä.Shutterstock
Julkaistu 30.08.2021 20:00

MTV LIFESTYLE – KAUPPALEHTI

Japanissa onnistuttiin 3D-tulostamaan ensimmäistä kertaa synteettinen wagyu-naudanlihapihvi.

Osakan yliopiston tutkijat kertovat luoneensa maailman ensimmäisen 3D-tulostetun wagyu-naudanlihapihvin. Synteettinen pihvi kasvatettiin japanilaisen wagyu-naudan kantasoluista.

Wagyu (suomeksi kirjaimellisesti ”japanilainen nauta”) on yksi maailman arvostetuimmista lihoista. Lihaksen sisään marmoroituneen rasvan takia sitä kuvaillaan usein suussa sulavaksi. Lihakeskusliitto hehkuttaa wagyuta lihamaailman samppanjaksi. Hintaakin löytyy sen mukaisesti: wagyu maksaa Suomessa noin 400 euroa kilolta.

Tutkijat ottivat mallia wagyun rakenteesta ja replikoivat monia lihan ominaisuuksia.

– Olemme kehittäneet 3D-tulostusmenetelmän, jolla voi tuottaa räätälöityjä ja monimutkaisia rakenteita, kuten lihassyitä, rasvaa ja verisuonia, tutkimuksen pääkirjoittaja sanoo tiedotteessa.

Yksittäiset säikeet valmistettiin biotulostuksen avulla, minkä jälkeen ne aseteltiin kolmiulotteiseen muotoon pihvin rakenteen mukaan. Lopputuloksena oli aidon näköinen wagyu-pihvi.

Prosessin avulla lihan ominaisuuksia ja koostumusta voi tutkijoiden mukaan myös muuttaa haluamaansa suuntaan. Asiakkaat voisivat siis tulevaisuudessa tilata pihvin esimerkiksi haluamallaan rasvaprosentilla.

Maailman ensimmäiseksi tutkijat kutsuvat wagyutaan siksi, että aiemmat lihankasvatusmenetelmät eivät ole onnistuneet yhtä tarkassa koostumuksen manipuloinnissa.

Tulostamisen hinnasta tai menetelmän mahdollisesta kaupallistamisesta tutkimusryhmä ei maininnut mitään.

Soluista kasvattamalla tuotetun keinolihan markkina on arvioiden mukaan satojen miljoonien eurojen kokoinen vuonna 2027. Lihan 3D-tulostus ja muut vastaavat menetelmät voivat tulevaisuudessa syrjäyttää ainakin osan perinteisestä lihateollisuudesta, mikä tekisi lihansyönnistä kestävämpää.

Lue myös: Jeffrey tilasi kunnon pihvin Gordon Ramsayn ravintolassa, mutta teki "pikkuruisen" mokan – loppulasku yli 500 euroa: "En kadu"

Videolla vinkit ihan aidon pihvin paistamiseen:

4:20Huippukokki Stefan Richter näyttää mökillään, miten pihvi maustetaan ja paistetaan

Lisää aiheesta:

Viljellyssä lihassa on "science fiction -potentiaalia", mutta koska sitä saa Suomesta?Nugetteihin lisätään Suomessa nyt kanan luita täysin huomaamattomasti: "Pitäähän eläimet käyttää kokonaan ruoaksi"Ratkaisu maailman muoviongelmaan? Tutkijat valmistivat mukin lohen spermastaKoska saadaan Suomeen? Ennennäkemätön lihatuote sai myyntiluvan: "Jauhelihapihvin valmistaminen vie kuukauden"Keinolihaa kasvatetaan useissa laboratorioissa – kaupoissa ehkä jo muutaman vuoden päästäJulkkiskokki tyrmää kasvipohjaiset burgerit: "Se ei tuota minulle iloa millään tavalla"
TiedeRuokaMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Tiede
  • 12:01
    Sokeri

    Makeutusaineilla on yhteys muistin heikkenemiseen – näin paljon ikääntyminen kiihtyi

  • Eilen14:20
    Lääkkeet

    Uutta tietoa suositun diabetes- ja laihdutuslääkkeen hyödyistä

  • Eilen06:12
    Tutkimustulokset

    Tutkijat pusersivat vettä timanttien välissä: Tuloksena omituista XXI-jäätä

  • ma05:36
    Terveydenhuolto

    Ensihoidon konkari Jarmo Turva on nähnyt kaiken: Lääkäri nukahti kesken elvytyksen

  • 18.10.19:08
    Sydänterveys

    Tutkijat löysivät keinoja särkyneestä sydämestä toipumiseen