Tutkijat 3D-tulostivat ennennäkemättömän naudanlihapihvin – hinta normaalisti 400 euroa kilolta Suomessa

shutterstock_1696118938
Keinolihalle ennustetaan hyvää tulevaisuutta. Kuvassa aitoja wagyu-naudanlihapihvejä. Shutterstock

Japanissa onnistuttiin 3D-tulostamaan ensimmäistä kertaa synteettinen wagyu-naudanlihapihvi.

Osakan yliopiston tutkijat kertovat luoneensa maailman ensimmäisen 3D-tulostetun wagyu-naudanlihapihvin. Synteettinen pihvi kasvatettiin japanilaisen wagyu-naudan kantasoluista.

Wagyu (suomeksi kirjaimellisesti ”japanilainen nauta”) on yksi maailman arvostetuimmista lihoista. Lihaksen sisään marmoroituneen rasvan takia sitä kuvaillaan usein suussa sulavaksi. Lihakeskusliitto hehkuttaa wagyuta lihamaailman samppanjaksi. Hintaakin löytyy sen mukaisesti: wagyu maksaa Suomessa noin 400 euroa kilolta.

Tutkijat ottivat mallia wagyun rakenteesta ja replikoivat monia lihan ominaisuuksia.

– Olemme kehittäneet 3D-tulostusmenetelmän, jolla voi tuottaa räätälöityjä ja monimutkaisia rakenteita, kuten lihassyitä, rasvaa ja verisuonia, tutkimuksen pääkirjoittaja sanoo tiedotteessa.

Yksittäiset säikeet valmistettiin biotulostuksen avulla, minkä jälkeen ne aseteltiin kolmiulotteiseen muotoon pihvin rakenteen mukaan. Lopputuloksena oli aidon näköinen wagyu-pihvi.

Prosessin avulla lihan ominaisuuksia ja koostumusta voi tutkijoiden mukaan myös muuttaa haluamaansa suuntaan. Asiakkaat voisivat siis tulevaisuudessa tilata pihvin esimerkiksi haluamallaan rasvaprosentilla.

Maailman ensimmäiseksi tutkijat kutsuvat wagyutaan siksi, että aiemmat lihankasvatusmenetelmät eivät ole onnistuneet yhtä tarkassa koostumuksen manipuloinnissa.

Tulostamisen hinnasta tai menetelmän mahdollisesta kaupallistamisesta tutkimusryhmä ei maininnut mitään.

Soluista kasvattamalla tuotetun keinolihan markkina on arvioiden mukaan satojen miljoonien eurojen kokoinen vuonna 2027. Lihan 3D-tulostus ja muut vastaavat menetelmät voivat tulevaisuudessa syrjäyttää ainakin osan perinteisestä lihateollisuudesta, mikä tekisi lihansyönnistä kestävämpää.

Videolla vinkit ihan aidon pihvin paistamiseen:

4:20

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • masterchef2 (002)
      MasterChef Suomi

      MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja