Japanissa onnistuttiin 3D-tulostamaan ensimmäistä kertaa synteettinen wagyu-naudanlihapihvi.
Osakan yliopiston tutkijat kertovat luoneensa maailman ensimmäisen 3D-tulostetun wagyu-naudanlihapihvin. Synteettinen pihvi kasvatettiin japanilaisen wagyu-naudan kantasoluista.
Wagyu (suomeksi kirjaimellisesti ”japanilainen nauta”) on yksi maailman arvostetuimmista lihoista. Lihaksen sisään marmoroituneen rasvan takia sitä kuvaillaan usein suussa sulavaksi. Lihakeskusliitto hehkuttaa wagyuta lihamaailman samppanjaksi. Hintaakin löytyy sen mukaisesti: wagyu maksaa Suomessa noin 400 euroa kilolta.
Tutkijat ottivat mallia wagyun rakenteesta ja replikoivat monia lihan ominaisuuksia.
– Olemme kehittäneet 3D-tulostusmenetelmän, jolla voi tuottaa räätälöityjä ja monimutkaisia rakenteita, kuten lihassyitä, rasvaa ja verisuonia, tutkimuksen pääkirjoittaja sanoo tiedotteessa.
Yksittäiset säikeet valmistettiin biotulostuksen avulla, minkä jälkeen ne aseteltiin kolmiulotteiseen muotoon pihvin rakenteen mukaan. Lopputuloksena oli aidon näköinen wagyu-pihvi.
Prosessin avulla lihan ominaisuuksia ja koostumusta voi tutkijoiden mukaan myös muuttaa haluamaansa suuntaan. Asiakkaat voisivat siis tulevaisuudessa tilata pihvin esimerkiksi haluamallaan rasvaprosentilla.
